K pracovní verzi návrhu koncepce sociálního bydlení ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Životní úroveň (II. část)
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
1. Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o Kč Počet osob s PnB –
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Správa sociálního zabezpečení
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Vyhodnocení průzkumu bezdomovectví v obcích s rozšířenou působností.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Koncepce sociálního bydlení České republiky Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Informace ze sociální oblasti
Správa sociálního zabezpečení
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Informace o výzvě pro školy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

K pracovní verzi návrhu koncepce sociálního bydlení ČR 2015 - 2025 Setkání poslanců a starostů okresu Opava 23. června 2015 - KD Na Rybníčku, Opava Miroslav Opálka, poslanec PS PČR OpalkaM@psp.cz

Základní právní rámec Mezinárodněprávní úprava bydlení – právo na přiměřenou životní úroveň Všeobecná deklarace lidských práv Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech Evropská sociální charta + její dodatkový protokol Řada mezinárodních úmluv (např. k ohroženým ženám) Ochranu bydlení jako základního práva v České republice lze dovodit Judikatury Ústavního soudu České republiky Řada zákonů a podzákonných právních norem V rámci budoucí právní úpravy má vzniknout osobám, které splní podmínky cílové skupiny, právo na pomoc státu, krajů, obcí pro vyřešení jejich bytové nouze.

Tržní selhání Tržní selhání v sociálním bydlení představuje dle Evropské komise zejména omezená schopnost znevýhodněných občanů a méně zvýhodněných skupin získat bydlení za tržních podmínek, a to především s ohledem na jejich omezené příjmy.

Základní principy systému SB Princip solidarity Princip rovnosti a nediskriminace Princip subsidiarity Princip bydlení v bytě Individuální a diferencovaný přístup Princip dostupnosti Princip dobrovolnosti Princip nesegregace Princip posilování kompetencí Princip sociální adopce na podmínky bydlení

Vývoj počtů neobydlených bytů

Souhrnné údaje o dávkách na bydlení Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti a to až o 2.500 Kč Počet osob s příspěvkem na bydlení – 222.815 osob, s doplatkem na bydlení – 74.206 osob a počet se neustále zvyšuje Výše průměrné dávky PnB – 3.200 Kč, DnB – 3.603 Kč Nejvíce dávek jde do nájemního bydlení (PnB – 121.990 nájemních bytů, DnB – 33.758 nájemních bytů) Celkové výdaje na dávky na bydlení cca 11,5 mld. Kč ročně

Základní informace ČR nemá předpis upravující oblast sociálního bydlení Přípravou koncepce sociálního bydlení bylo pověřeno MPSV jako hlavní gestor v březnu 2014, spolu-gestorem jsou MMR, LRV. Ustanoveny expertní pracovní skupiny (cca 70 osob) Návrh koncepce bude diskutován v koaliční radě 24. 6. 2015 Do konce září 2015 se předpokládá předložení věcného záměru zákona Ve 2. čtvrtletí 2016 předložení návrhu znění zákona Předpokládaná účinnost zákona o sociálním bydlení od 1. 1. 2017

2 základní pilíře SB dle Koncepce Současný pilíř bydlení se státní podporou v podobě dávek (finanční podpora státu při hrazení nákladů spojených s bydlením - udržitelnost bydlení) současnost - příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení budoucnost (koncepce SB) – sloučení obou dávek, sociální práce a sociální služby Nový systém dle Zákona o sociálním bydlení osoby bez bydlení osoby ohrožené ztrátou bydlení osoby žijící v nevyhovujících podmínkách osoby vynakládající nepřiměřené výdaje na oblast bydlení

Cílová skupina pro sociální bydlení Cílová skupina je vymezena prostřednictvím definice bytové nouze anebo prostřednictvím poměru příjmů osob a jejich výdajů spojených s bydlením. Bytová nouze je posuzována v rámci kategorií, které vyplývají z definice ETHOS (evropská typologie bezdomovectví). Z hlediska poměru příjmů jsou cílovou skupinu osoby, které vynakládají na bydlení nepřiměřeně vysokou část svých disponibilních příjmů, a to více než 40 %. Celkově se tak může jednat cca o 500.000 osob!

Návrh systému sociálního bydlení Žadatel musí podat žádost, bude posouzen dle zákona (majetkový a příjmový test), sociální individuální šetření. Při splnění podmínek bude vydáno osvědčení. Dle zákona budou stanoveny prioritní skupiny (osoby postižené domácím násilím, osoby opouštějící ústavní zařízení, senioři, OZP, rodiny s dětmi), které budou moci získat byt ve zrychleném režimu. Systém bude sestávat z krizového bydlení (sociální, pobytová, režimová služba), sociálních a dostupných bytů. Sociální nebo dostupný byt bude zajišťovat obec, procentuelní poměr sociálních a dostupných bytů bude diferencovaně stanoven ve věcném záměru.

Schéma návrhu

Tři formy sociálního bydlení 1. Krizové bydlení nově upravená forma sociální služby (na pomezí noclehárny a azylového domu) určeno osobám, které získají osvědčení a potřebují ihned ubytovat a sociální pomoc na dobu ne delší než 6 měsíců 2. Sociální byt (součást bytového fondu obce) zkolaudovaný prostor určený k trvalému bydlení povinná sociální práce s osobou/osobami v tomto bytě 3. Dostupný byt (součást bytového fondu obce) je užíván oprávněnou osobou na dobu určitou 2 x ročně test příjmů a majetku - přesáhne-li výše příjmu oprávněné osoby zákonem stanovenou mez (po 2 letech), nájemné se může zvýšit max. o 15%. Po skončení 4 let nájmu zvýšení na cenu obvyklou na trhu. V případě, že se příjmy nemění, zůstává osoba v DB pokud osoba již nebude splňovat podmínky nároku na DB (díky zlepšení příjmu nebo majetku), byt bude vyřazen z rejstříku

Schéma návrhu kompetencí SB

I. role obcí Zajistit minimální velikost fondu sociálního/dostupného bydlení na svém území. Tohoto počtu budou muset dosáhnout obce postupně nejpozději k datu stanoveného zákonem. Obecní fond lze zajistit vlastním bytovým fondem, prostřednictvím NNO či pronájmem bytů od soukromých vlastníků. Na obecní úrovni bude vytvářen Obecní fond rozvoje sociálního bydlení (OFRSB). Zdroje lze získat z výnosů z nájmu a dále z příjmu z nové dávky na podporu bydlení, která se vytvoří sloučením současného doplatku a příspěvku na bydlení.

II. role obcí Obec uzavírá smlouvu s občanem s osvědčením. Dávka určená na bydlení pro osobu v sociálním či dostupném bytě půjde na vázaný účet obce. Obec uzavírá smlouvu s majiteli bytů či smlouvu o spolupráci s ostatními obcemi v případě, že nemá dostatečný bytový fond pro sociální či dostupné bydlení. Díky investiční podpoře státu dostane možnost obnovy stávajícího či výstavby nového bytového fondu.

Schéma tvorby a zajištění fondu SB

Role státu v systému sociálního bydlení MPSV (hlavní gestor) metodicky vede, zajišťuje rejstřík sociálních a dostupných bytů bude zajišťovat komunikaci s obcemi, ÚP a MMR (investice do bydlení) odvolací orgán dotace na sociální práci a sociální služby MMR investiční zdroje na sociální bydlení (výstavba a rekonstrukce) IROP a státní rozpočet

Děkuji za pozornost