Správné odpovědi dotazníku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

KPR * kardiopulmonální resuscitace
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
ŽIVOT ZACHRAŇUJÍCÍ ÚKONY
Kardio pulmonální resuscitace B.Szücsová sestra specialistka
Základní kardiopulmonální resuscitace
NEODKLADNÁ RESUSCITACE
Základní neodkladná resuscitace
ABLS Základní neodkladná resuscitace dospělých /Adult Basic Life Support (ABLS) pro studenty 3. ročníku před nácvikem Tomáš Janota Koronární jednotka.
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Kardiopulmonální resuscitace I.
Pediatrická KPR únor ‘06 1.
První pomoc Teoretická část První pomoc znamená : VYBERTE : A) Chirurgický zákrok B) Zajištění základních životních funkcí člověka C) Srdeční masáž.
Neodkladná resuscitace Zástava oběhu Výukový text
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Resuscitace pro sestry dle guidlines 2005
Algoritmus použití AED
První pomoc při úrazu elektřinou
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
První pomoc při zástavě krevního oběhu
Základy první pomoci 7. ročník.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Zásady první pomoci Lenka Kraváčková.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základy resuscitace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je.
Neodkladná resuscitace
Demonstrace použití ZOLL AED Plus Přizpůsobeno ERC Guidelines 2005
Adult Basic Life Support (ABLS)/ Základní podpora života dospělých
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Školení první pomoci
Neodkladná resuscitace
PRVNÍ POMOC MUDr.Pertl Martin.
Základní životní funkce vědomí
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
2. První pomoc – bezvědomí
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Kurz první pomoci Marcela Balatková (studentka 1.LF UK)
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Co se stalo? Výuková prezentace s využitím dotykového zařízení ročník ZŠ Vypracovala: Lucie Kováčová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ První pomoc při úrazu el.proudem
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
AED … tři písmena, která zachraňují!
Srdce a jeho funkce v těle
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: První pomoc při otravách TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Resuscitace = oživování, kříšení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Bezvědomí Andrea Ječmenová 2012.
Zdravotnická první pomoc
Kurz základní resuscitace
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Správné odpovědi dotazníku Průzkum vědomostní úrovně populace v oblasti poskytování první pomoci při infarktu myokardu Správné odpovědi dotazníku Barbora Máchová 2015

Co je infarkt myokardu? Náhlé přerušení krevního zásobování části srdce vlivem uzávěru srdeční tepny. Náhlé přerušení krevního zásobování části srdce vlivem prasknuté aorty. Náhlé přerušení činnosti srdce vlivem protržení srdeční chlopně. Nevím.

Jaké jsou nejčastější příznaky infarktu myokardu? Palčivá bolest na hrudníku, která může vystřelovat do levé horní končetiny, krku nebo zad; dušnost, bledost, pocení. Palčivá bolest na hrudníku, která může vystřelovat do levé horní končetiny, krku nebo zad; bolest hlavy, kašel. Palčivá bolest na hrudníku , dušnost, bledost, pocení, zimnice, křeče. Nevím. Pozn.: Také se bolest může projektovat do dolní čelisti, břicha… Může se objevit nevolnost a pocit na zvracení, proto může být někdy infarkt špatně diagnostikován jako náhlá příhoda břišní.

Které telefonní číslo použijete pro přivolání první pomoci při podezření na infarkt myokardu? B) 156 C) 155 D) 150 E) Nevím.

Akutně začnete pociťovat palčivou bolest na hrudníku, co uděláte? Ihned si půjdu lehnout, protože v tuto chvíli potřebuji spánek. Začnu kašlat, čímž si zabezpečím normální krevní oběh alespoň do té doby, než se dostanu do zdravotnického zařízení. Přeruším jakoukoliv fyzickou aktivitu, přivolám pomoc, sednu si a snažím se klidně dýchat. Nevím.

Při podezření na infarkt myokardu u postiženého při vědomí poskytneme první pomoc následujícím způsobem A) Zavoláme zdravotnickou záchrannou službu, postiženého posadíme, uklidníme a neustále sledujeme až do příjezdu zdravotnické pomoci. B) Zavoláme zdravotnickou záchrannou službu a postiženého uložíme do stabilizované polohy. C) Zavoláme zdravotnickou záchrannou službu, postiženého položíme, zvedneme dolní končetiny a postiženého sledujeme až do příjezdu zdravotnické pomoci. D) Nevím.

Pozn.: -Dokud je postižený při vědomí je důležité se snažit snížit mu utrpení do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Při poloze v sedě se postiženému snáz dýchá. Pokud bychom ho uložili do stabilizované polohy, nemohli bychom moc dobře kontrolovat vědomí a stav dýchání postiženého. V případě, že by upadl do bezvědomí, nepoznali bychom to ihned a vznikla by prodleva před začátkem resuscitace.

Při podezření na infarkt myokardu můžeme kromě nitroglycerinu podat i běžně dostupný lék, který? Paralen Ibalgin Acylpyrin Vitamin C Nevím. Pozn.: Totéž jako Aspirin nebo Anopyrin. Tyto léky obsahují kyselinu Acetylsalicylovou, která má protisrážlivý účinek. Zabraňuje tedy srážení krve a vzniku nebo zvětšování uzávěru srdeční tepny.

Postižený náhle zkolaboval a nehýbe se Postižený náhle zkolaboval a nehýbe se. Provádí lapavé nádechy jednou za patnáct sekund. Je nutné přivolat pomoc a : Ihned uložit postiženého do stabilizované polohy. Uložit postiženého na záda a ihned zahájit resuscitaci. Uložit postiženého na záda, podložit mu hlavu a ihned zahájit resuscitaci. Uložit postiženého na záda a zahájit dýchání z úst do úst, protože dechová frekvence postiženého je nedostatečná. Nevím.

Pozn.: Lapavé nádechy s takovouto frekvencí se nazývají ,,gasping“ a jedná se o známku selhání krevního oběhu. Dobrou zprávou je, že pokud objevíme postiženého s tímto příznakem, znamená to, že k zástavě oběhu došlo teprve před chvílí a při správně prováděné resuscitaci je vysoká šance na oživení. Bohužel většina laické veřejnosti vyhodnotí tento příznak jako dýchání a resuscitaci nezahájí. Pokud by Vás zajímalo, jak gasping vypadá, podívejte se například na toto video.

Resuscitaci zahájíme: Záklonem hlavy Zvednutím dolních končetin Vytažením jazyka Předklonem hlavy Nevím.

Pozn. : Záklonem hlavy zajistíme zprůchodnění dýchacích cest Pozn.: Záklonem hlavy zajistíme zprůchodnění dýchacích cest. Dříve se učilo vytahovat zapadlý jazyk, pokud však zakloníte hlavu, dojde k zprůchodnění i při zapadlém jazyku. Bohužel mnoho lidí postiženému na zemi podloží hlavu nějakým předmětem, aby neležel na tvrdé zemi, čímž však dojde k předklonu hlavy a uzávěru dýchacích cest.  

Nepřímou srdeční masáž provádíme Na dolním okraji hrudní kosti Uprostřed hrudní kosti Asi 5 cm vlevo od středu hrudní kosti Asi 5 cm vpravo od středu hrudní kosti

Hrudník stlačujeme do hloubky 1-3 cm 5-6 cm 8-10 cm Nevím. Pozn.: U dětí asi jedna třetina hrudníku.

Doporučená frekvence stlačování hrudníku je 30-50 za minutu 50-70 za minutu 70-90 za minutu 100-120 za minutu Nevím. Pozn.: Zajímavou pomůckou je resuscitovat do rytmu některých písniček, například Rolničky.

Pokud nedojde k obnovení životních funkcí, provádíme srdeční masáž: Maximálně 20 minut Až do příjezdu zdravotnické záchranné služby Pouze 10 minut, poté uložíme postiženého do stabilizované polohy. Nevím. Pozn.: Samozřejmě jen v případě, že na to fyzicky stačíme. Nezachraňujeme za cenu ohrožení sám sebe.

Použité zdroje RAMA. Wikimedia Commons [online]. [cit. 22.4.2015]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Cardiopulmonary_resuscitation#/media/File:CPR.jpg RAMA. Wikimedia Commons [online]. [cit. 22.4.2015]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Cardiopulmonary_resuscitation#/media/File:Checking_respiration2.jpg RAMA. Wikimedia Commons [online]. [cit. 22.4.2015]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Cardiopulmonary_resuscitation#/media/File:CPR-oxygen-defibrillator.png