Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR04_Mra01_12 Vytvořeno: Listopad 2012 Autor: Mgr. Hana Mrázová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Sada: Děje v plynech Název vzdělávacího materiálu: První pomoc při zasažení elektrickým proudem Ročník: 1. až 4. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Prezentace popisuje první pomoc při zasažení elektrickým proudem. Slouží pro prezentaci tohoto tématu, ale také jako učební materiál pro samotné žáky. Očekávané výstupy: Žák uvede základní postupy poskytnutí první pomoci

3 První pomoc při zasažení elektrickým proudem

4 Výstražné značky VÝSTRAHA ŽIVOTU NEBEZOEČNO DOTÝKAT SE
ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ

5 Další výstražné značky

6 Normy Bezpečné stejnosměrné napětí max. 25 V
Bezpečné střídavé napětí max. 12 V Bezpečný stejnosměrný proud max. 25mA Bezpečný střídavý proud max. 10mA Tyto hodnoty odpovídají vlhkému prostředí. Obecně považujeme za rizikové všechny úrazy proudem o napětí nad 48 V.

7 Zasažení elektrickým proudem - projevy
Elektrický proud vyvolává v těle dva druhy změn: - dráždivé účinky (křeče, poruchy srdečního rytmu) - tepelné účinky (popáleniny)

8 Postup první pomoci VYPENEME ELEKTRICKÝ PROUD.
VOLÁME ZÁCHRANNOU SLUŽBU (tel. 155) a dále Pokud je postižený PŘI VĚDOMÍ (vnímá, reaguje): posadíme jej do polohy vpolosedě; postiženého TRVALE sledujeme – komunikujeme s ním, opakovaně ověřujeme, jak se cítí; jakoukoliv změnu stavu ohlásíme na tísňovou linku.

9 Postup první pomoci VYPENEME ELEKTRICKÝ PROUD.
VOLÁME ZÁCHRANNOU SLUŽBU (tel. 155) a dále Pokud je postižený V BEZVĚDOMÍ (nevnímá, nereaguje): položíme jej do polohy NA ZÁDECH s mírně zakloněnou hlavou; ověříme, zda přece jen nereaguje (poplácáním po tváři, oslovením); ověříme, zda dýchá (pokud nedýchá, zahájíme neodkladnou resuscitaci)

10 Test Nejlépe poznám zástavu oběhu podle:
toho, že nemohu nahmatat tep na krkavici toho, že se postižený nehýbe a nedýchá, nebo dýchá „divně“ c) toho, že je postižený promodralý toho, že se postižený nehýbe a nedýchá, nebo dýchá „divně“

11 Test Chlazení postižených míst u popálenin se provádí nejlépe:
kostkami ledu z mrazáku, případně obložením mraženými potravinami b) studenou vodou, přičemž nejpodstatnější je co nejnižší teplota vody a co nejrychlejší zahájení chlazení c) studenou vodou, přičemž nejpodstatnější je čistota vody (ideální je balená voda)

12 Test Obecně považujeme za rizikové všechny úrazy proudem o napětí nad
cca 15 V cca 48 V cca 105V cca 120V b) cca 48 V

13 Zdroje Licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google