Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU"— Transkript prezentace:

1 Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu: Ukončení projektu:

2 První pomoc Pro žáky 9. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A První pomoc
Autor: Mgr. Jan Lapčík Použité zdroje informací: - internet - učebnice fyziky - Doc. Ing. Milan Křenek, Csc., a kolektiv- Praktické činnosti-Elektrotechnika kolem nás, Fortuna,

3

4 Umělé dýchání: Před začátkem umělého dýchání položí zachránce zasaženého na záda, která pod lopatkami podloží svinutou pokrývkou, složeným kabátem apod.

5 Je-li postižený v bezvědomí,
otevře mu ústa a zbaví je případných zbytků jídla nebo jiných nečistot. Má-li postižený zubní náhradu, kterou je možné z úst vyjmout, zachránce jí odstraní.

6

7 Bezvědomému uvolní šat a po uvolnění dýchacích cest mu zakloní hlavu co nejvíce vzad.
Hlava postiženého musí být v trvalém záklonu. Zachránce tuto polohu udržuje tak, že jednu ruku obrácenou dlaní vzhůru podsune pod krk postiženého a nadzvedá ho, druhou rukou mu položí na čelo a stlačuje hlavu mírně dozadu.

8

9 Tím se napne krk a kořen jazyka se oddálí od zadní strany hrtanu.
Obvykle se také otevřou ústa postiženého. Pokud jsou křečovitě zaťatá, záchrance je násilně neotevírá a provádí umělé dýchání nosem zasaženého. V umělém dýchání je nutné pokračovat až do oživení!

10 Míjí-li se umělé dýchání s účinkem,
zůstává-li obličej postiženého nadále bledý, rozšířené zornice se nezužují a tep na velkých cévách (krkavice, stehenní tepna) je nehmatný, přistoupí zachránce k nepřímé masáži srdce.

11

12 Nepřímá masáž srdce: Zachránce uloží postiženého na tvrdou podložku a postaví se na jeho levou stranu. Zápěstí pravé ruky položí dlaní na dolní část hrudní kosti a asi 3 až 5cm nad dolní okraj hrudní kosti. Prsty ruky směřují k pravému lokti postiženého, ale nedotýkají se hrudníku.

13 Levou ruku položí napříč přes pravou a vahou těla prostřednictvím natažené horní končetiny stlačuje rytmicky hrudní kost směrem k páteři až do hloubky 4 až 5 cm asi 60x za minutu. Druhý zachránce provádí umělé dýchání

14 Umělé dýchání je možné ukončit pouze na příkaz lékaře!
První známkou vracejícího se dýchání je, že postižený učiní polykací pohyb, po němž zpravidla následuje první samovolný vdech. Umělé dýchání je možné ukončit pouze na příkaz lékaře!

15


Stáhnout ppt "Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU"

Podobné prezentace


Reklamy Google