ÚVOD DO PSYCHOLOGICKÉ ASTROLOGIE Petr Lisý - www

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Advertisements

Fyzika jinak Aneb Škola hrou
HOROSKOPY STÁTŮ a podobnosti mezi nimi
HOROSKOPY STÁTŮ. Friedrich Carl von Savigny (1779 – 1861) To co společenství spojuje do jednoho celku, je vlastně duch národa, který se projevuje v takových.
Sluneční soustava Slunce
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Realistický román.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Co prý ve hvězdách psáno, to nám jest v osud dáno.
Analytická psychologie
Science fiction & fantasy
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Sebepoznání klientů KBT v porovnání s dalšími terapeutickými směry Mgr. David Kuneš Psychologický ústav FF MU v Brně.
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PARTNERSKÁ ASTROLOGIE
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
KURZ ASTROLOGIE 2012/13 ÚVOD Jiří Kubík Plzeň – ŠTĚSTÍČKO
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Všeobecné osobnostní právo
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Základy sociální psychologie
Surrealismus.
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
DOBRODRUŽSTVÍ ZMĚNY A SEBEPOZNÁNÍ. 3 HLAVNÍ TÉMATA:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
1. Jezu Kriste, Synu Boží, plný nebeského zboží, rač přítomen býti, dary svými obdařiti, Slovo své nám předkládaje, duši nasycuje.
Struktura poradenského procesu
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Filosoficko-náboženské systémy Číny
Biblioterapie jako pomocná ruka
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Nevědomí.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Česká próza mezi válkami
Předsudky a stereotypy
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

ÚVOD DO PSYCHOLOGICKÉ ASTROLOGIE Petr Lisý - www ÚVOD DO PSYCHOLOGICKÉ ASTROLOGIE Petr Lisý - www.archetypova-astrologie.cz

ASTROLOGICKÉ PORADENSTVÍ Astrologie je „čtení písma nebe“. Je to jazyk či symbolický systém, a tudíž kriticky záleží na způsobu, jak jej který astrolog čte, na jeho celkovém pojetí astrologie. A to vychází z jeho světonázoru, filosofie, spirituality apod. Zjednodušeně jde o to, jakou odpověď bychom jako astrologové dali na otázku: K čemu astrologie vlastně je? Jaký je vlastně účel astrologické konzultace / as. poradenství?

ASTROLOGICKÝ SVĚTONÁZOR Mnoho astrologů si tuto otázku nepokládá, protože současná západní astrologie díky několikatisícileté historii budí dojem, že je sama o sobě světonázorem – ve skutečnosti jde však o slepenec různých vlivů, například: hermetismus (holismus, pantheismus) římské pouliční věštění (předpovídání událostí) arabský determinismus (osudovost) theosofie (esoterismus)

ASTROLOGICKÝ SVĚTONÁZOR Vlastní celkové pojetí astrologie je spíše proces a úkol, každý z nás k němu musí dospět. Od počátku je ovšem klíčová určitá míra sebereflexe, neboť máme zodpovědnost vůči klientům. Zpočátku obvykle přebíráme světonázor svého učitele astrologie, resp. směru astrologie, v němž jsme byli primárně vyškoleni (a svou volbu již činíme na základě vnitřní rezonance s tímto světonázorem).

PSYCHOLOGICKÁ ASTROLOGIE Silný a široký proud v současné astrologii, jehož jádrem je psychologie či antropologie švýcarského psychiatra Carla Gustava Junga (1875 – 1961). Klíčovými koncepty jsou tu témata individuace a integrace osobnosti. Jungovo myšlení jako první na astrologii aplikoval ve 30. letech Dane Rudhyar, k předním představitelům ve světě patří Liz Greenová či Richard Tarnas, v ČR Rudolf Starý

BYTOSTNÉ JÁ (SVÉBYTÍ) Archetyp celistvosti či úplnosti, obraz Božství v nás, sjednocení protikladů, centrální archetyp, jehož symbolem je např. mandala, v křesťanském pohledu na svět je symbolem bytostného Já Kristus (viz C. G. Jung: „Aion“) Individuace – proces sebeuskutečňování, směřování k celistvosti, integrace osobnosti, v jehož rámci se naše ego stává bytostným Já (dává se do jeho služeb – „Ne jak já, ale jak Ty chceš!“)

VZTAH JÁ (EGO) – BYTOSTNÉ JÁ

ZÁKLADNÍ ARCHETYPY JUNGOVY „INDIVIDUAČNÍ VÝVOJOVÉ PSYCHOLOGIE“: Stín Anima / Animus Mana osobnost (Mudrc) Bytostné Já

Stín Souhrn psychických dispozic, které v důsledku jejich neslučitelnosti s vědomě zvoleným způsobem života odmítáme a nežijeme a které se v nevědomí spojují do relativně autonomní podosobnosti s protikladnými tendencemi. Vstupní brána individuačního procesu. Ve snech, pohádkách či mýtech mívá Stín stejné pohlaví jako snící nebo hrdina. Nemusí být nutně negativní, mívá blízko k instinktům, je v něm život. Odmítání ze strany vědomého já jej činí nepřátelským.

Stín v pohádkách, mýtech a literatuře Liz Greenová: Stín mívá v pohádkách podobu a) zmrzačené stvoření, skřet, Glum b) černokněžník, čarodějnice (téma moci) c) primitiv, divoch (Gilgameš a Enkidu). Příklady z literatury: Jekyll a Hyde (Stevenson), William Wilson (Poe), Sherlock Holmes a profesor Moriarty (Doyle) Ženský stín: filmy Morgiana (Herz), Kráska dne (Buňuel), Třetí princ (pohádka – Moskalyk)

Osobní setkání se Stínem Kde v zrcadle světa lze vlastní Stín zahlédnout: Stínové postavy ve snech a fantaziích: mívají drasticky zvýrazněnou až karikovanou podobu V nepříjemných emočních zážitcích s osobami stejného pohlaví, jejichž projevy nás rozladí Ve filmech, literatuře či příbězích, jež v nás vyvolají podobné pocity

Stín v horoskopu - náměty Vždy je to otázka znalosti klienta a komplexní analýzy horoskopu, ale možným zdrojem Stínu mohou být: L. Greenová (viz kniha „Nový pohled na moderní astrologii“, kap. „Světlo a stín“): Málo obsazený živel Hroty – IC, DS, AC Aspekty (napjaté – kvadrát, kvinkunx, opozice)

Stín v horoskopu - náměty L. Adamová (viz přednáška na akci EUKARPIA 2009): „spálené“ osobní planety 12. dům Aspekty Pluta Saturn Protější znamení Slunce Černá Luna P. Lisý: Jižní lunární uzel Držadlo vědra

Příklad – J. R. R. Tolkien (1892-1973). 3. 1 Příklad – J. R. R. Tolkien (1892-1973) * 3. 1. 1892, 19:24 GMT, Bloemfontein, JAR

Anima Vnitřní žena v muži. Personifikace ženské povahy v nevědomí muže. Archetyp života – erós, vztahová funkce. Může působit pozitivně i negativně. Je-li mužova ženskost hluboce nevědomá, může se projevovat ve formě náladovosti, anebo se promítat na vhodné typy žen (femme fatale), jimž takový muž zcela propadne (láska na první pohled).

Anima v uměleckých dílech Obecně: dle Junga kniha She (Rider Haggard) Film: Jako dým (Holy Smoke – Jane Campion) Negativní Anima: Rusalky, Sirény, čarodějnice Filmy: Hořký měsíc (Polanski), Vertigo (Hitchcock) Pozitivní Anima: psýchopompos, průvodkyně duše na cestě individuace – Beatrice (Dante), Ariadné Film: Arwen a Galadriel v trilogii Pán prstenů

Anima v horoskopu muže - náměty Venuše Luna Neptun 7. dům Silně obsazené ženské živly (voda a země)

Friedrich Nietzsche (1844-1900). 15. 10 Friedrich Nietzsche (1844-1900) * 15. 10. 1844, 10:00 LMT, Röcken (u Lützenu), Německo

Lou Andreas-Salomé (1861- 1937)

Lou Salomé, Paul Reé a Friedrich Nietzsche

Animus Vnitřní muž v ženě. Personifikace mužské povahy v nevědomí ženy. Archetyp ducha – logos, rozumová funkce. Může působit pozitivně i negativně. Je-li Animus v ženě hluboce nevědomý, může se projevovat ve formě apriorních názorů – domněnek s takřka absolutním nárokem na pravdu. Žena ovládaná Animem je „dcera svého otce“; její Animus přerušuje vztahy mezi lidmi.

Animus v uměleckých dílech Obecně: dle E. Jungové – v nevědomí ženy často jako skupina mužů, např. soud, shromáždění otců, rada starších, příp. umělec schopný zázraků Negativní Animus: Modrovous, černokněžník, věznitel, démonický milenec Heathcliff („Na větrné hůrce“ – E. Brönteová) Pozitivní Animus: psýchopompos, archetyp ducha jako průvodce na cestě individuace Film: Kráska a Zvíře

Animus v horoskopu ženy - náměty Mars Slunce Saturn 7. dům Silně obsazené mužské živly (vzduch a oheň)

Příklad: Agatha Christie (1890-1976). 15. 9 Příklad: Agatha Christie (1890-1976) * 15. 9. 1890, 04:00 GMT, Torquay, Velká Británie

POUŽITÁ LITERATURA: www.archetypova-astrologie.cz Rudolf Starý – přednášky, knihy autorské i od jiných autorů, vydané nakladatelstvím Sagittarius Arroyo, Stephen, Greene, Liz. NOVÝ POHLED NA MODERNÍ ASTROLOGII. Fontána, 2004. Greene, Liz, Sharman-Burke, Juliet: The Astrologer, the Counsellor and the Priest. CPA Press, 1997, 2005. Jehle, Markus. ASTROLOGIE V PORADENSKÉ PRAXI. Sagittarius, 2002. www.archetypova-astrologie.cz www.osobni-horoskop.cz