● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Způsobilost k výkonu povolání
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
k ukončení projektu 12 vyšších odborných škol zdravotnických
ECVET v Programu celoživotního učení
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Česká asociace adiktologů
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.
Asociace Ředitelů Zdravotnických Škol České republiky 10. dubna 2012 ______________________________ SZŠ a VOŠ zdravotnická Praha, 5. května JARNÍ SEMINÁŘ.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Legislativa.
Fakulta zdravotnických studií
Implementace EQAVET v ČR
Anketa pro nutriční terapeuty 1.kolo na celostátní konferenci v říjnu 2013 v Pardubicích – hlasovacím zařízením (cca 70 účastníků) 2.kolo on-line přes.
Vzdělávání sociálních pracovníků
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Návrh zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
PORADA MANAGEMENTU ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (PMN) MZ ČR, Palackého nám. 4, Praha
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2016
Zachraňme zdravotní sestru!
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Fakulta zdravotnických studií
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Studijní program Ošetřovatelství
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 4: Relevance
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Fakulta zdravotnických studií
Transkript prezentace:

● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014

Evropské směrnice : 2005/36/ES 20013/5/ES uplatnění mechanismů uznávání kvalifikací v rámci obecného systému seskupení různých programů vzdělávání a odborné přípravy do různých úrovní Účel = fungování systému: bez účinku na vnitrostátní systémy vzdělávání a odborné přípravy bez účinku na pravomoci členských států EU včetně vnitrostátní politiky provádění evropského rámce kvalifikací! Legislativa EU

Směrnice 2005/36/EU ● Evropský rámec kvalifikací (EQF) = – Nástroj k podpoře transparentnosti a srovnatelnosti odborných kvalifikací (VS „Bc“ x DVS ?) – čl. 11/36/2005 – úrovně kvalifikace: ● Diplom – potvrzení o úspěšném dokočení odborné přípravy na postsekundární úrovni (nejméně 3 roky) ● Získání odpovídajícího počtu kreditů ECTS (univerzita, VŠ, VOŠ) ● 2005/36/ES - Obligatorní znalost cizího jazyka (Absolutorium na VOŠZ – odborný jazyk)

Směrnice EU ● Odborná příprava ZS a ošetřovatelů (všeobecná péče) – 2013/55/ES čl. 31: ● Odborná příprava – 3 roky studia (ECTS) – 4600 hodin teoretického a klinického výcviku ● min. 1/3 - teoretický výcvik (VOŠZ splňuje) ● min. 1/2 - klinický výcvik (VOŠZ splňuje) ● Kvalifikace učitelů: odbornost v ošetřovatelství (VŠ vzdělání + pedagogické vzdělání učitelů VOŠ!); odborníci z praxe – lékaři ● Akreditace vzdělávacích programů VOŠZ: – souhlas (doporučení k akreditaci) MZ ČR – schválení AK VOV (MŠMT) Jazykové znalosti nezbytné k výkonu povolání ● Jazykové znalosti nezbytné k výkonu povolání v hostitelském státě – 2013/55/ES ● VOŠZ – odborná zkouška z cizího jazyka (úroveň B2)

Stanovisko prezidia ČAS ● Otázky k diskuzi: ● Postsekundární studium (3leté) – zralost a dosažení dospělosti sestry ● Směrnice Evropského parlamentu 2013/55/EU – reflektuje evropský trend, je závazná (?); sankce ČR při neplnění (?) ● 4leté vzdělávání na SŠ – nedostačující; německý model – nevyhovující a zastaralý ● Sociální nezralost žáků středních škol (neprofesionální jednání v exponovaných situacích) ● Trend – rozšiřování kompetencí sester; je ekonomicky výhodnější ● Vyšší úroveň vzdělání sester – snížení mortality pacientů (?); zkracování doby hospitalizace (?) ● Zvyšování zájmu o akademické obory – řešení nedostatku zdravotníků (?) ● Potřeba sester, které splňují podmínky evropské směrnice (duplicita nikoli „duálnost“) - připravenost po teoretické a praktické stránce ● Obava o vzdělávání ve zdravotnictví

Projekt transformace nelékařských profesí do VŠ NT Strategický koncept k transformaci nelékařských zdravotnických povolání v České republice ( , MZ0/NT) Konference zástupců vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí ( Brno, listopad 2014) Mgr. Alena Šmídová (ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání, hlavní sestra ČR) sdělila, že legislativní změny se budou nově týkat pouze profesí Zdravotní sestra, Zdravotnický záchranář, Zdravotní laborant a Nutriční terapeut. Novela musí nabýt účinnosti nejpozději v roce 2017, v opačném případě bude ČR platit sankce EU za nedodržení evropských předpisů. Existují pochybnosti o pravdivosti tvrzení Mgr. Šmídové. Nebyla uvedena čísla předpisů EU, které by ČR zavazovaly k podobným změnám (např. na Slovensku se žádné podobné změny nepřipravují). Existuje pouze Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/36/ES o uznávání odborných kvalifikací. Ve směrnici není nic, co by ČR zavazovalo vzdělávat výše zmíněné obory pouze ve vysokoškolském typu studia. Zdravotnický terén nemá požadavek na vysokoškolské vzdělání u všech nelékařů.

Dotazy na MZ ČR ● V jaké pasáži evropské směrnice 2013/55/ES je obsažen požadavek vzdělávat profese VS, ZZ, ZL, NT pouze v Bc programech? ● Jak chce zabránit MZ v odlivu VŠ vzdělaných nelékařských profesí do zahraničí? ● Jaké jsou konkrétní výstupy projektu MZ na transformaci nelékařských profesí? ● Uveďte aktuální statistické údaje o uplatnění absolventů VŠ v praxi (jaké procento zůstává ve zdravotnických zařízeních v ČR)