Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zachraňme zdravotní sestru!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zachraňme zdravotní sestru!"— Transkript prezentace:

1 Zachraňme zdravotní sestru!
Krajská nemocnice t. Bati, a.s. Neurochirurgické oddělení Kamila Slabáková Ivana Jankůjová Renata Kratinová

2 Historie vzdělávání zdravotních sester
1860 Florance Nightingal založila první ošetřovatelskou školu v Londýně, 1874 vznik prvních ošetřovatelských škol v Čechách, 1916 další otevřené ošetřovatelské školy, 1945 pokračovalo vzdělávání sester přerušené válkou, Od 1945 do 1989 vzniklo 40 civilních a církevních škol, 60.léta – prodloužení studia na čtyřleté, 1960 – vznik Institutu pro další vzdělávání zdravotnických pracovníků, 2001 – zahájena registrace nelékařských pracovníků.

3 Vzdělávání sester - dualita nebo dvoukolejnost
Zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání………….. Vzdělávání sester - dualita nebo dvoukolejnost Všeobecná sestra Terciální vzdělávání Bakalářský studijní program - 3 roky. Studijní program diplomovaná všeobecná sestra na vyšší zdravotnické škole – 3 roky. Pro studijní obor všeobecná sestra je závazný Metodický pokyn – všeobecná sestra, vydaný k vyhlášce č.39/2005 Sb., který vychází z direktiv Evropské strategie SZO pro vzdělávání tzv. regulovaných nelékařských profesí (všeobecných sester a porodních asistentek),  z direktiv Evropské komise pro všeobecné sestry a z doporučení Evropské komise pro všeobecné sestry.      

4 Budeme mít novou kamarádku praktickou sestru
Novelizace zákona č.96/2004 Sb. – v současné době zákon prochází druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Za výkon povolání praktické sestry (PS) se považuje poskytování oš. péče. Dále se PS ve spolupráci s lékařem podílí na preventivní, léčebné, rehabilitační, paliativní, neodkladné, diagnostické a dispenzární péči. Odborná způsobilost k výkonu povolání PS se získává absolvováním SZŠ v oboru zdr. asistent. Zjednodušeně dochází k přejmenování zdravotnického asistenta na praktickou sestru.

5 Všeobecná zdravotní sestra – 0d roku 2017 – trojkolejnost vzdělávání
Vysokoškolačka (titul Bc.) Absolventka Vyšší odborné školy zdravotnické. Absolventka? Střední zdravotnické školy obor praktická sestra+ 1 rok ? Všeobecná sestra - 3 možnosti vzdělávání… Budou se rozlišovat kompetence? A jak rozeznáme tyto sestry v praxi? Jaký bude mít sestra plat? VŠ 4+3 VOŠ 4+3 SZŠ 4+1

6 Co přinese novela zákona č.96/2004 Sb.
Hlavním cílem novely je zkrátit přípravu všeobecných sester, dostat do zdravotnictví více kvalifikovaných sester a snížit počty sester, které odcházejí do zahraničí nebo úplně mimo zdravotnictví. Jak toho chce MZČR dosáhnout: Návrat k středoškolskému studiu na středních zdravotnických školách, absolventka by nově měla titul praktická sestra. A pokud si čtyřleté studium doplní jedním rokem pomaturitního studia na Vyšší zdravotnické škole, získá plnou kvalifikaci k výkonu povolání a titul všeobecná sestra.

7 Rizika novely zákona Jednoznačně ještě více znepřehlední systém vzdělávání všeobecných sester v ČR – tzv. trojkolejnost vzdělávání sester. Návrat k rozhodování o povolání v 15 letech. Neřeší další chybějící profese…Proč jen všeobecná sestra, chybí i zdr.+ rtg laboranti, porodní asistentky atd. – tyto profese nadále studují na VŠ. Nejasnost o osnovách jednoletého pomaturitního studia všeobecné sestry. Různé osnovy X různá délka studia X různé ukončení studia: ale pořád všeobecná sestra

8 Rizika novely zákona Pokud bude preferována jednoduchá cesta, tzv. 4+1, plyne z toho ohrožení vědního oboru ošetřovatelství a výzkumu. Co bude dělat praktická sestra? Práci zdravotnického asistenta? V některých nemocnicích dochází běžně k porušování legislativy, asistent dělá práci sestry, bude to tak dál? Bude zájem o jednoleté pomaturitní studium? Jak se bude v praxi rozlišovat praktická sestra od všeobecné? A co na to absolventky VOŠ a VŠ? Plat x mzda – 3 různé formy vzdělání pro obor - všeobecná sestra.

9 SZŠ už není to co bývala Obrovský propad prestiže SZŠ (degradace povolání z důvodu společenského nedocenění) např. Zlín (rok 1991 – 600 přihlášených, 120 přijatých,…..rok – zdr.asistent 83 přihlášených, 60 přijatých) Snížení zájmu o studium SZŠ (o 8% za poslední 4 roky). Neustálé změny ve vzdělávání podporují pokles zájmu o studium. Nejistá budoucnost, nejisté platové podmínky, nejisté pracovní zařazení, nejisté kompetence. Nejednotnost školního vzdělávacího programu, SZŠ se liší v osnovách. Státní maturity – SZŠ musí studentky připravit k maturitám, není dostatečný prostor pro odborné předměty a praxi.

10 Splní reforma očekávání navrhovatele zákona?
Neexistuje žádný statistický výstup o tom, kolik absolventek VŠ, VOŠ a SZŠ míří do zdravotnické praxe. Tvrzení, že absolventky VŠ a VOŠ nechtějí do praxe, není ničím potvrzeno. Jak mohou předpokládat navrhovatelé zákona zájem o pomaturitní jednoleté studium? Co nastane, jestliže nebude zájem o toto studium? Navrhnou nějaké další kompenzační studium, kvalifikační kurz? Nabízí se další legislativní úprava?

11 A další zdravotnické profese?
V nemocnicích chybí personál i v řadách zdravotnických laborantů, radiodiagnostických laborantů a techniků, porodních asistentek, fyzioterapeutů, nutričních terapeutů..atd. – tyto profese se vzdělávají ve vysokoškolském bakalářském programu. Čeká nás další reforma vzdělávání i v těchto oborech? Chybí i další pracovníci ve zdravotnictví jako jsou sanitářky, uklízečky, pomocné kuchařky..(tady asi nebude problém ve vzdělávání, ale opět ve finančním ohodnocení)

12 Jakou péči očekává pacient dnešní doby?
Kvalitní a bezpečnou péči. Odborné vzdělání personálu. Empatii (pozor tato vlastnost se v tomto povolání snoubí s odborným vzděláním) Edukace pacienta, příbuzných. Pozor: praxe v nemocnicích!!! Mentorování studentek v oboru všeobecná sestra: dochází ke kolizím na pracovištích, kde pracují pouze zdravotničtí asistenti. Nemá kdo školit studentky.

13 Nesouhlas s novelizací zákona č. 96/2004 Sb.,
Odmítavý postoj k předkládanému návrhu zákona: Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí v České republice (AVVNZP) Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Česká asociace sester Asociace vyšších odborných škol Iniciativa sester Varianta vzdělávání sester 4+1 nesplňuje směrnici Evropské unie pro uznávání kvalifikací.

14 Máme tady problém, pánové….
Obor všeobecná sestra je tzv. regulovanou profesí spolu s všeobecným lékařstvím, zubním lékařstvím, farmacií a porodní asistencí… Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/55/EU – v této směrnici se mimo jiné stanovuje, že do odborné přípravy všeobecných sester lze přijímat pouze uchazečky, které mají ukončené všeobecné školní vzdělání v trvání aspoň 10 let. (Naše základní škola je devítiletá, a tak naši poslanci navrhují započíst poslední rok mateřské školy…) V této směrnici je uveden požadavek na odbornou přípravu sester: „ nejméně hodin teoretického a klinického výcviku, přičemž délka teoretického výcviku představuje alespoň jednu třetinu a délka klinického výcviku alespoň jednu polovinu minimální délky odborné přípravy“ (strana L354/151).

15 Skutečné příčiny nedostatku zdravotních sester
Finanční nedocenění náročného povolání. Obrovský pokles prestiže povolání. Nejasná koncepce vzdělávání zdravotních sester. Psychická a fyzická náročnost povolání. Špatné pracovní podmínky – málo personálu, přesčasová práce za chybějící personál, velká administrativní zátěž. Změna myšlení mladé generace. Zajímavé pracovní nabídky v EU.

16 Pozitivní tečka na závěr
Obecně lze předpokládat, že velká část lidí v populaci hodnotí práci s nemocnými morálně hodně na výši. Návrat k všeobecné prestiži jednoznačně pomůže navýšení platu, s tím souvisí možnost výběru studentů, zaměstnanců, atd. Práce zdravotní sestry má budoucnost, i přes všechna úskalí je to povolání, které má vysoký morální kredit. Se zdravotní sestrou, jako s profesí, se potkává každý člověk. Zdravotní sestra člověka „doprovází“ celý život, a je jenom na nás kam tato profese bude směřovat.

17 Použitá literatura: Zákon č.96/2004 Sb.
Návrh zákona ze dne…, o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání (t.č. prochází druhým čtením v Poslanecké sněmovně) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/55/EU Prohlášení AVVNZP ze dne Prof. PhDr. Jiří Mareš, CSc. Dvanáct rizik nového způsobu vzdělávání sester. Medical Tribune 08/2016

18 Děkuji Vám za pozornost. A přeji sestrám lepší budoucnost.


Stáhnout ppt "Zachraňme zdravotní sestru!"

Podobné prezentace


Reklamy Google