Vzhledem k tomu, že za týden - tzn. v 6. výukovém týdnu - se předpokládá – kromě testování – též exkurze v dílnách namísto výuky v počítačové učebně, posílám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užití poměru (graficky)
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ • Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. • Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Konstrukce trojúhelníku
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Zadání: Soustava na obrázku je na členu 5 zatížena svislou silou F, jejíž nositelka je vzdálena p od pohyblivého středu rotační vazby D. Určete počet stupňů.
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Rovnice přímky DUM číslo: 02 Obecná rovnice přímky Analytická geometrie - přímka.
obecný rovinný pohyb tělesa analytické řešení pólová konstrukce
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Mikroekonomie I Úvod do studia ekonomické teorie
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Konstruktivní geometrie Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
Pravoúhlá axonometrie
Dynamika I, 6. přednáška Obecný rovinný pohyb Obsah přednášky : obecný rovinný pohyb tělesa, analytické řešení, pólová konstrukce rozklad pohybu Doba studia.
Diferenciální geometrie křivek
Užití poměru (graficky)
Diferenciální geometrie křivek
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
Gravitační pole – úloha h) Zuzana Vlasáková, 8.A.
Mechanika tuhého tělesa
8. Parametrické vyjádření a obecná rovnice přímky a roviny
Polohové úlohy 2 Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
Funkce Lineární funkce
Modelování a výpočty MKP
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
Parametrická rovnice přímky
Moment síly, momentová věta
Autor: Mgr. Radek Martinák Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Základní geometrické rovinné útvary 3 - úhly.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Užití poměru (graficky)
FUNKCE – grafické znázornění
Polární soustava souřadnic
Konstrukce trojúhelníku
Množina bodů dané vlastnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Užití poměru (graficky)
Konstrukce trojúhelníku
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Množina bodů dané vlastnosti
KOLEKCE ÚLOH PRO MATEMATICKÝ SEMINÁŘ trojúhelník z těžnic
Lichoběžník Obvod lichoběžníku.
Konstrukce trojúhelníku
Množina bodů dané vlastnosti
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Lineární funkce 3 desetiminutovka
Transkript prezentace:

Vzhledem k tomu, že za týden - tzn. v 6. výukovém týdnu - se předpokládá – kromě testování – též exkurze v dílnách namísto výuky v počítačové učebně, posílám v předstihu přílohou k samostudiu tento power point k př. 6.4 viz. níže + něco z teorie úvodem

Kinematika obecného rovinného pohybu tělesa Dále řešení příkladu 6. :

Kinematika obecného rovinného pohybu tělesa Řešení: (ORP = tři parametrické rovnice!)

x A = x A (t) y A = y A (t)  =  (t) POSTUP : Nakreslit obecnou polohu AD + volba s.s. – x, y + zakótovat souř.=fce(času); zvolíme referenční bod – zde bod A; pak úkolem je: vyřešit pohyb bodu A (dvě rovnice) + + rotaci kolem něj (třetí rovnice)= (ORP = tři parametrické rovnice!) Příklad 6. T

1. x A = s( t )(zadaná fce) 2. y A = y A (t) = 0 3. S s(t)  p Pohyb bodu D: T

Příklad 6.2 je též řešen ve Sbírce příkladů z Kinematiky na str. 31 a 32

POSTUP: Nakreslit obecnou polohu + zvolit s.s. +zakótovat obecnou souřadnici /=z kin.vztahu plyne fce(času) / zvolíme referenční bod – zde bod B; pak úkol= vyřešit pohyb bodu B (dvě rovnice) a rotaci kolem něj (třetí rovnice); Zde máme příklad pro spojené bodyBK a z konstatní délky lana vyplyne závislost pohybu bodu B; z geometrických vztahů vyplyne úhel natáčení tyče: ( p) C A0 A0 S r B0B0 ( d ) c h b K 0 POZN: parametr „( d )“ = b – p a parametr (p) plyne z rovnice: l 2 =(p+r) 2 +r 2 3 parametrické rovnice:1. x B = x B (t) 2. y B = y B (t) 3.  =  (t) Sestavte rovnice pohybu tělesa, tzn. U:

p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB s = s(t) b K0 K0 K z konstantní délky lana plyne rovnice: K K 0 = POSTUP: Nakreslit obecnou polohu AB+ zvolit s.s.(např. v referenčním bodě B 0 ) +zakótovat obecnou souřadnici ( K K 0 ) /= z kin.vztahu plyne fce(času) - (K K 0 =c.t) a zakótovat souřadnici x B = x B (t), jejíž rovnici šetříme Dáno: |AB| = l, r, h, b, c = const., ( p ), ( d ). AB - K ct

p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB s = s(t) b K 0 K z rovnice konstantní délky lana vyplyne závislost 1.: x B = x B (t)= y B = y B (t)= 0 1.: 2.:

p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB s = s(t) b Z geometrie vyplyne 3. rovnice - závislost : 3.:  =  (t) = , - ale nejdříve určíme „pomocnou“ veličinu s = s(t):  s(t)=   , - ale nejdříve určíme „pomocnou“ veličinu s = s(t):

p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB   s  3.:  =  (t) = , kde: a úhel gama určíme z cosínovy věty: cosínova věta pro  ABS: TZN: Závěr: 3 parametrické rovnice pohybu tyče pro referenční bod B, tzn. pohyb bodu B a rotace kolem něj: 1. x B = x B (t) 2. y B = y B (t) 3.  =  (t) = , viz. předchozí řešení a úhel gama určíme z cosínovy věty: