Evropský rok pro rozvoj 2015. Klíčové údaje o rozvojové spolupráci EU Dvacet osm členských států a Evropská unie zajišťují společně více než 50 % celosvětové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
ECVET v Programu celoživotního učení
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu neformálního volnočasového vzdělávání mládeže.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení podnikatelského sektoru) Leden 2008 Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Hradec Králové, NKQ, 18. února 2014.
Program dnešního setkání OPS ( )
Organizace spojených národů
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Komunikační plán RPS Realizované projekty leden-červen 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
OSN.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Sociální zabezpečení v EU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Společenská odpovědnost a školy
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Transkript prezentace:

Evropský rok pro rozvoj 2015

Klíčové údaje o rozvojové spolupráci EU Dvacet osm členských států a Evropská unie zajišťují společně více než 50 % celosvětové rozvojové pomoci V roce 2013 se EU zavázala poskytnout značnou částku, 14,86 miliard EUR, na externí rozvojovou pomoc Celková dohodnutá částka na nástroje k financování externích opatření na období 2014–2020 činí něco přes 51,4 miliard EUR.* *2014 Výroční zpráva o rozvojové politice a politice externí pomoci Evropské unie a jejich provádění v roce 2013 ΕUΕU USA Jiní dárci

„Hlavním cílem politiky Unie v oblasti rozvojové spolupráce je snížení a výhledově i vymýcení chudoby.“ (článek 208) „Unie přihlíží k cílům rozvojové spolupráce při provádění politik, které by mohly mít vliv na rozvojové země.“ (článek 208) Rozvojová spolupráce podle Lisabonské smlouvy

1958 Rozvojová politika Evropských společenství je součástí zahraniční politiky 50.–90. léta 20. století ES rozšiřuje pomoc na AKT (Afrika, Karibik, Tichomoří), východní Evropu, Středomoří, Asii, Latinskou Ameriku, Balkán a počátek tematických programů, například programu lidských práv v dohodách o přidružení i o partnerství 1992 Summit Organizace Spojených národů o Zemi, rámcová úmluva o změně klimatu, Rio de Janeiro rozvojových cílů tisíciletí OSN: stanovení cílů pro snížení chudoby na rok 2015 Politika a historie pomoci EU

2005 Evropský konsenzus o rozvoji 2011–15 Komunikace spojená s agendou rozvoje po roce Politika rozvoje EU „Agenda pro změnu“„Agenda pro změnu“ 2012 Konference Rio+20 o udržitelném rozvoji 2013 Slušný život pro všechnySlušný život pro všechny 2014 Celosvětové partnerství pro efektivní spolupráci v Mexiku 2015 Konečný termín pro splnění cílů podle 8 rozvojových cílů tisíciletí OSN! Politika a historie pomoci EU

Rozvojové cíle tisíciletí Odstranit extrémní chudobu a hlad Zpřístupnit základní vzdělání pro všechny Prosazovat rovnost pohlaví a posílit postavení žen Omezit dětskou úmrtnost Zlepšit zdraví matek Bojovat proti HIV/AIDS, malárii a jiným nemocem Zajistit trvalou udržitelnost životního prostředí Vytvořit globální partnerství pro rozvoj

Evropská komise Evropský parlament Rada Členské státy EEAS Delegace EU Hospodářský a sociální výbor Výbor regionů Soukromý sektor NGO/CSO Mezinárodní organizace Univerzity Školy Místní a regionální úřady Nadace Hlavní aktéři

Neven Mimica, Mezinárodní spolupráce a rozvoj Cecilia Malmströmová, Obchod Johannes Hahn, Evropská politika sousedství a vyjednávání o rozšiřování Christos Stylianides, Humanitární pomoc a krizové řízení Federica Mogheriniová, Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, místopředsedkyně Komise Komisaři

Rozšiřování povědomí o přínosech rozvojové spolupráce EU a podněcování smyslu pro společnou odpovědnost, solidaritu a příležitost ve stále více vzájemně propojeném světě. Zapojení občanů EU, propagace jejich kritického myšlení a aktivního zájmu na spolupráci při rozvoji, například při formulování politik a jejich zavádění. Informování občanů EU o výsledcích, kterých EU dosáhla společně s členskými státy jako globální činitel a o jejichž splnění bude nadále usilovat v oblasti mezinárodního rozvoje. Co je cílem Evropského roku pro rozvoj?

Jedná se o příležitost, jak prokázat pevné odhodlání EU a jejích členských států k vymýcení chudoby na celém světě. Ve stále více vzájemně propojeném světě rozvojová spolupráce EU prospívá lidem jak v Evropské unii, tak v našich partnerských zemích Program globálního rozvoje po roce 2015, projednaný na úrovni Organizace spojených národů – předěl pro politiku rozvoje Rok 2015 je konečným termínem pro splnění rozvojových cílů tisíciletí Proč Evropský rok pro rozvoj 2015?

Mladí lidé Političtí činitelé Širší veřejnost Občanská společnost a organizace Školy a univerzity Na koho se kampaň zaměřuje?

Leden– Evropa ve světě Únor– Vzdělání Březen– Ženy a dívky Duben – Zdraví Květen – Mír a bezpečnost Červen – Udržitelný zelený růst, slušná práce, podniky Červenec – Děti a mládež Srpen – Humanitární pomoc Září – Demografie a migrace Říjen – Zabezpečení potravin Listopad – Udržitelný rozvoj a aktivity v otázkách klimatu Prosinec – Lidská práva a řízení Tematické měsíce

Partnerství Webové stránky Sociální média EYD a „the World’s Best News“ Soubor komunikačních nástrojů Iniciativy zúčastněných osob Vlajkové akce Základní prvky kampaně

Soubor nástrojů – Materiály Evropského roku pro rozvoj 2015, vizuální prvky a dodatečné zdroje poskytují zúčastněným osobám nástroje k propagaci programu Evropského roku pro rozvoj 2015 prostřednictvím jejich vlastních kanálů. Tento soubor nástrojů rovněž obsahuje vizuální nástroje k podpoře vaší angažovanosti a úsilí při propagaci cílů a výsledků Evropského roku pro rozvoj Informace a materiály ke kampani Vzdělávací nástroje Informační přehled a prezentace o Evropském roku pro rozvoj Měsíční informační přehledy Infografika Dvě vydání novin EYD Údaje z Eurobarometru (průzkumy mínění o mezinárodním rozvoji a pomoci v celé EU) Seznam klíčových událostí kampaně na úrovni EU Prvky vizuální identity Jak se zapojit do programu Evropského roku pro rozvoj 2015?

Webové stránky a sociální média Představení klíčových novinek kampaně Příběhy týdne Nástroje ke kampani Kalendář akcí s uvedením akcí partnerů/zúčastněných osob Klíčová fakta o rozvoji a aktualizace Platforma k výměně nápadů a zapojení partnerů a občanů Speciální profilové stránky pro organizace účastnící se programu Evropského roku pro rozvoj 2015 Průběžné aktualizace webových stránek a profile na sociálních médiích europa.eu/eyd2015 facebook.com/EuropeanYearForDevelopment2015 #EYD2015 Jak se zapojit do programu Evropského roku pro rozvoj 2015?

Sledujte aktualizace, sdílejte informace, přinášejte nápady! Připojte se ke skupině: capacity4dev.ec.europa.eu/eyd2015/ capacity4dev.ec.europa.eu/eyd2015/ Zapojte své sítě! Propagujte Evropský rok pro rozvoj 2015 prostřednictvím svých sítí a zainteresovaných stran a podněcujte je k účasti Buďte s námi v kontaktu na internetu, Twitteru a Facebooku europa.eu/eyd2015 #EYD2015 facebook.com/EuropeanYearForDevelopment2015 Zapojte se, je to náš rok!