Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Advertisements

Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Pravidla získání podpory z OPŽP.
Prioritní osa 2 a 5 v OPŽP
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
16.Výzva IROP – Energetické úspory v bytových domech Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Realizace EPC projektů ve veřejném sektoru
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Operační program životní prostředí
Operační program Životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Petr Holub, ředitel Šance pro budovy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP 2014 - 2020 Panelová diskuse APES 29.5.2015 Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP 2014 - 2020 Michal Daňhelka Ministerstvo životního prostředí Odbor energetiky o ochrany klimatu michal.danhelka@mzp.cz

OPŽP PO5 Energetické úspory Navazujeme na předchozí období Komplexní řešení s výraznou úsporou energie Podpora pouze pro veřejné budovy – oprávnění příjemci obdobně jako 2007 – 2013, pouze podniky se 100% majetkovou účastí obcí pod OP PIK Náročné vyjednávání s EK = přísné podmínky pro zdroje z hlediska ochrany ovzduší (Ecodesign) Celková alokace: 13,8 mld. Kč (529,6 mil. EUR) + 0,5 mld. Kč podpora nové výstavby v pasivním standardu První výzva plánována na 10/2015 – cca 5 mld. Kč Probíhá finalizace Pravidel pro žadatele a příjemce a hodnotících kritérií

Novinky 2014 - 2020 • Plánované využití finančního nástroje – PO5 vyhodnocena jako vhodná, kombinace dotace a zvýhodněného úvěru, konkrétní parametry a struktura jsou v současné době v přípravě, o dalším směřování by mělo být rozhodnuto počátkem června • Nově rovněž podpora památkově chráněných objektů – podpora rovněž dílčích opatření s nižšími požadavky • Požadavek na zajištění výměny vzduchu – nucené větrání s rekuperací • Požadavek zajištění energetického managementu – výhoda při zapojení EPC • Povinná výměna zdroje na tuhá fosilní paliva, v případě výměny zdroje za kotle či kogenereční jednotky využívající jiný druh paliva bude vyžadována min. 30% úspora emisí CO2 oproti stávajícímu zdroji • Požadavek na vyregulování otopné soustavy • Bodové zvýhodnění žádostí – využití OZE, projekt v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, kombinace dotace s EPC

Kombinace s EPC • Programový dokument OPŽP: „Podpora bude poskytována zejména na opatření s delší ekonomickou návratností, tj. především na zateplení objektů. Pouhé zateplení objektu však není dostatečné pro optimální snížení spotřeby energie. Klíčová je rovněž následná péče o správné vytápění objektů a renovace souvisejících technologických zařízení, zejména zdrojů tepla a regulačních systémů. Tato opatření s kratší dobou návratnosti je vhodné realizovat jinými finančními nástroji, případně prostřednictvím metody EPC.“ • Dotace na opatření s delší návratností • Klíčová následná péče o objekt • EPC jako cesta k dosažení a udržení vyšší úrovně úspor energie

Kombinace s EPC • EPC = splnění podmínky zajištění energetického managementu • Posouzení vhodnosti kombinace s EPC bude povinnou součástí energetického posudku • Zvýhodnění v rámci hodnotících kritérií • Rozpočtová pravidla stále bariérou pro OSS – EPC však není pouze formou financování • Větší administrativní náročnost projektu – potřeba sladit harmonogram pro podání žádosti a veřejné zakázky • OPŽP i finanční nástroj od začátku navrhovány s ohledem na možnost zapojení EPC – zapojení zástupců sektoru do pracovních skupin

Děkuji za pozornost!