KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.
Advertisements

Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Školení internetového vyhledavače Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Informace – vyhledávání informací
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
Vyhledávání informací na internetu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Efektivní vyhledávání na internetu
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
WWW – hypertextový informační systém
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Filtrace web stránek s využitím profilu uživatele Petr Doskočil
Základní prvky internetového prohlížeče
Hynek Černý 1 EVIDENCE A NAHLAŠOVÁNÍ PÁLENÍ Návod na použití HZS STŘEDOČESKÉHO KRAJE STANICE HOŘOVICE.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Informační a komunikační technologie 5.ročník
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Jak vyhledávat informace na Internetu?
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Školení internetového vyhledávače
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Internet a jeho služby Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Kontakty Autor: Mgr. Aleš Kozák.
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Inf Informační zdroje a jejich kvalita. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Internetový vyhledávač Google Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Jak hledat na internetu??? Hledání pomocí.
METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_06.
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Využití moderních technologií v rámci zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků Projekt OP VK – Zvyšování kvality základního vzdělávání na území ORP.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Vyhledávání na Internetu. Webové vyhledávače Webový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované.
JAK SPRÁVNĚ GŮGLIT. PŘESNÁ SLOVA A FRÁZE nejzákladnější a nejvíce známý vyhledávací trik uvozovky k vyhledání přesné fráze. například provedete následující.
Vyhledávání v Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Pracovní list – předloha pro žáky Určen pro: 3. ročník.
Internet 3 – prohlížeč a služby
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Kurz na PC – Pokročilý LEKCE 2
Elektronická pošta.
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák

Webové adresy K webové prezentaci se dostáváme díky tzv. URL adrese např. –Adresa bývá uvedena pomocí nebo Rozdíl je takový, že https je zabezpečený pomocí certifikátů a komunikace je šifrovaná –Známe-li adresu, pak ji v internetovém prohlížeči zadáváme do adresného řádku.

Webové adresy Pokud webovou adresu neznáme, vyhledáváme vhodnou webovou prezentaci pomocí klíčových slov (například Technická univerzita v Liberci), která zadáváme do vyhledávacího katalogu (centrum.cz, seznam.cz, …) nebo přímo do webového vyhledávače (google.cz, bing.cz, …) Jaký je rozdíl mezi katalogem a vyhledávačem a kdy který použij i ?

Katalogy Katalogy jsou založeny na registraci webových prezentací a ručně udržovaném seznamu. Známými katalogy jsou centrum.cz, seznam.cz, heureka.cz, … Katalogy většinou vyhledávají na základě registrovaných klíčových slov, lepší katalogy mají také fulltextové vyhledávání (vyhledávání v celém textu). Některé katalogy mají připojen vyhledávač. Při hledání pomocí katalogů jsou upřednostněny placené odkazy (podle nastavené priority).

Vyhledávače Internetový vyhledávač vyhledává podle klíčových slov i fulltextově ve vlastní databázi webových stránek. Na rozdíl od katalogů je tato databáze udržována automaticky. (Vyhledávač neustále prohlíží a aktualizuje svoji databázi, jakmile nalezne nový odkaz, otevře jej a přidá do vlastní databáze.) Mezi nejlepší vyhledávače patří Google. Dalšími jsou například Bing (od Microsoftu) nebo český vyhledávač Jyxo. Tyto vyhledávače jsou využívány některými kata- logy k vyhledávání dalších sekundárních odkazů.

Jaký je v tom pro mě rozdíl? Př. : Do vyhledávače i katalogu zadám stejný dotaz: „Jorkšír“ –Seznam.cz (katalog) mi nalezne odkazy zabývající se zejména prodejem tohoto plemene, případně potřeb pro chov tohoto pejska. –Google (vyhledávač) nalezne odkazy zabývající se chovem a obecnými informacemi. Př. : Do vyhledávače i katalogu zadám dotaz: „LCD“ –Seznam.cz (katalog) mi nalezne zejména prodejce LCD displejů a televizorů. –Google (vyhledávač) nalezne odkazy popisující technologii LCD, i odkazy na prodejce.

Vyhledávání pomocí Google Do vyhledávače zadáme stručný dotaz, většinou jen heslovitě např. MHD Liberec, divadlo Praha, atp. (webové prezentace se vyhledávají podle klíčových slov) Tlačítko vyhledávání Google prohledá databázi a zobrazí nám navrhovaný výpis odkazů. Tlačítko zkusím štěstí otevře první relevantní odkaz. Při vyhledávání si většinou můžeme zvolit, zda se má vyhledávat web, obrázky, videa nebo poloha na mapě. Prohledáváme-li v části web, zobrazí se nám také pár odkazů na obrázky, videa či mapy, považuje-li to robot Googlu za vhodné

Vyhledávání pomocí Google Zadáme-li více hledaných slov, spojuje je Googl e pomocí spojky OR (nebo). Vyhledává weby obsahující obě nebo alespoň jedno z hledaných slov. Př. : Hledáme Dieselův motor, Google hledá obě slova ve spojení, ale také zvlášť. Výsledkem jsou odkazy na Dieselovy motory, ale také odkazy na motory ostatních typů a další odkazy například na Dieselův agregát. Odkazy jsou řazeny dle relevantnosti a upřednostněny jsou o dkazy obsahující oba pojmy v klíčových slovech nebo častý výskyt v obsahu (fulltextu).

Upřesnění vyhledávání Frázi můžeme zvýraznit pomocí uvozovek. Google poté hledá přesnou frázi. ( N ěkdy bývá zvýrazněno spojkou AND, př. Dieselový AND motor, hledá pouze weby obsahující obě slova, v libovolném pořadí). Hledáme-li ve fulltextu některého webu (například Wikipedie), můžeme zadat dotaz takto: „Dieselový motor“ site: wikipedia.cz Chceme-li najít cokoli spojené se slovem Dieselový, jenom ne Dieselový motor, pak zadáme dotaz s minusem před slovem, které to hledat nemá. Př.: Dieselový –motor Pro zvýraznění konkrétního slova, které nesmí být nahrazeno synonymem se provede pomocí +. Př. : +Dieselův motor

Formulář pro rozšířené vyhledávání Abychom si nemuseli pamatovat pravidla pro psaní dotazu (což je jinak rychlejší způsob), můžeme využít rozšířeného vyhledávání. Intuitivní formulář nám pomůže náš dotaz upřesnit.

Závěrem Obdobná pravidla pro vyhledávání lze uplatnit i na dalších vyhledávačích nebo v katalozích. Některé webové stránky mají v sobě zabudovaný panel na vyhledávání v rámci daného webu, který je napojen na některý z vyhledávačů (často to bývá Google). Ručně zadané upřesnění vyhledávání zde bude fungovat bez problémů. Dále se uplatňují podobná pravidla pro vyhledávání v knihovních databázích nebo v ech.