Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internet 3 – prohlížeč a služby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internet 3 – prohlížeč a služby"— Transkript prezentace:

1 Internet 3 – prohlížeč a služby
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Internet 3 – prohlížeč a služby VY_32_INOVACE_33_672 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 33 Anotace Princip a dělení sítí, jejich podstata, vlastnosti a použití Klíčová slova Počítačové sítě, Internet, browser, prohlížeč, www, , vyhledávač Předmět Informační a komunikační technologie Autor, spoluautor Ing. Jiří Soukup Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůcky PC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna, Webová aplikace Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, vyhledávání informací, autoevaluační test Stupeň a typ vzdělávání Střední škola, učiliště Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřeby ano Zdroje Vlastní zdroje a seznam - viz poslední strana

2 Internet 3 – prohlížeč a služby
Prohlížeč - Browser: Internet se stal grafickým hypertextovým prostředím a bylo nutné dodat uživatelům nějaký „přívětivý“ nástroj pro efektivní vyhledávání informací na jeho stránkách - www. Vznikly první Browsery (Prohlížeče) pro prohlížení www stránek, tzv. „surfování“, což se vžilo pro hledání bez specifického záměru a tedy klikáním „kamsi“ – první opojení z množství informací. Základní Prohlížeče postupně doplnily webové Portály, které nabízejí kromě vyhledávacích funkcí, dále např. e-poštu a přes zpravodajství až k inzercím, sociálním sítím, komunikačním kanálům, atd. Pro vyhledávání informací se nabízejí v podstatě 3 směry práce: a) zadání adresy - (zadáme URL – …) b) vyhledávací robot (stroj-robot) – zadáme klíčové slovo nebo výraz) c) katalog podle odbornosti – (hledáme podle odborného zařazení) Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Diskuze na pojmy, browser, surfovat, prohlížeč, portál, brána, …

3 Internet 3 – prohlížeč a služby
Druhy prohlížečů (browser): 1992 – 1. uživatelský browser Mosaic (neumí zobrazovat obrázky – využívá program PC) 1994 – Netscape Navigator vstup Internet Exploreru a boj o vliv na trhu vítězí Internet Explorer 1996 – na podzim roku Opera 2002 – Firefox (Mozilla) 2003 – Safari 2008 – Google Chrome Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Prohlížečů bylo podstatně více, ale neujaly se, např. Arachne, Mozilla, … ? - !

4 Internet 3 – prohlížeč a služby
1. Internet Explorer: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Zadávejte názvy prohlížečů a portálů a sledujte nabízené možnosti. ? - !

5 Internet 3 – prohlížeč a služby
2. Mozilla Firefox: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Zadávejte názvy prohlížečů a portálů a sledujte nabízené možnosti. ? - !

6 Internet 3 – prohlížeč a služby
3. Google - Chrome: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Zadávejte názvy prohlížečů a portálů a sledujte nabízené možnosti. ? - !

7 Internet 3 – prohlížeč a služby
Po zvolení Browseru - Prohlížeče www stránek lze prohlížet servery – uzly na internetu a hledat požadované informace. Pro efektivní využívání internetu, používáme tzv. Portál (Brána), poskytující internetové služby, u nás například nejpopulárnější: Seznam.cz, Centrum.cz, Atlas.cz, Google Chrome.cz, z cizích Yahoo.com a další … Základní typické internetové služby jsou: systém www stránek, elektronická pošta , přenos souborů FTP, komunikace - text, hlas, obraz - Chat, Voip, Video (Skype), … na které navazuje celá řada uživatelských služeb na Internetu: vyhledávací služby, e-zpravodajství, e-bankovnictví, e-nakupování, e-vzdělávání, e-zábava (hry, hudba, …), e-komunikace, e-sociální sítě, a tak dále. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Vysvětlení používání internet – síťová technologie × Internet – název sítě. ? - !

8 Internet 3 – prohlížeč a služby
1. portál Seznam.cz: vyhledávač: robot s výběrem „klíčové slovo“ tematická žánrová nabídka portálu e-pošta služba Zpravodajství Reklamní blok služba „Ze společnosti“ vyhledávač: „Katalog firem“ služba Sportovní události zábava „Hudební klipy“ Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života zábava „Horoskopy“ služby „Zábava, Zajímavosti, Spolupracující weby, …“ zpravodajství „TV programy“ Pokračování – na dalších 2 stranách je zvětšená tato stránka Seznamu ? - !

9 Internet 3 – prohlížeč a služby
1. portál Seznam.cz: horní část Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Zvětšený pohled k vizualizaci množství a druhu nabídek daného portálu. ? - !

10 Internet 3 – prohlížeč a služby
1. portál Seznam.cz: dolní část Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Zvětšený pohled k vizualizaci množství a druhu nabídek daného portálu. ? - !

11 Internet 3 – prohlížeč a služby
2. Portál Centrum.cz: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Porovnejte vizuální stránku i složení nabídek od předchozího portálu. ? - !

12 Internet 3 – prohlížeč a služby
3. Portál Atlas.cz: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Porovnejte vizuální stránku i složení nabídek od předchozích portálů. ? - !

13 Internet 3 – prohlížeč a služby
4. Portál Google Chrom.cz: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Porovnejte vizuální stránku i složení nabídek od předchozích portálů. ? - !

14 Internet 3 – prohlížeč a služby
5. Portál Yahoo.com: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Porovnejte vizuální stránku i složení nabídek od předchozích portálů.

15 Internet 3 – prohlížeč a služby
Autotest – otázky a úkoly: Jak vzniklo slovo „brouzdat“ na Internetu? K čemu slouží internetový Portál? Jaké znáš služby na Internetu? přelož do češtiny: e-learning e-banking e-shopping e-book Co naleznete na uvedené internetové adrese? Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Adresa: Napište odpovědi písemně nebo elektronicky a odevzdejte učiteli. ? - !

16 Internet 3 – prohlížeč a služby
Gratulujeme, Gratuluji srdečně za úspěšné absolvování další části výukového materiálu o počítačových sítích, přeji hodně elánu do dalšího dílu. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Zamysli se na téma bezpečného používání „otevřených“ veřejných sítí. ? - !

17 Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály Webové zdroje - obrázky: sejmuté a upravené obrazovky Browserů a portálů emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na


Stáhnout ppt "Internet 3 – prohlížeč a služby"

Podobné prezentace


Reklamy Google