Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Windows – Malování 1 VY_32_INOVACE_32_650

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Windows – Malování 1 VY_32_INOVACE_32_650"— Transkript prezentace:

1 Windows – Malování 1 VY_32_INOVACE_32_650
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Windows – Malování 1 VY_32_INOVACE_32_650 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 32 Anotace Programové aplikace ve Windows Klíčová slova Informatika, software, aplikace, Windows, Malování, grafika, obrázek Předmět Informační a komunikační technologie Autor, spoluautor Ing. Jiří Soukup Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůcky PC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, distanční samostudium, příklady Stupeň a typ vzdělávání Střední škola, učiliště Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřeby ano Zdroje Vlastní zdroje a seznam - viz poslední strana

2 ? - ! Windows – Malování 1 Malování ve Windows (do XP) úvod:
Práce s grafikou na PC je dvojí: s body na listu „papíru“, jako když kreslíš pastelkami či vodovými barvami; s objekty – čáry a plochy ve formě vrstvení do koláže (leták); Bodová je bitmapová = mapa bitů (mapa informací o obrázku) Objektová je vektorová = popisná Malování je práce bodová, tedy bitmapová, např. fotografie; Vektorovou grafiku použijeme až v další aplikaci, práce s textem a grafikou – Word, apod. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

3 ? - ! Windows – Malování 1 Postup spuštění programu:
Příslušenství OS Windows – MALOVÁNÍ - úvod: Jedná se o jednoduchý program pro malování obrázků. Jeho ovládání je jednoduché a poměrně snadno pochopitelné. Pokud jsi se zatím doposavad alespoň trochu učil, tak uvidíš, že základ práce s PC se stále jen opakuje: např. změna velikosti pracovní plochy, kresby, objektu, fotografie, je stejná činnost, jako změna velikosti okna = tažení za roh objektu, (případně za rám - hranu), volba barvy z palety dle nabídky, apod. Postup spuštění programu: Start - Programy - Příslušenství Výběr -> Malování Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

4 ? - ! Windows – Malování 1 Malování 1 – do Win XP: Základní zobrazení:
panel nabídek panel nástrojů rozměr pracovní plochy lze změnit: myší najet do dolního pravého rohu, kurzor se změní na „rozměr“, dále tažením upravíme velikost pracovního pole (kreslícího listu) pracovní plocha Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života panel paleta ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

5 ? - ! Windows – Malování 1 Panel nástrojů: výběr části kresby
výběr obdélníkový Guma (pozor na barvu) Plechovka (barevná výplň) Kapátko (načtení barvy) Lupa Tužka – tenká čára Štětec – volba síly Spray Text (vložení textu) Úsečka Křivka Obdélník Mnohoúhelník Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Elipsa, Kruh Zaoblený obdélník dílčí možnosti zvoleného nástroje ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

6 Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera.
Windows – Malování 1 Nástroj Tužka a Štětec: Tužka Štětec Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera. ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

7 ? - ! Windows – Malování 1 Nástroj Spray a Text: Spray Text
Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Velikost Spraye. ? ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

8 Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera
Windows – Malování 1 Nástroj Úsečka a Křivka: Úsečka Křivka Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

9 Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera
Windows – Malování 1 Nástroj uzavřené tvary - objekty: Obdélník mnohoúhelník Elipsa zaoblený obdélník Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

10 ? - ! Windows – Malování 1 Nástroj Paleta barev:
Zvolenou barvou kreslíme pomocí kreslících nástrojů. Máme barvu PRIMÁRNÍ a SEKUNDÁRNÍ (také POPŘEDÍ a POZADÍ) Primární barvu používá levé tlačítko myši a sekundární pravé tlačítko. Pozor na použití Guma (gumuje do barvy pozadí) a uzavřené tvary; - např. Obdélník – Obrys, Obrys a výplň, Výplň Volba barvy levá myš – primární pravá myš - sekundární Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Primární barva Sekundární barva ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

11 Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera
Windows – Malování 1 Nástroj Guma a Plechovka: Guma Plechovka (barva) Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. Volba tvaru štětce a redispera ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

12 Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru.
Windows – Malování 1 Nástroj Výběr (Výřez): Výběr Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Tužka nám nenabízí žádný výběr tvaru. ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

13 ? - ! Windows – Malování 1 Nástroj štětec
Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Poznáte rozdíl? ? - ! Výklad následovat současnou prací – praktická činnost.

14 Aplikace 1 - Kalkulačka a Poznámkový blok
Úkol: Zvolte si vlastní námět pro kresbu – obrázek, (příroda, doprava, město, chalupy, zvířátka, …) podle svých zájmů či fantazie. Nakreslete svůj obrázek a pokuste se využít všechny typy kreslících nástrojů a hodně barevnosti. Splnění úkolu ohodnotí učitel. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Pochvala za trpělivost a snahu při výkladu a cvičení.

15 Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály Emotikony – kliparty programu MS Office: emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na Webové zdroje: výřez ukázky


Stáhnout ppt "Windows – Malování 1 VY_32_INOVACE_32_650"

Podobné prezentace


Reklamy Google