Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3288 Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3288 Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3288 Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace Šablona: III/2Sada: 01 Ověřeno ve výuce Datum: 14.10.2011Třída: 5.B

2 Malování – tvorba geometrických útvarů Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět: Informatika Ročník: V. Klíčová slova: guma, lupa, kapátko, tužka, štětec, sprej, text Jméno autora: Mgr. Tomáš Jerje Metodické zhodnocení: Vyučovací hodina proběhla podle předpokladu a časového rozložení, aktivity a činnosti plynule přecházely a nutily žáky stále k aktivnímu přístupu. Nové ovládací prvky, možnosti programu si žáci rychle osvojili a v závěrečné práci předvedli jejich aplikaci v reálných situacích (tvorba koláže podle předlohy).

3 Opakování Jak spustím program Malování? Start -> programy -> příslušenství -> malování. Než začnu v malování pracovat, dbám na: Lupa na 100%, v nabídce zobrazit měl(a) zaškrtnuta políčka Panel nástrojů, Panel barev, Stavový řádek. Jak zvětším aktivní bílou pracovní plochu? V pravém dolním rohu pracovního okna, po držení levého tlačítka myši, upravím velikost pracovního okna.

4 V práci bych se chtěl(a) podepsat svým jménem, jaké mám možnosti a jaké nástroje použiji? Tužka, Štětec, Sprej, Text Jaké možnosti mi nabízí nástroj Štětec? Volba barvy tahu, tloušťka tahu Pokud se mi nějaký krok nepovede (spletu barvu, ujede mi při psaní ruka), jakou nápravu mohu sjednat? a) nabídka Úpravy -> Zpět, b) použít nástroje Guma Opakování

5 Tvorba geometrických útvarů Obdélník – v případě, že chci vytvořit obdélník nebo čtverec Styl výplně objektů objekt s obrysem zadané barvy objekt s obrysem a výplní zadané barvy objekt bez obrysu, pouze s výplní

6 Příklad 1.: Vytvoř modrý obdélník s červeným okrajem. Návod: -V panelu nástrojů vyberu položku Obdélník -Z podnabídky zvolím objekt s obrysem a výplní zadané barvy -V paletě nabízených barev kliknu levým tlačítkem myši na červenou a pravým tlačítkem na modrou barvu -Kurzor myši přesunu na pracovní plochu, stisknu levé tlačítko a tahem myši požadovaným směrem vytvořím obdélník požadované velikosti

7 Mnohoúhelník – v případě, že chci vytvořit objekt s větším počtem stran, nebo objekt nepravidelného tvaru. Elipsa – v případě, že chci vytvořit kružnici, kruh, nebo zploštělý kruh. Zaoblený obdélník – v případě, že chci vytvořit obdélník, čtverec se zaoblenými rohy.

8 Barevná výplň útvarů Pro výplň uvedených útvarů se používá Plechovka z panelů nástrojů. Vybereme barvu z nabídky Levým tlačítkem myši klikneme dovnitř objektu, který chceme vybarvit.

9 Pracovní úkol Podle předlohy zhotov co nejpřesněji kopii díla.


Stáhnout ppt "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3288 Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec."

Podobné prezentace


Reklamy Google