N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Určitě si pamatuješ, že všechno se skládá z atomů. Kámen, pero, videohra, televize, pes a ty také se skládáš z atomů.
Advertisements

Měření objemu Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Nanočástice – jejich vliv na lidský organismus
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Částicové složení látek
Povrch, objem, proporce Jindřiška Svobodová
Poměr čísel a,b zapisujeme Poměr a : b můžeme zapsat ve tvaru zlomku
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Látky jsou složeny z částic
Převody jednotek objemu
Opakování sedmého ročníku
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Draw – Logické operace – sloučení.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Jednotky objemu Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Fyzika 6. ročník Objem Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU –10-1
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mgr. Alena Miklíčková. * Obrázky určené k popisu a srovnání * Soubor otázek k diskusi na dané téma * Jednotlivé otázky s ukázkami slovní zásoby * Zadání.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Exponenciální funkce VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
PEČEME KOLÁČE Z jakých surovin se peče koláč? 2.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Nanotechnologie, které už dnes mění náš svět Mgr. Jakub Navařík, Ph.D RCPTM, Přírodovědecká fakulta UP.
Textilní nanomateriály pro nanotechnology (TNM) Pavel Pokorný KNT FT TUL 1.Přednáška Úvod do nanotechnologií a textilních nanomateriálů.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: informace navíc Autor: Mgr. Eva Palovská,2011 Ověření ve vyuce: ,
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Zřeďovací rovnice Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s využitím zřeďovací rovnice pro výpočet příkladů týkajících.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_
The stem engagement europe project
Jak studentům přiblížit pojem NANO
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_52
Disperzní systémy.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Textilní nanomateriály pro nanotechnology (TNM)
Fyzika hrou-opakování I.
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Objem tělesa Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_03 Měření objemu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
EU peníze středním školám
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Fyzika hrou-opakování I.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Izotermický a izochorický děj s ideálním plynem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
KUŽEL 7 - Výpočet objemu NÁZEV ŠKOLY
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky

P ROČ ZAČLENIT POZNATKY Z NANOVĚDY A NANOTECHNOLOGIÍ DO VÝUKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE ? 1) příprava nové generace vědců, techniků a inženýrů pro další rozvoj nanotechnologií (pokud se na vzdělávání nezaměříme, může to mít vliv na dostatek kvalifikovaných odborníků pro další výzkum) 2) přírodovědná gramotnost (možnost diskuse o nových poznatcích vědy a umět se vypořádat s každodenními situacemi v souvislosti s novými technologiemi, dokázat zhodnotit pozitiva i negativa nových technologií) 3) zájem a motivace žáků pro výuku přírodovědných předmětů (žáci se dozvídají o nanotechnologiích z médií, setkávají se se spotřebitelskými produkty obsahující nanomateriály atd.)

K LÍČOVÉ POJMY PRO NANOTECHNOLOGIE Velikost a škála Poměr plochy povrchu k objemu Tyto dva koncepty jsou nezbytné pro pochopení vlastností materiálů závisejících na velikosti a dalších pojmů nanotechnologií.

V ELIKOSTI A „ SVĚTY “ Úkol č. 1: Ke každému objektu přiřaďte nejlépe vyhovující rozměr a seřaďte je od nejmenšího k největšímu.

M ĚNÍME VELIKOST Nanoobjekty jsou přibližně tisíckrát menší než průměr lidského vlasu!

T ESTOVÁNÍ STUDENTŮ 1. otázka: Kolik nanometrů je v jednom metru? Úspěšnost: 73% 2. otázka: Který z objektů patří do nanosvěta (1-100 nm)? Úspěšnost: 27% 3. otázka: Zmenšováním rozměru částic v materiálu se povrch a reaktivita ……………………… Úspěšnost: 9%

V ELIKOST, ŠKÁLA ( A TVAR ) vizualizace: video: Powers of Ten – Ultimate Zoom - the zooming strategy na základě zkušeností odhadujeme chování materiálu – nefunguje to (mění se chování, síly, …) každý svět má svého průvodce – velikost objektů, jejich chování, jak je lze pozorovat s velikostí se mění také tvar (gazela nemůže mít velikost slona)

P ŘEDSTAVA MILIARDY A MILIARDTINY NANO... pochází z řečtiny a znamená „ trpaslík “... jako předpona se používá k vyjádření jedné miliardtiny 1 nm = m 1 m = nm Úkol č. 2: Odhadněte : Jaký objem bude mít zrnek hrubozrnné soli? Do 1 mililitru se vejde ……………….. kusů zrnek hrubozrnné soli soli.

Vyberte jednu z možností:

Příprava „nanoroztoku“ Připravíme si 9 zkumavek, vodu a potravinářské barvivo. Do první zkumavky dáme 1 ml barviva a 9 ml vody, koncentrace v této zkumavce bude desetinová v porovnání s počáteční koncentraci barviva. Do druhé zkumavkydáme 1 ml roztoku z první zkumavky a 9 ml vody, koncentrace ve zkumavce bude setinová k původní koncentraci barviva. Tento proces opakujeme až k deváté zkumavce – poslední zkumavka obsahuje „nanoroztok“.

D ĚKUJI ZA POZORNOST Literatura: Bonner T. J., Na velikosti záleží, Mladá fronta a. s., Edice Kolumbus, 2008 Blonder R., Sakhnini S., Teaching two basic nanotechnology concepts in secondary school by using a variety of teaching methods, Chem. Educ. Res. Pract., 2012, 13, 500 – 516 Stevens S. Y., Sutherland L. M., Krajcik J. S.: The big ideas of nanoscale science & engineering: a guidebook for secondary teachers, NSTApress 2009, ISBN , p Hájková Z., Přehled „nanodemonstrací“, Příloha k disertační práci, Praha, 2014