Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , , NÁZEV: VY_42_INOVACE_25 AUTOR: Petr Kubec OBDOBÍ: ROČNÍK: 9 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Matematika a její aplikace VZDĚLÁVACÍ OBOR: Matematika a její aplikace TÉMATICKÝ OKRUH: Geometrie v rovině a v prostoru TÉMA: Aplikační úlohy z geometrie  ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK ANOTACE: Prezentace obsahuje sestavu 6 slovních úloh z geometrie zasazených do reálného prostředí. Jsou určeny pro vytvoření testů či samostatnou práci žáků. Vhodné je jejich použití k procvičování žáků 9. ročníků před jejich závěrečným testováním ČŠI. Reálné prostředí života, z něhož sl. úlohy vycházejí, zvyšuje u žáků motivaci k jejich řešení i stav jejich čtenářské gramotnosti.

2 Dokaž, zda se do hrnečku tvaru válce s průměrem dna 8,5 cm a výšce 9 cm vejde půl litru mléka.

3 Vypočítej poloměr kružnice, jejíž délka se rovná součtu obvodů kruhů s poloměry
r1 = 2 cm, r2 = 3 cm a r3 = 4 cm.

4 Stavební parcela pro stavbu tělocvičny má tvar čtverce o straně délky 50 m. Základy tělocvičny tvoří obdélník o rozměrech 17,5 m a 15 m. Kolik m2 parcely zůstane nezastavěných?

5 Jakou plochu má čtverec, který ohraničíme šňůrou délky 14,75 m?

6 Kartonový obal na zboží bez víka má tvar pravidelného šestibokého hranolu s podstavnou hranou délky 12 cm a výškou 15 cm. Kolik m2 kartonu se spotřebuje na výrobu 500 kusů obalů, počítáme-li na záhyby s 10 % kartonu navíc?

7 Kus železa tvaru kvádru o rozměrech 40 cm, 30 cm a 80 cm má válcovna zpracovat na kulatinu o průměru 20 mm. Kolik metrů kulatiny dostaneme, nepočítáme-li s žádným odpadem?

8 Výsledky 2. Poloměr kružnice je 9 cm.
1. Ano, do hrnečku se vejde 0,51 litru mléka. 2. Poloměr kružnice je 9 cm. 3. Zůstane nezastavěno asi m2 parcely. 4. Čtverec má plochu asi 13,5 m2. 5. Na výrobu obalů se spotřebuje 80 m2 kartonu. 6. Dostaneme asi 306 metrů kulatiny.

9 ZDROJ: Archiv autora


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského"

Podobné prezentace


Reklamy Google