Vlastnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

Právní vztahy k nemovitostem
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Majetek a vlastnictví.
Občanské právo - zásady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Majetek Formy vlastnictví
Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zvyšování kvality a modernizace počátečního.
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Název vzdělávacího materiálu
Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.3
Oceňování věcných břemen
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Základní právní předpisy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Vlastnictví Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_07.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B18_Věcné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníBřezen.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Mgr. Michal Oblouk. patří mezi nejvýznamnější občanská práva vlastníci mohou své věci držet, užívat a nakládat s nimi – v žádném právním systému ale není.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Pojem a význam právní metodologie
Daň darovací Darování majetku =
Oceňování věcných břemen OCMB David Slavata. Definice Věcné břemeno je právní vztah ze kterého vyplývá právo na určité plnění na straně jedné a povinnost.
Základy občanského práva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_12_ Test, majetek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva (věcná břemena – služebnosti inženýrských sítí) Jiří Matějíček.
Vlastnictví, majetek. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
MGR. JIŘÍ BOZDĚCH Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Majetek domácnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 10 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: září 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
VLASTNICKÉ PRÁVO Mgr. Michal Oblouk.
Název vzdělávacího materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanské výchova 7.ročník
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Absolutní majetková práva I. Věcná práva
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název prezentace (DUMu):
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Vlastnictví

Vlastnictví každý z nás může něco vlastnit, zároveň má ale povinnosti vyplývající z vlastnictví vlastník je v mezích zákona oprávněn předmět svého vlastnictví držet, užívat, požívat jeho plody a užitky a nakládat s ním vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by obtěžoval jiného, zasahoval do jeho práv

Majetek a druhy majetku hmotný movitý nemovitý nehmotný

Hmotný majetek věci materiální povahy, hodnoty movitý (přemístitelný) – lze je přemísťovat, pohybovat s nimi – např. televize, auto, šperky, počítač.. nemovitý (nepřemístitelný) – spojené pevným základem se zemí – např. dům, zahrada, garáž…

Nehmotný majetek duševní vlastnictví (myšlenky autora) př. logo firmy, scénář filmu, píseň,…

Získání majetku (vznik vlastnictví) získání majetku: darování dědictví koupě výhra rozhodnutí státního orgánu Nalezením věci vlastnictví nevzniká ! zánik vlastnictví: prodejem darováním exekucí

Spoluvlastnictví vlastnictví může být individuální – vlastníkem je jeden člověk nebo majetek vlastní více osob – spoluvlastnictví podílové – jsou určeny podíly vlastníků bezpodílové – v manželství (společné jmění)

Pojmy: závěť – poslední vůle. Zůstavitel určí své dědice, jejich podíly, podmínky… vydědění – zůstavitel vyloučí z dědění své potomky věcné břemeno – omezuje vlastníka nemovitosti ve prospěch někoho jiného (pan Komárek ve filmu Na samotě u lesa) DÚ: zjistit pojmy - zástavní právo, zadržovací právo…

Otázky: Zkus uvést, jaká jsou práva vlastníka. Jak rozdělujeme majetek? Uveď příklady. Představ si situaci, že vytvoříš prezentaci v Power Pointu jako materiál pro spolužáky do výuky. Uveřejníš ho na internetu. Jaká práva a povinnosti ti z této situace plynou? Vysvětli, co je to věcné břemeno. http://www.clker.com/clipart-4257.html

Děkuji za pozornost! http://www.clker.com/cliparts/P/9/5/b/q/Q/smiley-thumbs-up-md.png