Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Informace o sociálních dávkách u osob s RS
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Kdo je OZP a proč ji zaměstnat?
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
Organizace sociální správy
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Systém sociální péče (pomoci) Obor: Nutriční terapeut JUDr. Martin Šimák, Ph.D.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Sociální dávky pro OZP. Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Nemocenské pojištění - základní dokumentace Markéta Hornychová Čepelková Vedoucí oddělení nemocenského pojištění OSSZ Liberec Spojení:
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Novela zákona o místních poplatcích
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Mgr. Elena Pospíšilová

 Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby se zdravotním postižením.  Osobám se zdravotním postižením se poskytují:  finanční dávky:  příspěvek na mobilitu  příspěvek na zvláštní pomůcku  průkaz osoby se zdravotním postižením  O dávkách a průkazu rozhodují krajské pobočky úřadu práce.

 Nárok na příspěvek na mobilitu má:  osoba starší 1 roku, která není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace  opakovaně se v kalendářním měsíci dopravuje nebo je dopravována (žadatel prokazuje čestným prohlášením)  nejsou jí poskytovány pobytové sociální služby v domově pro osoby se zdravotním postižením, ve zdravotnickém zařízení ústavní péče  s výjimkou podmínky opakovaného dopravování musí být ostatní podmínky splněny po celý kalendářní měsíc  Výše příspěvku na mobilitu činí za kalendářní měsíc 400 Kč.

 se poskytuje na:  pořízení motorového vozidla  pořízení vodicího psa  na další zvláštní pomůcky – např. stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny a WC, nájezdové ližiny, digitální čtecí přístroj, digitální zápisník s hlasovým výstupem nebo braillským displejem, signalizace bytového zvonku, signalizace pláče dítěte a další

 povinnost vrátit celý příspěvek nebo jeho poměrnou část, pokud osoba, které byl příspěvek vyplacen:  - nepoužila do 3 měsíců (nebo stanovené lhůtě)  - pozbyla v zákonem stanovené době vlastnické právo ke zvláštní pomůcce  - v zákonem stanovené době přestala zvláštní pomůcku užívat  - přestala se opakovaně dopravovat/přestala být schopna převozu motorovým vozidlem (zvláštní pomůckou)  - použila příspěvek v rozporu s rozhodnutím  - prokáže se, že uvedla v žádosti o příspěvek na ZP nepravdivé nebo zkreslené údaje  § 12 odst. 2 stanoví podmínky, za kterých není povinnost příspěvek nebo jeho poměrnou část vrátit.

 nárok na příspěvek má osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu  osoba je starší 3 let  osoba se opakovaně v kalendářním měsíci dopravuje a je schopna řídit motorové vozidlo nebo je schopna být převážena motorovým vozidlem – prokazuje se čestným prohlášením  příspěvek se opětovně poskytne nejdříve po uplynutí 120 kalendářních měsíců po sobě jdoucích

 nárok má osoba, která má těžké zrakové postižení  osoba je starší 15 let  příspěvek se poskytne jen na pořízení psa, který byl vycvičen a předán právnickou nebo fyzickou osobou, která je členem mezinárodní organizace sdružující výcvikové školy

 osoba, která má těžké tělesné, sluchové nebo zrakové postižení  osoba starší: - 3 let, je-li tento příspěvek poskytován na úpravu bytu - 1 roku v ostatních případech  osoba, pokud jí zvláštní pomůcka umožní sebeobsluhu nebo ji potřebuje k realizaci pracovního uplatnění, k přípravě na budoucí povolání, k získávání informací,vzdělávání anebo ke styku s okolím

 jestliže je zvláštní pomůcka zdravotnickým prostředkem, který je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění anebo je osobě zapůjčen příslušnou zdravotní pojišťovnou  jestliže je zvláštní pomůcka zdravotnickým prostředkem, který je částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění

 Osobám, kterým byl přiznán příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu nebo příspěvek na zvláštní pomůcku, vydává krajská pobočka průkaz osoby se zdravotním postižením:  průkaz TP (průkaz osoby s těžkým zdravotním postižením)  průkaz ZTP (průkaz osoby se zvlášť těžkým zdravotním postižením)  průkaz ZTP/P (průkaz osoby se zvlášť těžkým zdravotním postižením s potřebou průvodce)

 osobě starší 1 roku, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace nebo je uznána závislou na pomoci jiné osoby:  průkaz TP náleží osobám, které jsou považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby ve stupni I  průkaz ZTP náleží osobám, které jsou považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby ve stupni II  průkaz ZTP/P náleží osobám, které jsou považovány pro účely příspěvku na péči za osoby závislé na pomoci jiné osoby ve stupni III nebo stupni IV

 vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích pro pravidelnou hromadnou dopravu osob  přednost při osobním projednávání své záležitosti, vyžaduje-li toto jednání delší čekání, zejména stání (za osobní projednávání záležitostí se nepovažuje nákup v obchodech ani obstarávání placených služeb ani ošetření a vyšetření ve zdravotnických zařízeních)

 výhody průkazu TP  bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné hromadné dopravy osob (tramvajemi, trolejbusy, autobusy, metrem)  slevu 75 % jízdného ve 2. vozové třídě osobního vlaku a rychlíku ve vnitrostátní přepravě a slevu 75 % v pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy

 výhody průkazu TP a ZTP  bezplatnou dopravu průvodce veřejnými hromadnými dopravními prostředky v pravidelné vnitrostátní osobní hromadné dopravě  bezplatnou dopravu vodicího psa, je-li úplně nebo prakticky nevidomý, pokud ho nedoprovází průvodce  Osobě, která je držitelem průkazu ZTP nebo průkazu ZTP/P, a průvodci držitele průkazu ZTP/P, může být poskytnuta sleva ze vstupného na divadelní a filmová představení, koncerty a jiné kulturní a sportovní akce.

 - x SŘ omezený okruh účastníků § 21  - zahájení – výhradně na žádost (formulář) X odnětí příspěvku, zastavení výplaty – ex officio § 22  - náležitosti žádosti – vymezeny v § 23  - povinnosti žadatele o dávku a oprávněných osob/ jiných příjemců dávky upravuje § 26  - odpovědnost za přeplatek (§ 28) – dávka vyplacená neprávem nebo v nesprávné výši – povinnost vrátit. Nárok na vrácení přeplatku zaniká uplynutím 3 let ode den, kdy byl vyplacen. Rozhoduje krajská pobočka Úřadu práce.

 Povinnosti a oprávnění zaměstnanců státu a povinnosti státních orgánů, obcí, krajů a jiných osob upravuje § 31:  - mlčenlivost  - poskytování informací § 31/2, 32  - vstup do obydlí § 33

Děkuji za pozornost.