Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Advertisements

Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
ENVIROS - Company presentation
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Vývoj CNG v České republice
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Vojtěch Razima Societas Rudolhpina
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
Transkript prezentace:

Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda

Spoluspalování Podpora zahájena v r Od r se řídíla zákonem 180/2005 Nejvyšší úrovně dosaženo v r. 2012, cca 0,9 TWh (0,8 mil. t biomasy) Následoval pokles z důvodu: – Změny způsobu kalkulace vyrobené elektřiny (40 %) – Přechodu některých zdrojů na čisté spalování – Sezónních problémů na trhu s biomasou Původní cíl: 10 % elektřiny z OZE v r. 2010

Očekávaný vývoj Podpora spoluspalování (s výjimkou vysoceúčinné KVET) ukončena k Od bude možné spoluspalování pouze s účinností > 70 % Uvolní se cca 350 – 450 tis. tun biomasy (především štěpky)

Čisté spalování Od roku 2010 pouze mírný nárůst ve výrobě el.en., z důvodu snížení výkupních cen a omezení možnosti získat podporu (autorizace) Přechod na stabilní kontrakty

Výroba tepla (výtopny) Výroba tepla tvoří zásadní potenciál růstu Součástí investic často také rekonstrukce CZT Náklady provozní podpory tepla tvoří cca 140 mil. Kč. Segment dnes spaluje cca 700 tis. tun biomasy Teplo z CZT na biomasu má obvykle podprůměrné náklady (oproti ostatním palivům)

Emisní zátěž z dopravy Modelová výtopna Doprava Tatrou – 15 tun štěpky/cesta Vzdálenost 15 – 30 km tam Spoluspalování Kamion “walking flor” 22 – 24 tun/cesta Vzdálenost km tam

Porovnání měrných emisí Výtopna Elektrárna CO2 Kg/MWh PM g/MWh NOX g/MWh Výtopna2,30,520,0 Elektrárna10,12,382,0

Lokální zdroje Odpovídá cca 4 mil t. dřeva

Příležitosti pro biomasu Druh paliva1 - 5 MW MW MW Zemní plyn Tříděné hnědé a černé uhlí Prachové hnědé a černé uhlí Topný olej a nafta Počet instalací

Potenciál využití biomasy do 1 MW Především zdroje, které nejsou připojeny na CZT ani na zemní plyn (hotely, zemědělství, menší sídliště, výrobní sféra) Zejména zdroje na uhlí popř. LTO Odhadovaný potenciál 0,7 – 1 PJ (cca 100 tis. tun biomasy)

Zdroje nad 1 MW Zdroje, připojené na CZT Technicky a ekonomicky nejperspektivnější je náhrada zdrojů na prachové uhlí, uhlí a dovybavení kotelen na zemní plyn Celkový potenciál odhadován na 3 – 5 PJ, tzn. cca 0,5 mil. tun biomasy

Dostupnost slámy

Dostupnost štěpky Regionální nedostatek u některých zdrojů (Plzeň) Negativní působení Rakouska a částečně Německa Lokální problém – pozastavené tendry na těžbu Obecně je štěpka dostupná Firmy nabízí dlouhodobý kontrakt Cena kolem 120 Kč/GJ

Závěr Ukončením spoluspalování dojde ke: Snížení vícenákladů o cca 0,8 mld. Kč Nárůst vícenákladů prov. podpory tepla o cca 100 mil. Kč. Snížení přepravní vzdálenosti biomasy o 50 až 70 % Významné úspory emisí z dopravy o 60 – 80 % Nárůst množství využité energie o 2,5 násobek (vyšší účinnost)

Děkuji za pozornost Jan Habart Tel: