Europe Easy Energy pro ISP Marek Dvořák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výroba a distribuce elektrické energie
PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Výroba elektrické energie - obecná část
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Chytré sítě Smart grids.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Výroba elektrické energie - obecná část
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka Obsah 1. Energetika v ČR – vymezení energetiky 2. Zákon č.458/2000Sb. – energetický zákon 3. Zákon č.180/2005 Sb.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Webové portály LDS/MDS
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Europe Easy Energy pro ISP Marek Dvořák Přerov 24.4.2015

Výroba energie

Výroba energie

Trh s energiemi

Účastníci trhu Výrobci elektřiny / Těžba plynu Přenosové soustavy ELEKTRÁRNY: tepelné, jaderné, vodní, větrné, solární,… TĚŽBA PLYNU: dvoufázové ložisko, třífázové ložisko, břidlicový plyn, metan uhelných slojí Přenosové soustavy ČEPS a.s. Provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy Vlastníkem je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Činnosti: přenosové služby, udržování kvality elektřiny, obnovení provozu, zahraniční spolupráce,… NET4GAS s.r.o. Provozovatel plynovodů v ČR Vlastníkem je RWE a.s. Činnosti: přeprava plynu v ČR, tranzitní přepravu plynu, údržba,…

Účastníci trhu Distributor Stará se o fyzický přenos elektřiny a plynu pomocí své přenosové soustavy Je dán podle lokality odběrného místa zákazníka, nelze ho změnit Vlastník měřidel – elektroměr, plynoměr Lokální distributor: spravuje velmi malé území, např. komerční zóny, bytové komplexy,… Distributoři elektrické energie: PREdistribuce, E.ON Distribuce, ČEZ Distribuce, lokální distributoři Distributoři plynu: Pražská plynárenská distribuce, E.ON Distribuce, RWE GasNet, lokální distributoři

Účastníci trhu Distribuční území Elektřina Plyn

Účastníci trhu OTE a.s. akciová společnost ve vlastnictví České republiky organizování krátkodobého trhu s plynem a krátkodobého trhu s elektřinou vyhodnocování odchylky za celé území České republiky na základě vyhodnocení odchylek zajišťování zúčtování a vypořádání odchylek subjektů zúčtování, které jsou povinny je uhradit zpracování a zveřejňování měsíční a roční zprávy o trhu s elektřinou (plynem) v České republice zpracovávání a předávání ministerstvu, Energetickému regulačnímu úřadu, provozovateli přenosové soustavy a provozovateli přepravní soustavy alespoň jednou ročně zprávy o budoucí očekávané spotřebě elektřiny a plynu zajišťování a poskytování účastníkům trhu s elektřinou nebo plynem skutečných hodnot dodávek a odběrů elektřiny nebo plynu zajišťování v součinnosti s provozovateli distribučních soustav zpracovávání typových diagramů dodávek zpracování statistiky dovozu plynu ze zahraničí a jeho vývozu do zahraničí, a to včetně zdrojů plynu, a statistiky zákazníků, kteří změnili dodavatele plynu administrace systému pro vyplácení podpory podporovaných zdrojů energie a systému pro vydávání a správu záruk původu

Účastníci trhu ERÚ (Energetický regulační úřad) Ústřední orgán státní zprávy Předseda úřadu: Ing. Alena Vitásková Působnost ERÚ: regulace cen podpora využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie a kombinované výroby elektřiny a tepla ochrana zájmů zákazníků a spotřebitelů ochrana oprávněných zájmů držitelů licencí šetření soutěžních podmínek spolupráce s ÚOHS podpora hospodářské soutěže v energetických odvětvích výkon dohledu nad trhy v energetických odvětvích Dodavatel poslední instance je subjekt, který má v zákonem stanovených případech povinnost dodávat elektřinu zákazníkům za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem. dodavatele poslední instance mohou využít zákazníci v případech, kdy jejich stávající dodavatel pozbyl schopnost dodávat elektřinu

Účastníci trhu Odběratel (zákazník) Dodavatel (obchodník) Odběratel je koncový zákazník, který odebírá elektřinu (plyn) a zároveň ji spotřebovává Může se jednat o domácnost (datum narození) nebo firmu/podnikatele (IČ) Dodavatel (obchodník) Obchoduje s elektřinou a/nebo plynem Nakupuje komoditu na burze a „přeprodává“ ji koncovému zákazníkovi Je zodpovědný za dodání komodity koncovému zákazníkovi Zákazník si může svobodně zvolit svého dodavatele

Vývoj cen silové elektřiny a plynu Zdroj: tzb-info.cz Zdroj: tzb-info.cz Zdroj: kurzy.cz

Jak ušetřit?

a nebo….. … navštivte náš stánek, kde vám nabídneme energie za velmi zajímavé ceny 

Kdo už to udělal?

Europe Easy Energy a.s. Generální ředitel: Kamil Ouška Na trhu s elektrickou energií od ledna 2011, s plynem od září 2011 Bezplatná zákaznická linka: 800 080 800 Smlouvy na dobu neurčitou (+ individuální smlouvy) Jedny z nejvstřícnějších Všeobecných obchodních podmínek mezi dodavateli Heslo: „Náš zákazník, náš pán“ Společenská odpovědnost: Adopce afrických dětí Taxi pro seniory Podpora linky bezpečí Spolupráce s Nadací Krása pomoci Adopce zvířat v pražské ZOO

Děkuji za pozornost

Důležité pojmy EAN (European Article Number) Slouží k jednoznačné identifikaci odběrného místa Má 18 číslic a začíná vždy čísly 859182400… 10. číslo určuje distribuci 1,2 – E.ON, 3 – PRE, 4-9 – ČEZ Pokud je na 9. místě jiná číslice než 0 = lokální distributor EIC (Energy Identification Code) Přidělováno na základě pravidel vydaných OTE Má 16 znaků, kombinace čísel a písmen, začíná vždy znaky 27ZG…, následné číslo určuje distribuci 100 – PPD 200, 300, 400, 500, 600, 700 – RWE 900 – E.ON Pokud je na 7. místě jiná číslice než 0 = lokální distributor

Důležité pojmy Typ měření Měření typu A Měření typu B Měření typu C Průběhové měření s dálkovým přenosem dat Měření typu B Ostatní průběhové měření Měření typu C Neprůběhové měření

Důležité pojmy - elektřina Distribuční sazby D sazby – domácnosti C sazby – podnikatelé a firmy D01d – Běžná domácnost s menší spotřebou. Elektřinou svítí a napájí elektrospotřebiče. U této sazby není třeba splnit žádné podmínky pro přiznání. D02d –Běžná domácnost se střední spotřebou. Elektřinou svítí a napájí elektrospotřebiče. U této sazby není třeba splnit žádné podmínky pro přiznání. D25d – Ohřev vody bojlerem. Pro přiznání této sazby musí být v domácnosti nainstalován spotřebič pro akumulační ohřev vody. Nízký tarif je zde osm hodin denně. D26d – Akumulační ohřev vody nebo vytápění (vyšší spotřeba). Pro přiznání sazby musí příkon akumulačních elektrických spotřebičů přesahovat 55 procent z příkonu hlavního jističe. Nízký tarif je po dobu osmi hodin denně. D27d – Pro odběrná místa s doloženým vlastnickým právem k elektromobilu. Nízký tarif je zde od 18 hod do 8 hod. D35d – pro kombinovaný systém elektrického vytápění a akumulačního ohřevu vody. Pro přiznání musí systém vytápění činit nejméně 50 procent z příkonu hlavního jističe. Nízký tarif je zde 16 hodin denně. D45d – vhodná při využívání přímotopů. Domácnost musí prokázat, že systém přímotopného vytápění činí nejméně 40 procent z příkonu hlavního jističe. Nízký tarif je 12 hodin denně. D55d – pro domácnosti, které vytápí tepelným čerpadlem uvedeným do provozu do 31. března 2005, sazba tedy byla udělovaná do tohoto data. Nízký tarif je nastaven na 22 hodin denně. D56d – pro domácnosti s tepelným čerpadlem uvedeným do provozu od 1. dubna 2005. Tepelný výkon tepelného čerpadla pak musí pokrýt minimálně 60 procent tepelných ztrát vytápěného objektu. Nízký tarif je 22 hodin denně. D61d – sazba vhodná zejména pro chataře či chalupáře. Levnější nízký tarif zde platí o víkendu, celoročně od pátku od 12 do neděle do 22 hodin. Pro přiznání této sazby není třeba plnit žádné speciální podmínky. C03d,C60d, C61d, C62d

Důležité pojmy - elektřina Elektroměr elektrický měřící přístroj, který měří množství odebrané elektrické energie Je instalován distributorem a na jeho základě probíhá vyúčtování spotřebované el. Energie Druhy elektroměrů: Jednosazbové Vícesazbové Převodové (nepřímé) Druhy měření: Přímé Polopřímé Nepřímé Elektroměrový rozvaděč: do rozvaděčů se instalují elektroměry. Musí vyhovovat elektrotechnickým normám a připojovacím podmínkách příslušného distributora. Rozvaděč je v majetku majitele odběrného místa HDO: hromadné dálkové ovládání, umožňuje zapínání spotřebičů (stykačů) v časech vysokého tarifu a nízkého tarifu http://www.cez.cz/cs/co-delat-kdyz/technicke-zalezitosti/pro-odberatele/pruvodce-elektromery.html

Důležité pojmy - elektřina Elektroměr HDO Elektroměrový rozvaděč Schéma

Důležité pojmy - elektřina Elektrický jistič Elektrický přístroj, který při nadměrném elektrickém proudu automaticky rozpojí elektrický obvod Funkce jističe: Bezpečně automatické vypnutí obvodu při zkratu Bezpečně automatické vypnutí obvodu při nadproudu Jistící prvek obvodu, není primárně určen k vypnutí obvodu (k tomu složí vypínač) Druhy: Jednofázový Třífázový P = (3)U * I (P–je celkový příkon spotřebičů v domácnosti, U – je velikost napětí, tedy 230V, I – je velikost proudu (tedy velikost hlavního jističe))

Důležité pojmy - elektřina Přípojka elektřiny Zařízení připojující konkrétní domácnost k distribuční síti Náklady na zřízení a údržbu hradí ten, v jehož prospěch byla zřízena Fotovoltaická elektrárna Technické zařízení, kterým se přeměňuje energie ze slunečního záření na energii elektrickou Odběrné místo má dva EANy – výrobní a spotřební Podmínky výkupu naší společností: Zákazník musí odebírat el. energii od naší společnosti Cena výkupu je stanovena na 450 Kč / MWh Druhy připojení: Připojení na síť samostatnou přípojkou Připojení na síť za využití tzv. zeleného bonusu

Důležité pojmy - elektřina Daň z elektřiny Patří mezi takzvané ekologické daně Vznik 1. 8. 2008 (podmínky členství v EU) Plátcem je fyzická i právnická osoba 28,30 Kč / MWh DPH (Daň z přidané hodnoty) Jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu Platí ji všichni při nákupu většiny zboží či služeb Od 1. 1. 2013 je 21% (snížená 15%)

Složení ceny elektřiny Neregulovaná složka (určuje obchodník/dodavatel) Cena za silovou elektřinu (za 1 kWh) Pevná cena za odběrné místo (za 1 měsíc) Regulovaná složka (určuje ERÚ) Poplatek za distribuci (za odebrané množství kWh a měsíční platba za příkon podle velikosti hlavního jističe) Poplatek za systémové služby Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů Poplatek za činnost zúčtování OTE Daň DPH Daň z elektřiny

Složení ceny elektřiny

Důležité pojmy - plyn Plynoměr HUP Přístroj na měření spotřebovaného objemu plynu Vlastníkem je distributor Umístění a vzdálenost je určena předpisy Vstup do plynoměru je vždy z levé strany a je osazen uzávěrem Dělení plynoměrů: Membránový - domácnosti Rotační pístový – střední odběr Rychlostní – velkoodběr HUP Hlavní uzávěr plynu uzavírací armatura (schválená typová plynoměrná skříňka), která spojuje přípojku plynu a odběrné plynové zařízení Měl by být umístěn na hranici pozemku na trvale přístupném a větratelném místě Je ve vlastnictví majitele dané nemovitosti (náklady na údržbu nese také vlastník)

Důležité pojmy - plyn Plynoměr HUP

Důležité pojmy - plyn Odběrné plynové zařízení Plynovodní přípojka Začíná hlavním uzávěrem plynu a končí spotřebiči Je majetkem fyzické či právnické osoby Součástí je HUP, domovní regulátor tlaku plynu, domovní plynovod, spotřebiče plynu Na tomto zařízení jsou umístěny i plynoměry, ale nejsou jeho součástí. Plynovodní přípojka Plynárenské zařízení začínající odbočením z distribuční sítě a ukončené HUP Přípojkou se připojuje odběrné místo na distribuční plynovod Náklady na zřízení a údržbu hradí ten, b jehož prospěch byla zřízena

Důležité pojmy - plyn Rozdělení odběratelů plynu dle roční spotřeby Domácnost: 0 kWh – 63 000 kWh Maloodběr: 63 000 – 630 000 kWh Středoodběr: 630 000 kWh – 4 200 000 kWh Velkoodběr: nad 4 200 000 kWh Denní rezervovaná kapacita množství plynu, které může odběrné místo za jeden den odebrat z distribuční sítě U odběrů nad 63 MWh/ rok RKC = RS/110 (RS – přepočtená či dohodnutá roční spotřeba plynu (v m3), 110 – počet dnů topného období v roce)

Důležité pojmy - plyn Daň z plynu DPH (Daň z přidané hodnoty) Patří mezi takzvané ekologické daně Vznik 1. 8. 2008 (podmínky členství v EU) Plátcem je právnická osoba Domácnosti a některé právnické osoby jsou od daně osvobozeny 30,6 Kč / MWh DPH (Daň z přidané hodnoty) Jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu Platí ji všichni při nákupu většiny zboží či služeb Od 1. 1. 2013 je 21% (snížená 15%)

Složení ceny plynu Neregulovaná složka (určuje obchodník/dodavatel) Cena za odebraný plyn (za 1 kWh) Stálý měsíční plat (za 1 měsíc) Regulovaná složka (určuje ERÚ) Poplatek za distribuci Poplatek za činnost zúčtování OTE Daň DPH 21 % Daň ze zemního plynu

Složení ceny plynu

Europe Easy Energy a.s. Produktové řady Akce (věrnostní program) EASY: standardní produktová řada JUNIOR: určena pro zákazníky do 30 let (včetně) SENIOR: určena pro zákazníky starší 60 let DUO: pro domácnosti, které uzavřou smlouvu na elektřinu i plyn COMPANY: všechny zákazníky z řad domácností, kteří jsou zaměstnanci společností, do kterých dodáváme elektřinu či plyn Akce (věrnostní program) Samolepka CREEDO