Manipulace "...dokud je nebezpečné vědění přístupné jen několika málo lidem, do té doby se většina nemůže proti užití tohoto vědění bránit. Když ale budou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Náročné komunikační situace v práci s lidmi s duševním onemocněním
Advertisements

TEORIE HER. analýza konfliktů TEORIE HER analýza konfliktů kooperace.
Střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Dítě jako objekt zneužití informačních technologií vlastními rodiči
Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.
PREZENTAČNÍ TECHNIKY, Improvizace ve skupinách i jednotlivě.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Činnost veřejné správy
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Asertivita jako obrana proti manipulaci Typy manipulátorů
Perioda raného mládí Ondřej Turek 1A. Dělení  Raný školní věk (mezi 6-7. a 8-9.)  Střední školní věk (mezi 8-9. a rokem)
Principy, zásady a chyby
Rozdělení (sebe)obrany (sebe)obrana ProfesníBranněbezpečnostníVšeobecnáSystémová Mgr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana.
Manželské problémy a sex
v pedagogické diagnostice
KrIsTýNa VoLáNkOvÁ Mé StUdIuM nA 4.ZŠ v ChEbU.
Řád informatiky Markéta Gajdošová.
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Yeovil NEJMENŠÍ FOTBALOVÉ MĚSTO V BRITÁNII. Yeovil MĚSTO Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Městečko.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
Zpracovala: Simona Hyková
Právní odpovědnost.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
Nebezpečí na internetu KYBERGROOMING
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Otázky pro skupinový koučink PhDr. Milada Blažková 2014
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Těžké chvilky v kanceláři České Budějovice Mgr. Martina Sedláková.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
P ř eji Vám sílu všech ž ivl ů Prezentace jde automaticky, prosím, pusťte repro.
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Manipulace Anna Křemenáková. Co to je? cílené ovlivňování chování a prožívání druhých běžné sociální interakce a prostředí vyvolává pocit využití, zneužití,
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
MOTIVACE X MANIPULACE KLIENTŮ Mgr. Michaela Veselá.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
PODĚKOVÁNÍ Žákovský parlament moc děkuje všem, kteří se zapojili do charitativní akce konané ve prospěch Dětského domova Velké Heraltice.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
Typ klienta.
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
seminář Teorie a metodiky výchovy
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Konflikt Sociální psychologie.
Zvládání komunikačně náročných situací Manipulace
Transkript prezentace:

Manipulace "...dokud je nebezpečné vědění přístupné jen několika málo lidem, do té doby se většina nemůže proti užití tohoto vědění bránit. Když ale budou techniky manipulace s lidmi, dosud zakázané rétoriky, přístupné všem a každý si je bude moci vyzkoušet, pak bude obětí pouze ten, kdo se neinformuje." Gloria Beck V8A Štěpánková 2015

Co??? Lat. ruka a uchopit Způsob jak dosáhnout svého Mimo hranice etiky Často si toho „oběť“ nevšimne Na základě sympatií, charismatu, autority

Dělení Jeroným Klimeš Obcházení Z hlediska zisku Z hlediska pořadí Manipulovaný objekt

Obcházení přímé (nátlak) -> obcházení vůle, oběť je vědomě manipulován k něčemu, co nechce použití autority – rodič -> dítě, učitel -> žák nepřímé (taktika) -> obcházení vědomí, oběť netuší, že se děje něco jí neprospěšného obcházení zákazu rodiče, žák opisuje Manipulátoři proti sobě

Zisk altruistická -> manipulace ve prospěch manipulovaného rodič -> dítě egocentrická -> manipulátorovi jde o vlastní prospěch obchodní manipulace

Pořadí spouštěcí manipulace -> manipuluje jako první, vyprovokuje obranné antimanipulace -> reakce na manipulaci

Manipulovaný objekt reální lidé -> klasická manipulace fantazijní postavy -> manipulace pouze v mysli (vymyšlené situace) představy o dokonalém životě/pomstě/… s bývalým partnerem

Obrana??? Rozpoznat manipulaci a hrozící nebezpečí. Pěstovat si vlastní sebevědomí. Nemyslet si, že manipulátor je dokonalejší. Mít jasnou představu o svých právech. Umět odmítnout manipulátorovu žádost, nemít vůči němu zábrany a závazky. Naučit se postupům, jak konkrétní manipulační techniky zneškodnit.

Zdroje http://www.psychoweb.cz/psychologie/manipulace-v-komunikaci-- zakazana-retorika--gloria-beck/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Manipulace 11. 3. 2015