Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdělení (sebe)obrany (sebe)obrana ProfesníBranněbezpečnostníVšeobecnáSystémová Mgr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdělení (sebe)obrany (sebe)obrana ProfesníBranněbezpečnostníVšeobecnáSystémová Mgr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana."— Transkript prezentace:

1 Rozdělení (sebe)obrany (sebe)obrana ProfesníBranněbezpečnostníVšeobecnáSystémová Mgr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana

2 (sebe)obrana profesní závodní stráž, vrátní, ostraha objektů závodní stráž, vrátní, ostraha objektů pořadatelé sportovních akcí pořadatelé sportovních akcí osobní strážci osobní strážci doručovatelé, kurýři, obchodní cestující doručovatelé, kurýři, obchodní cestující civilní bezpečnostní služby (CBS) civilní bezpečnostní služby (CBS) učitelé tělesné výchovy, cvičitelé sebeobrany učitelé tělesné výchovy, cvičitelé sebeobrany pokladní, směnárníci pokladní, směnárníci průvodčí průvodčí revizoři revizoři exekutoři exekutoři řidiči, vrchní řidiči, vrchní vychovatelé vychovatelé ošetřovatelé ošetřovatelé teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy aj. teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy aj.

3 (sebe)obrana branně bezpečnostní přesnější (právní) výrazy jsou zde služební obrana a služební zákroky přesnější (právní) výrazy jsou zde služební obrana a služební zákroky Armáda ČR Armáda ČR Policie státní ČR Policie státní ČR Bezpečnostní, informační služby Bezpečnostní, informační služby Policie městská, obecní Policie městská, obecní Vězeňská služba ČR Vězeňská služba ČR Celníci Celníci Teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy, rozkazy aj. Teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy, rozkazy aj. Pokud bychom zde hovořili o sebeobraně, znamená to, že se něco při zákroku zásadně nezvládlo a příslušník chrání svůj holý život! To ovšem není prioritně jeho posláním…měl by chránit životy a majetek jiných. Celá tato služební obrana je omezena dobou služebního/pracovního poměru.

4 (sebe)obrana všeobecná trvale cvičící kluby, kroužky, oddíly, někdy je vedou nekvalifikovaní, nezodpovědní, netransparentní jedinci trvale cvičící kluby, kroužky, oddíly, někdy je vedou nekvalifikovaní, nezodpovědní, netransparentní jedinci kurzy pro veřejnost (krátkodobé aj.) kurzy pro veřejnost (krátkodobé aj.) kurzy pro organizace, firmy kurzy pro organizace, firmy kurzy pro jednotlivce kurzy pro jednotlivce branné prvky pro akce masového charakteru (výcvikové tábory aj.) branné prvky pro akce masového charakteru (výcvikové tábory aj.) Budo šou (dnes spíše pohybové šou) Budo šou (dnes spíše pohybové šou) populární pro samouky populární pro samouky výuka na ZŠ, SŠ, UŠ… výuka na ZŠ, SŠ, UŠ… výuka na Univerzitách… výuka na Univerzitách… teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy aj. teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy aj.

5 (sebe)obrana systémová Systémová jako komplexní cvičení a studium (od A do Z) Systémová jako komplexní cvičení a studium (od A do Z) Cvičí se techniky reálné, modelové, dále pro osobní rozvoj, pro veřejné prezentace, aj. Cvičí se techniky reálné, modelové, dále pro osobní rozvoj, pro veřejné prezentace, aj. Celoživotní program Celoživotní program Může zde být i systém KYU/DAN Může zde být i systém KYU/DAN Studium života a řešení reálných situací, konfliktů Studium života a řešení reálných situací, konfliktů Zásadní jsou zde znalosti a praxe: psychologie, taktiky, strategie, operace, etiky, práva, filosofie, somatologie, první pomoci aj. Zásadní jsou zde znalosti a praxe: psychologie, taktiky, strategie, operace, etiky, práva, filosofie, somatologie, první pomoci aj.

6 Bájní samurajové se vydávali na cestu dó…život nebo smrt? Čest a služba pánovi jim bylo drahé nade vše Čest a služba pánovi jim bylo drahé nade vše Tyto pojmy dnes často mnohým „následovníkům“ nic neříkají… Tyto pojmy dnes často mnohým „následovníkům“ nic neříkají… Pojmy jako: samuraj a sebeobrana jsou dnes v bojových aktivitách a pohybových uměních jedny z nejzneužívanějších díky naprostému nepochopení podstaty…

7 Závěrem několik úvah: Je třeba přísně rozlišovat pojmy jako jsou, bojová umění, pohybová umění, sebeobrana, (sebe)obrana, služební obrana a zákroky, nutná obrana, útok, protiútok, sport, etika, dále kvalifikovaný cvičitel sebeobrany aj…. Je třeba přísně rozlišovat pojmy jako jsou, bojová umění, pohybová umění, sebeobrana, (sebe)obrana, služební obrana a zákroky, nutná obrana, útok, protiútok, sport, etika, dále kvalifikovaný cvičitel sebeobrany aj…. Problematiku (sebe)obrany by bylo možno redukovat na jediný úder pěstí nebo seknutí obuškem. Byl by zde ovšem velký problém právní a také motivace cvičících z dlouhodobějšího hlediska není ničím pokrytá… Problematiku (sebe)obrany by bylo možno redukovat na jediný úder pěstí nebo seknutí obuškem. Byl by zde ovšem velký problém právní a také motivace cvičících z dlouhodobějšího hlediska není ničím pokrytá… Různým soutěžím pod názvem sebeobrana nefandíme. Mládež je jistě třeba motivovat, ale tyto aktivity by měly mít jiný, vhodnější název, aby nedocházelo k mylným desinterpretacím s rizikem až fatálních následků v realitě. Různým soutěžím pod názvem sebeobrana nefandíme. Mládež je jistě třeba motivovat, ale tyto aktivity by měly mít jiný, vhodnější název, aby nedocházelo k mylným desinterpretacím s rizikem až fatálních následků v realitě. alois.konecny@volny.czwww.volny.cz/alois.konecny Mgr. Ing. Alois Konečný soudní znalec sebeobrana soudní znalec sebeobrana Privátní psychologická poradna Tento materiál můžete publikovat pouze s uvedením tohoto zdroje! Provádíme školení cvičitelů sebeobrany s akreditací Ministerstva školství ČR


Stáhnout ppt "Rozdělení (sebe)obrany (sebe)obrana ProfesníBranněbezpečnostníVšeobecnáSystémová Mgr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana."

Podobné prezentace


Reklamy Google