Koření a další dochucovadla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Těstoviny Charakteristika
Digitalizace výuky Příjemce
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hospodářsky významné rostliny - koření
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Strava při zánětu jater
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Omáčky.
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Koření a dochucovací prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Nikola Pučejdlová VII. E
Potravinářské zbožíznalství
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Koření a další dochucovadla Ing. A. Říhová

KOŘENÍ A DALŠÍ DOCHUCOVADLA Rozdělení: pravé směsi koření kořenící přípravky-sypké, pasty, tekuté ostatní ochucovadla – ocet, hořčice, kečupy, omáčky, pasty, dresinky (!EH)

KOŘENÍ PRAVÉ části rostlin ovlivňující – chuť, vůni, barvu (éterické oleje, silice) Z kořenů Oddénků Kůry Listů a natí Květů Plodů a semen zanedbatelná NH podporuje vylučování trávicích šťáv – zlepšuje stravitelnost a vylužitelnost x zatěžuje trávicí ústrojí a ledviny

KOŘENÍ Z ODDENKŮ Zázvor (celý, mletý) z rostliny zázvoru obecného oblast Čína, Indie, Japonsko světle žluté až světle hnědé barvy palčivě ostrou kořennou chuť a slabě nasládlou aromatickou vůni - k aromatizaci trvanlivého pečiva, piva či limonád i čerstvý – loupaný, neloupaný 12. http://zazvor.eu/

KOŘENÍ Z ODDENKŮ Kurkuma (celá, drcená, mletá) ze stejnojmenné rostliny oblast Čína a Indie. barva šedožlutá až žlutohnědá. chuť je palčivě kořenná a vůně aromatická. obsahuje žluté barvivo kurkumin - součástí kari koření, používá se k barvení hořčice, másla, likérů. 11. http://www.fiftyfifty.cz/Kurkuma-leci-to-neni-jen-kari-a-Worcester-3542448.php

KOŘENÍ Z KŮRY Skořice (celá, drcená, mletá) kůra z mladých větví stále zelených tropických stromů skořicovníku oblast Srí Lanka a Čína silně aromatické vůni a chuti do pečiva, cukrářských výrobků, sladkých pokrmů, likérů, k aromatizaci nálevů při konzervaci ovoce. 7. http://www.korenikralu.cz/index.php?goto=text&sekce=m4JWVL2X&tid=HIZFbAnc&lng=cz

KOŘENÍ Z LISTŮ A NATÍ Bobkový list (celý list) ze stále zeleného stromu vavřínu pravého oblast Středozemí. sušené listy světle zelenou až nahnědlou barvu, hořkou trpkou aromatickou chuť a charakteristickou kořennou vůni. k marinování masa, ryb, při konzervaci zeleniny, k aromatizaci omáček, masových vývarů a součástí divokého koření 8. http://www.koreni.cz/detail.php?pid=274

KOŘENÍ Z LISTŮ A NATÍ Majoránka (drcená) oblast jižní a střední Evropy typicky české koření sušené listy zelenou až šedou barvu, aromatickou chuť a vuni do polévek, dušených mas, drůbeže, mletých mas, paštik, zabíjačkových výrobků

KOŘENÍ Z LISTŮ A NATÍ Tymián jižní Evropa ostrá chuť, silné aroma masité, zeleninové a houbové pokrmy, zvěřina (divoké koření na zvěřinu) pokrmy italské, francouzské a řecké kuchyně tříslovina tymol – silice se přidává do zubních past, kloktadel, ústních vod (baktericidní) divočina, mletá masa, sýry, k okurkám, do omáček, k rybám, na pizzu

KOŘENÍ Z LISTŮ A NATÍ Estragon (celé lístky) z rostliny pelyňku kozelce lístky mají kopinatý tvar (délku 3 až 6 cm) a bledě zelenou až šedozelenou barvu. chuť kořenitě natrpklá, vůně podobná anýzu Uplatňuje se hlavně k aromatizaci másla, octa, majonéz, hořčice, při přípravě drůbežích nádivek, omáček 10. http://www.bedynkydomu.cz/bedynkydomu-cz/eshop/7-1-Cerstve-bylinky/0/5/55-Estragon

KOŘENÍ Z KVĚTŮ Hřebíček (celý, drcený, mletý) ze stromu hřebíčkovce vonného oblast Madagaskar, Srí Lanka tmavě červenohnědou barvu, ostře kořennou palčivou chuť a silně aromatickou vůni k dochucení uzenin, omáček, vývarů, svařeného vína, kompoty, perník a jiné pečivo, likéry 1. http://www.webareal.cz/e-cigarko/eshop/6-1-Vlastni-michani/17-2-Prichute-aromata/5/173-HREBICEK

KOŘENÍ Z KVĚTŮ Šafrán (celé blizny) se získává z květů šafránu pravého, z květů se vystříhávají oranžové až temně červené blizny nejdražší koření žlutavá barva, příjemná vůně – do vývarů, na jehněčí a skopové maso používá se hlavně ve španělské či francouzské kuchyni ve větších dávkách působí narkoticky (doporučuje se max. 1 g na osobu denně) 2. http://www.korenikralu.cz/index.php?goto=text&sekce=Qwr24sJk&lng=cz

KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN Kardamon (celé tobolky, drcená či mletá semena) tropický vytrvalý keř kardamon obecný oblast Indie a Srí Lanka zralá semena jsou tvrdá, tupě hranatá, mají šedohnědou, světle až tmavě červenohnědou barvu, slabě palčivou, kořennou chuť a příjemně aromatickou kafrovitou vůni Používá se do perníků, krémů, zvyšuje aroma kávy 3. http://www.macierz.org.pl/artykuly/seks_i_dewiacje/afrodyzjaki-naturalne_sposoby_rozpalania_zmyslow_i_leczenia_z_impotencji!.html

KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN Vanilka (celá) z popínavé rostliny vanilky pravé. oblast Mexiko, Indonésie lusky dlouhé 20 cm, mají žlutozelenou barvu, fermentací získávají typickou hnědočernou barvu, nasládlou vůní a výrazně aromatickou chuť podélně se krájí a vyškrabává nebo vkládá do těst k ovonění používá se k aromatizaci moučníků, krémů, zmrzliny, čokolády, ovocných kompotů, likérů, mléčných výrobků vanilkový cukr, který se prodává, je aromatizován synteticky vyrobeným vanilínem. 5. http://www.eliquid-brno.cz/eliquid-brno/eshop/4-1-AROMATA-KONCENTRATY/17-2-Aromata-20-ml/5/28-aroma-VANILKA-20-ml

KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN Nové koření (celé, drcené, mleté) tropický strom pimentovník pravý oblast Mexiko a Jamajka, plody - bobule o průměru 4 až 9,5 mm se sklízejí nedozrálé. chuť je ostrá palčivá a vůně při přípravě masových vývarů, polévek, rosolů, rybích pokrmů, ke kořenění kečupu, na nakládání 4. http://koreni.yin.cz/n/nove-koreni/

KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN Paprika (mleté, sladká, pálivá) vyžaduje klima vinné révy – Hodonín – pěstování + paprikový mlýn zvláště pálivé chilli neboli kayenský pepř (tabasco) vitamíny C,A,B a kapsaicin (ostrý a barví) chuť je ostrá palčivá a vůně (pálivá s namletá i semena- tak červená není) při přípravě polévek, omáček, pomazánek, uzenin, maďarské národní koření

KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN Kmín (celý, drcený) světle až tmavě hnědé dvounažky výrazné a příjemné aroma naše národní koření – napomáhá trávení tučných jídel při přípravě zelí, sýrů, chleba, pečiva, pečínek Kmín římský – plody jsou prohnuté a světlejší, vůně a chuť jsou výraznější, nahořklé, štiplavé, před použitím se praží, Indie, s. Afrika používá se na nakládání zeleniny, dušená jídla, kuskus

KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN Muškátový květ, oříšek plod tropického muškátovníku (pukající bobule se semenem) míšek – oranžové šupinky muškátového květu ořech – béžové barvy do pokrmu strouháme ve větších dávkách jedovatý olej používáme do polévek, masitých pokrmů, pečiva, cukroví v lékařství k mazání revmatismu

Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6 Google obrázky