Faktory ovlivňující vývoj cen zemědělské půdy v ČR – regionální pohled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha
Ing. Lenka Štibrányiová
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Trh a jeho zákonitosti.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Poptávka po penězích.
Poptávka na trhu zboží a služeb
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
Agregátní poptávka a nabídka
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
pro integrovaný projekt
Mikroekonomie I Formování trhu
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Investiční multiplikátor
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Dopady změn směnných kurzů
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Zadání případové studie
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
MALOOBCHOD 1. Maloobchod – podstata, vývoj, úloha
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Průměrné vážené náklady kapitálu
Úvod do podnikových financí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Finanční páka v podniku
Finanční výkazy obchodních společností
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
TRH (tržní mechanismus)
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Kolektivní investování
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Příklad (investiční projekt)
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Faktory ovlivňující vývoj cen zemědělské půdy v ČR – regionální pohled

Literatura v zásadě rozeznává 4 hlavní složky podílející se na výsledné hodnotě půdy (Tsoodle, Golden 2003): Výnosovost Subjektivní vnímání užitku Spekulativní složka Transakční složka

Výnosovost vychází ze schopnosti půdy generovat příjem/zisk, který je dán jednak intenzitou pěstování plodin, ale také podporami, daněmi a technologickou změnou Výnosovost půdy spočívá ve stanovení očekávaných výnosů z užívání půdy diskontovaných o úrokovou míru

Subjektivní faktory zahrnují osobní preference účastníků obchodu a mohou významně ovlivnit kupní, resp. prodejní ceny některých transakcí (např. pozemek vlastněný v minulosti předky - koupě půdy z citového důvodu k venkovu apod.) Obecné faktory, které ovlivňují vnímání hodnoty půdy, jsou: Příjem Hustota obyvatelstva Míra urbanizace Charakteristiky pozemku (umístění)

Spekulativní složka hodnoty vyplývá z očekávání kupujících, že cena půdy bude vykazovat předpokládaný trend Tento trend je přitom daný vývojem v různých aspektech - ceny komodit, rentabilita podnikání, úrokové míry a inflace, vývoj směnného kurzu apod.

Transakční složka zahrnuje faktory specifické konkrétní osobě prodávajícího nebo kupujícího, stejně tak povahu prodeje (její financování, vynucený prodej, prodej v příbuzenském vztahu apod.)

Z toho plyne, že při monitoringu kupních cen půdy nejsou všechny zjištěné ceny výsledkem působení tržních mechanismů nabídky a poptávky a to ani na plně liberalizovaném trhu

Jelikož zemědělská půda představuje i investiční možnost, ovlivňuje cenu půdy významně i celkové investiční prostředí Např. v souvislosti s ekonomickou krizí významně vzrostla cena zemědělské půdy v Německu, protože ta začala představovat v prostředí rozkolísaného trhu bezpečnou investici, u níž není obava z významného poklesu ceny

Německo v posledních letech (2008-2010) dochází k výraznému nárůstu cen, a to jak v NSZ (výrazně), tak i v SSZ jako projev ekonomické krize (v ČR a Polsku vedla ke snížené ochotě k investicím, a to i do půdy), která v SRN mohla působit tak, že se půda začala jevit jako relativně jistá investice oproti jiným možnostem

V podmínkách ČR: Prodej státní půdy v minulých letech představoval rozhodující část převodů zemědělské půdy a významně se podílel na tvorbě ceny Teprve po dokončení privatizace je možné očekávat rozvoj plnohodnotného trhu s půdou založeného na nabídce a poptávce individuálních subjektů Významnou brzdou pro jeho rozvinutí je však velmi rozdrobená půdní držba, nemožnost přesné identifikace mnoha vlastněných pozemků a jejich lokalizace uvnitř honů bez možnosti přístupu

Řešení problému: Dokončení digitalizace katastru nemovitostí (pokud jde o dohledatelnost pozemků) a realizaci pozemkových úprav (pokud se jedná o roztříštěnost pozemkové držby a přístupnost jednotlivých pozemků) Velká část z 2,5 mil. vlastníků půdy však nebude ochotná k prodeji svého majetku, protože popsaný stav negativně ovlivňuje výši případné kupní ceny a prodávající by tak ve skutečnosti prodávali pod tržní cenou.

Data informace o tržních cenách půdy byly sesbírány z individuálních kupních smluv z ČÚZK z vybraných okresů každý pozemek s přesnou geografickou informací o poloze, zanesení do mapového prostředí LPIS, v softwarové aplikaci GIS výpočet vzdálenosti do středu obce a do okresního města databáze ČSÚ o socioekonomické situaci v jednotlivých obcích databáze o příjemcích dotací a uživatelích v LPIS pro stanovení počtu uživatelů v jednotlivých k.ú.

Metodika existuje několik způsobů, jak vyčíslit prostřednictvím objektivních kritérií hodnotu půdy nejužívanější ekonomické nástroje pro určení hodnoty půdy jsou ocenění přes kapitálovou výnosnost a tzv. hedonický přístup

při použití metody kapitálové výnosnosti se stanovuje hodnota půdy pouze na základě výnosovosti diskontované o úrokovou míru, kde se předpokládá, že smluvní strany neuvažují riziko a úroková míra je stabilní nevýhodou metody = nemožnost zahrnout místně či jinak specifické faktory do ceny, jakož i nutnost aktualizovat výnosové parametry

stanovení hodnoty půdy formou tzv stanovení hodnoty půdy formou tzv. hedonické metody spočívá ve stanovení mezní ceny (hodnoty) určitých charakteristik, které se následně použijí pro odhad inverzní poptávkové funkce nebo funkce mezní ochoty platit za tyto charakteristiky jednotlivci cena půdy je v tomto případě daná součtem individuálních cen násobených „množstvím“ vymezených charakteristik (odpovídají složkám ceny půdy, tj. produkční, subjektivní, spekulativní a transakční a dále na ceně ostatního zboží a disponibilního příjmu

Závěry Hodnota, jakou společnost přisuzuje zemědělské půdě, závisí na mnoha faktorech: kvalita rozsah umístění subjektivní faktory (bez ekonomických úvah)

Další faktory: Rozdrobenost pozemků Bezpodílové spoluvlastnictví pozemků Příchod zahraničních investorů Bonita půdy Odvodnění nebo možnost zavlažování pozemku Sociální zázemí vlastníka pozemku

mezi tyto determinanty patří tzv. smluvně specifické faktory, jako je Existuje předpoklad, že je možné statisticky kvantifikovat obecné faktory, které determinují poměrně vysokou variabilitu v tržních cenách (tedy že výsledná cena není pouze náhodně určená proměnná) mezi tyto determinanty patří tzv. smluvně specifické faktory, jako je stávající druh pozemku kvalita půdy výměra půdy zahrnutá do kontraktu charakter kupujícího (FO, právnická osoba, nezemědělský investor aj.)

bylo potvrzeno, že FO (občané) platí o ¼ nižší cenu za nákup zemědělských pozemků než ostatní PO, a zemědělské podniky PO dokonce o téměř ½ s tím, že část tohoto snížení je ovlivněno odlišným očekáváním jednotlivých investorů o budoucím generovaném příjmu z půdy, ale také i vlivem informační asymetrie mezi kupujícím a prodávajícím a monopsoním (stav trhu, kdy na straně poptávky má 1 subjekt dominantní postavení a rozhodující postavení) postavením zemědělských podniků na lokálních trzích

Důležitým zjištěním je skutečnost, že administrativně určená cena pozemků (která vychází z bonitace) pro katastrální území má významný vliv na výslednou smluvní cenu 2 argumenty: kvalita vyjádřená touto administrativní cenou je v zásadě akceptována smluvními stranami a tudíž „přenesená“ do smlouvy smluvní strany nemají na začátku smluvního vztahu konkrétní představu o ceně a administrativní cena je prvotním ukazatelem, o který se „opírají“

2. argument neplatí v okresech kolem Prahy a u krajských měst - dominuje blízkost jako určující faktor tržní ceny zemědělské půdy V případě odlehlejších venkovštějšívch regionů s dispersní sídelní strukturou se stává vzdálenost do okresního města nevýznamná, ale naproti tomu cenu ovlivňuje sice s výrazně menším vlivem i další socioekonomické faktory jako je - podíl ekonomicky aktivních obyvatel - míra nezaměstnanosti