APLIKACE NÁSTROJŮ CSR V RÁMCI ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Genderový audit v praxi
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Společenská odpovědnost firem jako součást firemní strategie
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Odměňování a stimulace
Společenská odpovědnost organizací
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Prosperita organizace
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Období snižování nákladů Důvody proč vzdělávat a jejich zřetelnost Hynek Rais Česká pojišťovna 22. července 2004.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Tržní prostředí.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Struktura podnikatelského plánu
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Model struktury strategického managementu
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Strategie.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Corporate Social Responsibility
Společenská odpovědnost a školy
Společenská odpovědnost firem
UNIVEZITA SPOLUVYTVÁŘÍ SVOU ZEMI
Společensky odpovědné podnikání
Ekonomika malých a středních podniků
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Úvod, základní principy a cíle
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Ekonomika malých a středních podniků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

APLIKACE NÁSTROJŮ CSR V RÁMCI ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Ing. Eva Fuchsová

STRUKTURA PŘEDNÁŠKY CSR SOCIÁLNÍ PILÍŘ FLEXIKURITA ZAMĚSTNANEC JAKO PROSTŘEDNÍK SOCIÁLNÍHO PILÍŘE

„CSR je dobrovolný kontinuální závazek podniků chovat se eticky a přispívat k ekonomickému růstu a zároveň se zasazovat o zlepšování kvality života zaměstnanců a jejich rodin, stejně tak lokální komunity a společnosti jako celku.“ (World Business Council for Sustainable Development) hlavním hlediskem je prospěch společnosti, ačkoliv ve skutečnosti výhodné i pro firmy subjektem,který se zasadil o realizaci, je firma( působící na komerční bázi) = přesun od krátkodobých ekonomicky zaměřených cílů k dlouhodobě zaměřeným strategickým plánům, které stojí na charakteristikách jako je: dobré jméno dlouhodobá stabilita spokojenost zákazníků apod. dobrovolnost závazků, plnění nad stanovenou normu, etické normy ǂ vymahatelné normy

HISTORIE CSR USA, UK - první náznaky CSR od konce 19.století tradiční názor, že zámožnější členové společnosti by měli přispívat těm méně šťastným USA, UK - první náznaky CSR od konce 19.století ČSR - podnikatelský koncept Tomáše Baťa z 1.poloviny 20.století (pouze maximalizace zisku a zvyšování tržního podílu nezaručí budoucnost firmy) školy nemocnice podpůrné fondy institut zaměstnaneckých akcií apod.

3 PILÍŘE CSR Tripple –bottom Line: nelze se zaměřit pouze na jeden aspekt, nelze „konat dobro“ a např. neplatit daně, Ekonomická oblast Sociální oblast Environmentální oblast

STAKEHOLDERS DLE PILÍŘŮ CSR Shareholderské řízení kdo je stakeholder (tzv. teorie zainteresovaných skupin), proč zohlednit jejich zájmy – vliv na společnost, stakeholderská analýza, členění stakeholders (vnitřní x vnější), ekonomický sociální environmentální zákazníci komunita věřitelé vláda (org. složky) distributoři neziskovky dodavatelé zaměstnanci široká veřejnost akcionáři

EKONOMICKÁ OBLAST CSR principy dobrého řízení (způsob managementu, kontroly aj. – měřítkem nejen efektivita – výsledek, ale i zohlednění způsobu tj. vazba na podnikatelskou kulturu) kodex podnikatelského chování ( etický kodex – přelévací efekt- EXTERNALITY (tzv. efekty přelévání). = aktivity, které pozitivně či negativně ovlivňují jiné subjekty, aniž za ně musí být placeno,-, snižování transakčních nákladů-představují čas, práce a ostatní zdroje vynaložené za účelem uzavření smluv a na řízení firem či podobných institucí ) odmítnutí korupce ( resp. nástroje prevence - ochrana whistleblowingu) vztahy s akcionáři ( transparentní jednání, informační asymetrie) chování k zákazníkům/spotřebitelům (klamání zákazníka) chování k dodavatelům (lhůty splatnosti, nezneužívání domin. postavení) ochrana duševního vlastnictví (zajištění )

ENVIROMENTÁLNÍ OBLAST CSR ekologická výroba, produkty a služby ekologická firemní politika zmenšování dopadů na životní prostředí ochrana přírodních zdrojů Vše nad rámec platných environmentálních norem Šetrnost výrobků v marketingu (zejména citlivé oblasti)

SOCIÁLNÍ OBLAST CSR péče o zdraví a bezpečnost zaměstnanců (nad rámec povinnosti, např. extra pojištění) vyváženost pracovního a osobního života zaměstnanců (flexikurita) zákaz dětské práce (i např. ve výrobních závodech mimo Evropu) rozvoj lidského kapitálu ( osobní kariérní plány, rozšiřování kompetencí) rovné příležitosti (nepřímé formy diskriminace) rozmanitost na pracovišti (diverzifikace pracoviště jako zdroj inovací) rekvalifikace propouštěných zaměstnanců ( např. dánský systém, tzv. „antiglobalizační fond“ aktivity zaměřené na komunitu a širší společnost

VYTVÁŘENÍ SDÍLENÝCH HODNOT CSV = creating shared value Koncept 3 pilířů technokratický, tento koncept více akcentuje samotnou podnikatelskou strategii, provázanost s hlavním činnosti firmy CSR tradiční hodnota „konat dobro“ CSR na bázi CSV hodnota „dobře podnikat“ filantropie, udržitelný rozvoj společná hodnota pro firmu i společnost (komunitu) nemá vliv na zvyšování výkonnosti identifikace přímého vlivu na výkonnost a konkurenceschopnost firmy aktivity na základě osobních preferencí, externího tlaku aktivity přímo souvisí s jádrem podnikání, mají jasnou vazbu na podnikatelskou činnost zvláštní rozpočet CSR náklady v rámci celkového rozpočtu

PŘÍNOSY KONCEPTU CSR = ucelený systém, struktura činností se srozumitelným zdůvodněním tedy za předpokladu správné aplikace CSR) Dále musí se jednat o dlouhodobou strategii, prokazatelnou (problematika měřitelnosti), nesmí zároveň konat „zlo“, problematika bluewashingu lepší image zapojení zaměstnanců →zlepšení výkonu pracovních týmů umístění zaměstnance do nového prostředí, vyzkoušení nových dovedností v neohrožujícím prostředí → stimulace inovativního myšlení přímé finanční úspory v důsledku ekologické praxe v dlouhém horizontu nové trhy, noví zákazníci

PROBLÉMY S IMPLEMENTACÍ dlouhodobý časový horizont návratnosti této strategie obtížná měřitelnost (GRI global reporting initiative) zvýšené náklady → negativní vliv na konkurenceschopnost a samotnou existenci firmy berou aplikací CSR podniky na sebe roli státu? Friedmanova kritika Milton se domnívá, že jedinou odpovědností firmy je směrem k vlastníkům ve smyslu ziskovosti, ostatní činnosti toto hlavní poslání oslabuje

NÁSTROJE SOCIÁLNÍHO PILÍŘE: ZAMĚŘENO NA ZAMĚSTANANCE

ZÁJEM ZAMĚSTNAVATELE A ZAMĚSTNANCE Přínos pro zaměstnavatele: motivace zaměstnanců loajalita pružné kvalifikace eliminace nežádoucích jevů (mobbing) To vše dohromady může přispět ke snížení nákladů na HR Očekávání zaměstnanců: „slaďování“ zvýšení potenciálu na trhu práce zlepšení vztahů na pracovišti Není celkovým výčtem, zájmy zaměstnavatele a zaměstnance nemusí být v rozporu

Zkrácené úvazky využívá jen 5,7% (280 000 dle ČSÚ) Průzkum HN 2011: Zkrácené úvazky využívá jen 5,7% (280 000 dle ČSÚ) Postoj zaměstnanců: 60% jen v kanceláři plnohodnotný význam, 40% ochotno při práci z domova 2 – 3 hodiny navíc Postoj zaměstnavatelů: 57% obava z ochrany firemních dat, 34% obavy z vyšších nákladů na vybavení, 17% strach z nezkušenosti pracovníků a jejich nižších výkonů

FLEXIKURITA politická strategie,cílem je modernizace trhů práce flexibilita i jistota pro zaměstnavatele a zaměstnance

SOUČASNÁ SITUACE NA TRHU PRÁCE kvalitní pracovní síla jako klíčový faktor konkurenceschopnosti EU jedno zaměstnání během života je dávnou minulostí neustálé inovace → roste význam celoživotního vzdělávání jak zajistit vysokou míru zaměstnanosti a zároveň pružně reagovat na aktuální situaci na trhu?

FLEXIBILITA zájmy zaměstnavatele: využívat pracovní kapitál dle potřeb trhu zájmy zaměstnance: work-life balance

JISTOTA zájem zaměstnavatele: snížit náklady spojné s náborem a propuštění zaměstnanců zájem zaměstnance: jistota pracovního místa (ale ne ve smyslu zaměstnání)

FLEXIKURITA VE ČLENSKÝCH STÁTECH různé sociální systémy a legislativa pracovně právních vztahů v EU → různý přístup k flexikuritě na úrovni členských států flexikurita se nejvíce uplatňuje ve skandinávských zemí (Dánsko) a Beneluxu (Nizozemí)

BELGIE od r.1985 systém přestávek v kariéře (=career breaks) dočasné opuštění zaměstnání, přesto zůstane statut zaměstnance bez nároku na mzdu, na místo dočasně nastoupí nezaměstnaný (dostává podporu v nezaměstnanosti), garantovaný nárok na místo zpět garantováno pro 5% zaměstnanců během přestávky není nárok na mzdu a na placenou dovolenou, ale započítává se do penze finanční podpora při tzv. tematické přestávce (zdravotní, péče o děti, paliativní péče) jednorázový finanční příspěvek pro ty, kteří se rozhodli pro přestávku v kariéře

ASML (Nizozemí) výrobce mikročipů, produkční cyklus: 1 rok vysoký obrat, 2 roky postupné snížení odbytu na trhu v r. 2006 vytvoření časových pracovních účtů zaměstnanců (WTA-working time accounts) v období silné produkce (až 47 týdnů) může zaměstnanec pracovat až 45 hodin týdně → tyto přesčasy převedeny do období útlumu produkce

ZAMĚSTNANCI A SOCIÁLNÍ PILÍŘ zaměstnanec jako objekt X zaměstnanec jako prostředník

FORMY AKTIVIT CSR Finanční formy spolupráce: dárcovství, organizování sbírek sponzoring, udělování speciálních cen pomoc při fundraisingu Nefinanční formy spolupráce: darování,zapůjčení produktů, vybavení grafické práce,kopírování, tisk levné pronájmy zajištění dopravy firemní dobrovolnictví Matchingový fond: finanční částka vybraná zaměstnanci navýšená firmou