Potravní pyramida, potravní řetězec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Biotické podmínky života
Život na Zemi.
Populace, společenstva
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VZTAHY ORGANISMŮ.
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Rozmanitost organismů, třídění organismů
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Biotické faktory prostředí
Charakteristika ekosystému
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Registrační číslo projektu:
Cizorodé látky v potravním řetězci
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
Přizpůsobení živočichů prostředí
R OZŠÍŘENÍ ŽIVOČICHŮ NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
Abiotické faktory Výukový materiál EK
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Co jsme již poznali.
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
LOUKA živočichové.
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Užitečná zvířata ve volné přírodě
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Transkript prezentace:

Potravní pyramida, potravní řetězec Výukový materiál EK 01 - 22 Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/03.0005 Tento projekt je spolufinancován ESF a SR ČR Potravní pyramida, potravní řetězec

Základní pojmy Abiotické podmínky – jsou tvořeny neživou přírodou Biotické podmínky – jsou tvořeny živou přírodou Populace – soubor jedinců téhož druhu žijících ve stejnou dobu na stejném místě Společenstvo – soubor všech druhů organismů žijících v určitém čase a na určitém místě

Potravní vztahy ve společenstvu Populace jsou ve společenstvu vázány na sebe prostřednictvím potravních vztahů Rozlišujeme: Producenti Konzumenti Rozkladači

Producenti Autotrofní organismy – zelené rostliny Producenti – produkují látky potřebné pro jiné organismy

konzumenti Konzumenti 1. řádu – býložravci Konzumenti vyššího řádu – šelmy, dravci

Rozkladači Destruenti – saprotrofní organismy – živí se na tělech mrtvých organismů Někteří rozkladači jsou schopni rozkládat složité organické látky, které slouží jako živiny pro růst rostlin

Potravní řetězec Přesun látek i energie mezi producenty, konzumenty a rozkladači se nazývá potravní řetězec Podle typu organismů, které se na jeho struktuře podílejí, rozeznáváme: Řetězec potravně kořistnický (pastevní) Řetězec rozkladný (dekompoziční)

Příklady potravních řetězců Rostliny (semena, oddenky, hlízy, plody) –býložravci (hlodavci, kopytníci) – šelmy (lasička, liška, rys) Opadané listy, zbytky rostlin – půdní živočichové (žížaly, hmyz) – ptáci (kos, drozd) – draví ptáci (sovy, krahujec, sokol) Polní plodiny (obilniny, píce) – skot, prasata, drůbež - člověk

Potravní sítě Potravní vazby nejsou jednoduché lineární řetězce, jsou složitější a provázané – tvoří potravní sítě

Energetické ztráty Potravní řetězec nebo potravní síť jsou místem přenosu látek i energie Při přechodu potravy z organismu na organismus se část energie ztrácí v podobě nevyužitelného zbytkového tepla Množství předávané energie v potravním řetězci se postupně snižuje – tvoří potravní pyramidu

Schéma potravní pyramidy

Potravní pyramida a koncentrace škodlivin Každá vrstva potravní pyramidy poskytne méně energie vyšší vrstvě než sama přijala od vrstvy nižší Tato zákonitost je příčinou zvyšování koncentrace škodlivin Čím více potravy je třeba pro vyšší patro potravní pyramidy, tím více se ukládá škodlivin v těle konzumenta

Pracovní list - opakování Definujte tyto pojmy: abiotické podmínky, biotické podmínky, populace, společenstvo. Jaké typy potravních řetězců znáte? Uveďte příklad nějakého skutečného potravního řetězce. Proč dochází ke koncentraci škodlivin ve vyšších patrech potravní pyramidy?

Zdroj BRANIŠ, Martin. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 2. vyd. Praha: Informatorium, 1999. ISBN 80-86073-52-1. KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. Praha: Scientia,spol.s r.o., 1994, ISBN 80-85827-84-0