Chemie v potravinářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dusičnany v potravinách
Advertisements

1.Význam kosmetického účinku šamponu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Toxikologické aspekty aditiv v potravinách
Změny v potravinách.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Základní pojmy ve výživě
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Fluorid v zubní hygieně
Přírodní látky - systematizace a opakování
Dusík, N.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Deriváty karboxylových kyselin Co jsou deriváty karboxylových kyselin? Kde se s nimi setkáváme?
VY_52_INOVACE_ZB03_0364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
KOSMETIKA.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Cizorodé látky v potravinách
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
VY_52_INOVACE_ZB03_1364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Karboxylové kyseliny.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Základní pojmy organické chemie
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_066_Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AROMKA BRNO tradice od roku 1829 od roku 2009 jako AROMKA BRNO,s.r.o.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola Městec Králové
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
SLOUČENINY.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Prídavné látky v potrave
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Maso a masné výrobky Dodatky.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Jarní cena sládků 2019 Sanitace a dezinfekce.
Transkript prezentace:

Chemie v potravinářství Markéta Korgerová IX. třída

Konzervanty prodlužují trvanlivost potravin E 200 - E 299 prodlužují trvanlivost potravin, což se v současné době cení používány velmi často, součástí převážné většiny potravinářských výrobků nejčastěji antioxidanty bránící mikroorganismům a houbám v rozkladu sacharidů, antimikrobiální konzervanty (propionát vápenatý, dusičnan sodný, dusitan sodný, disiřičitan sodný, hydrogensiřičitan draselný, oxid siřičitý a disodná sůl EDTA) + prodlužuje trvanlivost potravin - může způsobovat dětskou hyperaktivitu, možné nežádoucí účinky, může obsahovat alergeny syntetické=

Potravinářská barviva jedlé barvivo, barvivo, které se přidává do potravin pro zvýraznění barvy/chutě 3 typy : - syntetická: vyrábějí se chemickou syntézou (např. azobarviva) - přírodně identická: vyrábějí se chemickou syntézou tak, aby byla chemicky totožná s barvivy vyskytujícími se v přírodě - přírodní: získávají se z přirozených jedlých zdrojů anorganické pigmenty se používají jen ve speciálních případech, (k povrchové úpravě cukrovinek, dekoraci speciálních likérů- stříbro, zlato) označována čísly E 100 - E 180 některá jsou přírodního původu (karotenoidy, chlorofyly,…) možno přidat asi do všech potravin, nápojů, na tisk (např. jedlého papíru => jedlé etikety, obrázky, které se poté dají přilepit /zapéct hlavně na cukrářských výrobky nebo pečivo Např E 122-modročervená E 142-zelená E 151-černá Každý typ má své výhody i nevýhody. (např. b-karoten, riboflavin, kanthaxanthin) (např. kurkumin z kurkumy, bixin ze semen annatto, anthokyany z červeného ovoce) nebo jde o anorganické pigmenty z přírodních zdrojů (vápenec, anatas (oxid titaničitý)

Výhody a nevýhody barviv syntetická barviva + levnější, stabilnější,většinou intenzivnější barvu než přírodní, stálý odstín barvy,neovlivňují chuť a vůni potravin, různými kombinacemi lze získat řadu odstínů - azobarviva ztrácejí barvu vlivem redukce ionty kovu, působením UV záření dochází k odbarvení některých barviv, především azobarviva v souvislosti s některými reakcemi přecitlivělosti (kožní a dýchací) a hyperaktivitou (nejčastější zástupci potravinářských syntetických barviv) se snadno redukují ionty kovů a některými redukčními činidly (např. oxidem siřičitým nebo kyselinou askorbovou) (indigotin, erythrosin)

Výhody a nevýhody barviv přírodní a totožná s přírodními + přírodní barviva a barviva totožná s přírodními, poptávka se zvyšuje, protože existuje názor, že musí být zdravotně nezávadná , přírodní barviva nejsou čisté pigmenty, ale směsi pigmentů, odstín závisí na řadě faktorů - chemicky málo stabilní, velká proměnlivost barevných odstínů (liší se jednotlivé šarže), výrobku dodávají nežádoucí chuť a vůni, složení závisí na zdroji, ze kterého se barvivo získává, geografickém původu a sezoně, nebezpečí znečištění nežádoucími toxickými kovy, insekticidy, herbicidy a mikroorganismy, náchylné k mikrobiálnímu kažení kvůli každodenní konzumaci Ve skutečnosti nebylo provedeno takové množství pokusů ověřujících zdravotní nezávadnost přírodních barviv, jako u barviv syntetických na zdroji, ze kterého se barvivo získává, metodě extrakce a čištění.

Dochucovadla k dochucení potravin glutamát sodný E 621 nezbytná součást některých dochucovadel, která se používají při výrobě instantních polévek a omáček v rozumné míře ale rozhodně neubližuje (u pár jedinců způsobil pálení žáhy, bolesti hlavy a podrážděný žaludek) pro zvýšení intenzity chuti pokrmu umělá sladidla nemělo by se to s nimi přehánět, pokud není nutné je konzumovat z konkrétního zdravotního důvodu velké riziko alergické reakce, mohou přivodit bolest hlavy, podrážděný žaludek takže ani s ,čínou' to nepřehánějte

Výhody a nevýhody dochucovadel + zdůrazňují chuti - možné zdravotní problémy ( alergie,…)

Zahušťovadla zvyšují viskositu potraviny čokoládové výrobky: 0,5 % lecitinu-E 322/amonné soli fosfatidových kyselin -E 442 (zajišťují správnou konzistenci při výrobě tabulkové čokolády, čokoládových tyčinek,…) zmrzlina: během zmrazování, nejčastěji mono- a diglyceridy mastných kyselin-E 471, lecitin-E 322 a polysorbany-E 432, E 436 (vznikají hladké textury, zvyšuje se stabilita procesu zmrazování/rozmrazování) margariny: stabilita, textura a chuť (mono- a diglyceridy mastných kyselin-E 471, lecitin-E 322) masné výrobky: především párků, jejichž hlavními složkami jsou masné bílkoviny, tuk a voda, tvořící stabilní emulzi, emulgátory tuto emulzi stabilizují a zajišťují jemné rozptýlení tuku v celé hmotě. V masném průmyslu se používají mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471) a estery kyseliny citronové (E 472 c). odpor tekutiny působící proti silám snažícím se vzájemně posunout její nejmenší částice, vnitřní tření Estery mono- a diglyceridů kyseliny citronové (E 472) dodávají výrobkům hladkou strukturu, zatím co estery polyglycerolů a kyseliny mléčné zajišťují vlastnosti tuků požadované pro výrobu jemného pečiva

Výhody a nevýhody zahušťovadel + zahušťuje potraviny - alergie, bolesti hlavy, žaludku, břicha, podráždění kůže a nemoc, nízký krevní tlak, hyperaktivita, rakovina

Nejčastější emulgátory (éčka) nevhodné hlavně pro alergiky a děti - E621 L-glutaman sodný - E321 butylhydroxytoluen - E250 dusitan sodný - E210 kyselina benzoová - E954 sacharin - E110 SY potravinářská žluť - E217 sodná sůl nezávadná éčka - E101 riboflavin - E150 karamel - E236 kyselina mravenčí - E260 kyselina octová - E270 kyselina mléčná - E460 celulóza nejnebezpečnější je E 123 (amarant, potravinářská červeň) syntetické barvivo v lihovinách, byly prokázány karcinogenní účinky!!!

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Konzervant http://www.kaloricke-tabulky.cz/temata/show/ecka-v-potravinach/79-konzervanty-v-potravinach http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76567.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/Potravin%C3%A1%C5%99sk%C3%A9_barvivo http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76568.aspx http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/diety-a-hubnuti/7020-chemicke-prisady-jist-ci-nejist-dil-ii http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADdatn%C3%A9_l%C3%A1tky http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92271.aspx http://www.aktuality.sk/clanok/240579/nebezpecne-ecka-v-potravinach-ktore-najviac-a-preco/