Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní technologické úpravy vývarů a polévek Téma: Vložky do polévek Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 23. 11. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žák bude znát vhodnost a přípravu vložek do polévek
Syrové - žloutky žloutek vložíme do šálku s vývarem, Vložky do polévek Syrové - žloutky žloutek vložíme do šálku s vývarem, ve kterém ihned podáváme. Tepelná úprava ve vodní lázni Vaječná sedlina mléko a vejce rozšleháme, přidáme muškátový květ přidáme chuťový doplněk, vaříme ve vodní lázni ve vymaštěné formě, vychladlý krájíme na kostičky; Chuť. doplňky: šunka, hrášek, strouhaný sýr, špenát, petrželka…..
Vložky do polévek Celestýnské nudle: lité palačinkové těsto z polohrubé mouky, vajec, mléka a soli pečeme palačinky krájíme nudle 4 – 5 cm dlouhé a 0,5 cm široké a vkládáme do polévky při expedici; Profiterolky: pálené těsto – kuličky pečeme v troubě a plníme masovou pěnou
Vložky do polévek Vaječný svítek: žloutky utřeme Tepelná úprava pečením: Vaječný svítek: žloutky utřeme osolíme + muškátový květ + polohrubá mouka vmícháme sníh, nesekanou petrželku a pečeme Další svítky šunkový zeleninový piškotový žemlový pažitkový
(viz. Celestýnské nudle) krájíme na nudle asi 5 cm dlouhé Vložky do polévek Tepelná úprava smažením: Fritátové nudle: (viz. Celestýnské nudle) krájíme na nudle asi 5 cm dlouhé a 0,3 cm široké, usmažíme v oleji do červena. Smažený hrášek: lité těsto z mléka, hrubé mouky, vajec a soli přes struhadlo do rozpáleného oleje Koule z pálené hmoty: pálené těsto z vody, tuku a hl. mouky a vajec malé kuličky smažíme
VY_32_INOVACE_TPP_520_pracovní_sešit Zeleně označ vložky do polévek: vaječná sedlina; domácí nudle; vaječný svítek; strouhání; šunkový svítek; kapání; drobení; zeleninový svítek; zeleninové noky; žloutky; celestýnské nudle; krupicové noky; masová rýže; játrové noky; fritátové nudle; játrové knedlíčky; smažený hrášek; játrová rýže; pálené koule; masové knedlíčky;
VY_32_INOVACE_TPP_520_pracovní_sešit_řešení Zeleně označ vložky do polévek: vaječná sedlina; domácí nudle; vaječný svítek; strouhání; šunkový svítek; kapání; drobení; zeleninový svítek; zeleninové noky; žloutky; celestýnské nudle; krupicové noky; zelenina; masová rýže; játrové noky; fritátové nudle; játrové knedlíčky; smažený hrášek; játrová rýže; pálené koule; masové knedlíčky;
Použité zdroje http://www.ceskakuchyne.eu/rubrika/tepla-kuchyne/vyvary-a-polevky/polevky/vlozky-zavarky-do-polevek/ http://recepty.centrum.cz/tipy-triky/2003/1/27/clanky/polevky-a-jejich-zahustovani/ Obrázky vložek do polévek - http://www.ceskakuchyne.eu/rubrika/tepla-kuchyne/vyvary-a-polevky/polevky/vlozky-zavarky-do-polevek/http://recepty.centrum.cz/tipy-triky/2003/1/27/clanky/polevky-a-jejich-zahustovani/ http://www.google.cz/search?q=vlo%C5%BEky+do+pol%C3%A9vek&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=8fNOUc_NJKjw4QSWuoDwBg&ved=0CHYQsAQ&biw=1366&bih=540