Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář H/01

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výrobky z buflerové hmoty II.
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
VY_32_INOVACE_11_ODV_636_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_488 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_491 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_499 C 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_485 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Šlehačkový dort s ovocem
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Transkript prezentace:

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Sněhová hmota Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne:  6.8.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití Sněhové hmoty v CV. ento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník Ročník : 2. Cukrářská technologie

1.Sněhová hmota – Z.Š.H.

Sněhová hmota Má sněhobílou barvu Neroztékavou konzistenci Chuť sladká vanilková Vyrábíme z ní pusinky, sněhové ježky, sněhové paštičky …

suroviny Bílky Cukr krupice Cukr vanilínový Voda Cukr moučka

Výrobní schéma

Výrobní postup 2/3 krupicového cukru dáme vařit na let Bílky a zbylou 1/3 cukru vyšleháme v pevný sníh Uvařený rozvar slabým pramínkem přiléváme do sněhu Za pomalého chodu stroje necháme vychladnout Nakonec ručně zapracovat prosátý moučkový cukr

Tvarujeme na plechy s papírem Pečeme při nízké teplotě 150°C Dosušit při 130°C Můžeme máčet v CKP

Vady sněhové hmoty Hmota je řídká a roztéká se - nebyly čisté nádoby a bílky Přešlehané bílky Špatně svařený rozvar Korpusy nejdou od papíru - špatně vysušený korpus

Sněhový ježci 40g Jako náplň použijeme ušlehanou smetanu nebo bílkový ovocný krém Připravenou sněhovou hmotu stříkáme sáčkem s řezanou trubičkou na plechy s papírem

nejprve nastříkáme jako podklad terče ( šnek ) Po obvodu terče nastříkáme špičky Dáme péct na 150°C Hotové ze spodu potahujeme v CKP

Francouzské sněhové makronky Sněhové makronky ( přibarvené podle příchutě ) Krém máslový, mascarpone dochucený dle barvy 9 9. 10.

Dort Pavlova Dort ze sněhové hmoty Ozdobený smetanovou náplní a ovocem V Austrálii je to vánoční dort 11. 12. http://www.apetitonline.cz/skola-vareni/3115-skola-peceni-dort-pavlova.html http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=fmraKH4-Q8mYtM:&imgrefurl=http:

Bílky Cukr krupice Kukuřičný škrob Ocet Smetana Ovoce 13. http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=w8qcP48PwWsQkM:&imgrefurl=htt

Výrobní postup Bílky vyšleháme za postupného přisypávání cukru Zakápneme octem a utáhneme Zasypeme kukuřičným škrobem a zlehka zamícháme Z hmoty nastříkáme kolo s vyššími okraji Pečeme při 150°C popřípadě dosušíme Na upečený korpus se nanese ušlehaná smetana Ozdobíme čerstvým ovocem

Testové otázky 1. vyjmenuj suroviny k výrobě 2. jaký uvaříme rozvar ? 3. Charakterizuj Dort Pavlova

Použité zdroje Obrázky : Literatura : 1. http://www.cukrar.cz/show_print.asp?id=512 2. http://www.cukrar.cz/show_print.asp?id=512 3. http://www.slovanskepecivo.cz/jadrove-hmoty 4. http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanocni-cukrovi/naucte-se-snehove-pecivo/ 5. http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanocni-cukrovi/naucte-se-snehove-pecivo/ 6. http://www.gaigher.cz/zakusky/klasicke-s-bilkovou-naplni/ovocny-jezek/ 7. http://www.cukrarna-vyrobna.cz/cen%C3%ADk-z%C3%A1kusky.html 8. http://rucnipracehk.blog.cz/1101/snehovy-jezek-nebo-pusinky 9. http://zena.centrum.cz/recepty/clanek.phtml?id=725154 10. http://instinkt.tyden.cz/rubriky/labuznik/kucharka-instinktu/makronky-jako-z-butiku_25898.html 11. http://www.apetitonline.cz/skola-vareni/3115-skola-peceni-dort-pavlova.html 12. http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=fmraKH4 13. http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=w8qcP48PwWsQkM:&imgrefurl=htt Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o.