Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Sněhová hmota Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: 6.8.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití Sněhové hmoty v CV. ento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník Ročník : 2. Cukrářská technologie
1.Sněhová hmota – Z.Š.H.
Sněhová hmota Má sněhobílou barvu Neroztékavou konzistenci Chuť sladká vanilková Vyrábíme z ní pusinky, sněhové ježky, sněhové paštičky …
suroviny Bílky Cukr krupice Cukr vanilínový Voda Cukr moučka
Výrobní schéma
Výrobní postup 2/3 krupicového cukru dáme vařit na let Bílky a zbylou 1/3 cukru vyšleháme v pevný sníh Uvařený rozvar slabým pramínkem přiléváme do sněhu Za pomalého chodu stroje necháme vychladnout Nakonec ručně zapracovat prosátý moučkový cukr
Tvarujeme na plechy s papírem Pečeme při nízké teplotě 150°C Dosušit při 130°C Můžeme máčet v CKP
Vady sněhové hmoty Hmota je řídká a roztéká se - nebyly čisté nádoby a bílky Přešlehané bílky Špatně svařený rozvar Korpusy nejdou od papíru - špatně vysušený korpus
Sněhový ježci 40g Jako náplň použijeme ušlehanou smetanu nebo bílkový ovocný krém Připravenou sněhovou hmotu stříkáme sáčkem s řezanou trubičkou na plechy s papírem
nejprve nastříkáme jako podklad terče ( šnek ) Po obvodu terče nastříkáme špičky Dáme péct na 150°C Hotové ze spodu potahujeme v CKP
Francouzské sněhové makronky Sněhové makronky ( přibarvené podle příchutě ) Krém máslový, mascarpone dochucený dle barvy 9 9. 10.
Dort Pavlova Dort ze sněhové hmoty Ozdobený smetanovou náplní a ovocem V Austrálii je to vánoční dort 11. 12. http://www.apetitonline.cz/skola-vareni/3115-skola-peceni-dort-pavlova.html http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=fmraKH4-Q8mYtM:&imgrefurl=http:
Bílky Cukr krupice Kukuřičný škrob Ocet Smetana Ovoce 13. http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=w8qcP48PwWsQkM:&imgrefurl=htt
Výrobní postup Bílky vyšleháme za postupného přisypávání cukru Zakápneme octem a utáhneme Zasypeme kukuřičným škrobem a zlehka zamícháme Z hmoty nastříkáme kolo s vyššími okraji Pečeme při 150°C popřípadě dosušíme Na upečený korpus se nanese ušlehaná smetana Ozdobíme čerstvým ovocem
Testové otázky 1. vyjmenuj suroviny k výrobě 2. jaký uvaříme rozvar ? 3. Charakterizuj Dort Pavlova
Použité zdroje Obrázky : Literatura : 1. http://www.cukrar.cz/show_print.asp?id=512 2. http://www.cukrar.cz/show_print.asp?id=512 3. http://www.slovanskepecivo.cz/jadrove-hmoty 4. http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanocni-cukrovi/naucte-se-snehove-pecivo/ 5. http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanocni-cukrovi/naucte-se-snehove-pecivo/ 6. http://www.gaigher.cz/zakusky/klasicke-s-bilkovou-naplni/ovocny-jezek/ 7. http://www.cukrarna-vyrobna.cz/cen%C3%ADk-z%C3%A1kusky.html 8. http://rucnipracehk.blog.cz/1101/snehovy-jezek-nebo-pusinky 9. http://zena.centrum.cz/recepty/clanek.phtml?id=725154 10. http://instinkt.tyden.cz/rubriky/labuznik/kucharka-instinktu/makronky-jako-z-butiku_25898.html 11. http://www.apetitonline.cz/skola-vareni/3115-skola-peceni-dort-pavlova.html 12. http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=fmraKH4 13. http://www.google.cz/imgres?q=dort+pavlovova&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&tbnid=w8qcP48PwWsQkM:&imgrefurl=htt Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o.