Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_488 Ročník : 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Výrobky s korpusem z nahřívané šlehané hmoty Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: 21.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – využití výrobků v cukrářské výrobě. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník
Výrobky s korpusem z nahřívané šlehané hmoty / 1.
Ovocný dort 1320g Krájení na 12 ks po 110g Spojeno žloutkovým krémem máslovým Zalito agarovou polevou Pro rychlou spotřebu 2. 2.
Výrobní postup Potřebujeme ½ korpusu K / 28 Vložíme do dortového ráfku vyloženým po obvodu papírem Naplníme dávkou krému a kartou rozetřeme do hladka, abychom i zalepily kraje Naskládáme ovoce a dáme zatuhnout Zalijeme připravenou ochucenou vlažnou agarovou polevou
Po zatuhnutí vyjmeme z ráfků Strany dortu potáhneme CKP, nebo obalíme kokosem Rozkrájíme na stejné díly Prokládáme papírovými přířezy 3.
Máslové tunely á 50g Chlebíčkový tvar Ve středu máslový krém s ovocem Polité CKP 4.
Výrobní postup Chlebíčkovou formu vyložíme papírem Položíme pás z roládového plátu aby zaplnil celou formu Zaplníme z části krémem a narovnáme ovocem Doplníme až nahoru krémem a uhladíme Přiložíme pás z plátu a tunel se zatíží
Dáme zatuhnout do lednice Po zatuhnutí se potahuje v CKP Krájení na řezy 5.
Oříšková pochoutka á 60g Obdélníkový řez ( k rychlé spotřebě) Potažený CKP Ozdoben lískovým ořechem Chuť výrazně oříšková Na řezu viditelné 4 vrstvy plátu a 3 krému 6.
Výrobní postup 4 kakaové pláty spojíme máslovým krémem ochuceným pastou z lískových oříšků Dáme zatuhnout Po zatuhnutí nakrájíme podélně na 5 pásů Pásy se potáhnou CKP a necháme zatuhnout Krájíme na jednotlivé řezy Ozdobit oříškem
Balkánské řezy á 50g Obdélníkový tvar Boky potažené CKP, čoko rýží Povrch zdoben máslovým krémem, meruňkovým džemem a CKP Chuť punčová Spojeno náplní z upotřebitelného odpadu 7. l
Výrobní postup Kakaový plát potřeme džeme a naneseme připravenou náplň z upotřebitelného odpadu, provlhčenou punčovým rozvarem Přiklopíme druhým namazaným plátem a dáme zatuhnout Po zatuhnutí rozkrájíme na pásy, které potřeme máslovým krémem kakaovým na vrchu i po stranách
Strany pásů posypeme čokoládovou rýží Okraje pásů nazdobíme řezanou trubičkou máslovým krémem kakaovým Do středu nastříkáme meruňkový džem Ozdobíme čokoládou Pásy nakrájíme na řez
Použité zdroje : Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. http://svatebni-dorty.muj-styl.cz 2. http://www.cukrarna-cherry.cz/cukrarna-kavarna-dorty/zakusek-ovocny-dort/ 3. http://www.cukrarna-cherry.cz/cukrarna-kavarna-zakusky/ 4. http://www.dkopen.cz/produkty/s-naplni-slehackovou-22.html 5. http://www.uklastera.cz/x13-zakusky 6. http://www.avoskm.cz/katalog/c-zm-x0-zakusky-male.htm 7. http://www.cukrarstvibudarovi.cz/zakusky.html