Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pokrmy z brambor.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
ZPŮSOBY VAŘENÍ 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hovězí vnitřnosti žáludky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Vložky a zavářky do polévek
Jednoduché restaurační moučníky
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Hnědé polévky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_114_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2.
Polévky Tec 1 / str
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava.
Přílohy.
Omáčky.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Přílohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava drůbeže vařením, dušením
Přílohy z rýže a dalších obilovin
Test – polévky Ing. Petra Pechová 2012.
Co je na obrázku?.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek Téma: Zavářky do polévek Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žák bude znát vhodnost a přípravu zavářek do polévek ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_TPP_519

Zavářky do polévek  Tepelná úprava vařením  Použitými surovinami zvýšíme výživnost a sytivost polévek Zavářky - to jsou potraviny nebo výrobky, které se mohou vařit v polévce. Většinou vaříme zvlášť a vkládáme hotové do polévky aby nezakalili vývar, stálým přihříváním při expedici se zavářka rozvaří Zaváří se do vroucí osolené vody. Uchovávají se v misce ve vodě v chladničce. Nejsou určeny k dlouhému skladování. Lze používat polotovary – vlasové nudle, játrové knedlíčky Obilninová zavářka do polévky patří krupice, kroupy nebo krupky, rýže, pohanka a ovesné vločky

Zavářky do polévek  Nudle: vejce, hrubá mouka, voda  vypracovat tuhé těsto, vyválet na tenkou placku  nechat oschnout nakrájet na vlasové nebo široké nudle  zavařit do vroucí osolené vody  Strouhání: z nudlového těsta  nastrouhat a zavařit

Zavářky do polévek  Kapání: voda, mléko, sůl, hrubá mouka, vejce řídké těstíčko  přes struhadlo zavařit  Noky máslové: tuk + žloutky utřít, přimíchat hrubou mouku, sníh z bílků  krátce odpočinout, vykrajujeme noky lžičkou  zavařit ( záměna hrubé mouky za krupici = vídeňské krupicové noky

Zavářky do polévek  Noky z odpalovaného těsta  Vařící mléko + tuk + muškátový květ  zavařit hrubou mouku, mícháme na sporáku = odpalujeme dokud se nepřestane lepit těsto na stěny  nechat vychladit + postupně vmícháme vejce  vykrajujeme noky a zaváříme  Záměna:  špenátové,  zeleninové,  šunkové,  petrželové   přidáme do těsta doplněk

Zavářky do polévek  Knedlíčky: Žemlové, slaninové, masové, játrové…. Játrové: hovězí játra, navlhčenou žemli a cibuli umeleme + hladká mouka, vejce, česnek se solí, pepř a majoránka, tvoříme knedlíčky  zavařit Játrová rýže – hmotu – základ zavařit přes hrubé struhadlo Játrové noky – vykrajujeme lžičkou, zavaříme

VY_32_INOVACE_TPP_519_pracovní_list  Doplň názvy zavářek: voda, mléko, sůl, hrubá mouka, vejce = řídké těstíčko  přes struhadlo zavařit – ______________; vařící mléko + tuk + muškátový květ  zavařit hrubou mouku, mícháme na sporáku dokud se nepřestane lepit těsto na stěny  nechat vychladit + vmícháme vejce  vykrajujeme a zaváříme – ____________________________; tuk + žloutky utřít + hr. mouku, sníh z bílků, krátce odpočinout, vykrajujeme lžičkou  zavařit – _____________________; hovězí játra, navlhčenou žemli a cibuli umeleme + hladká mouka, vejce, česnek se solí, pepř a majoránka, tvoříme kuličky  zavařit – _________________________; zavařit krupici, kroupy, krupky, rýži, pohanku nebo ovesné vločky – ____________________________ ;

VY_32_INOVACE_TPP_519_pracovní_list_řešení  Doplň názvy zavářek: voda, mléko, sůl, hrubá mouka, vejce = řídké těstíčko  přes struhadlo zavařit – KAPÁNÍ; vařící mléko + tuk + muškátový květ  zavařit hrubou mouku, mícháme na sporáku dokud se nepřestane lepit těsto na stěny  nechat vychladit + vmícháme vejce  vykrajujeme a zaváříme – NOKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA; tuk + žloutky utřít + hr. mouku, sníh z bílků, krátce odpočinout, vykrajujeme lžičkou  zavařit – MÁSLOVÉ NOKY; hovězí játra, navlhčenou žemli a cibuli umeleme + hladká mouka, vejce, česnek se solí, pepř a majoránka, tvoříme kuličky  zavařit – JÁTROVÉ KNEDLÍČKY; zavařit krupici, kroupy, krupky, rýži, pohanku nebo ovesné vločky – ZAVÁŘKY Z OBILOVIN;

Použité zdroje Obrázky zavářek do polévek - 1%C5%99ek+do+pol%C3%A9vek&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4A DFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X& ei=jRZOUaP4IYT5sgb- 8oC4DA&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540