PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Kombinované studium

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Advertisements

Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT VE SPORTU
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
Studijní obory – bakalářské prezenční
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Navazující magisterský obor STAVEBNÍ MANAGEMENT. Potřeba manažerských dovedností Řídí cca polovina absolventů % (podle doby ukončení studia) Vedoucí.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Ekonomika veřejného sektoru
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Marketing ve veřejném sektoru Základní studijní text Základní studijní text – pracovní verze ve Wordu DSO umístěná na :
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Název předmětu: ZÁKLADY MANAGEMENTU (BPH_ZMAN) Rozsah: 2/1 přímé výuky týdně Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného studia: Autokorekční.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
PS 2015/16 Název předmětu: MANAGEMENT 1 (BPH_MAN1) Rozsah: 2/2 přímé výuky týdně Způsob ukončení: Ústní zkouška s testem Sledování průběžného studia: Autokorekční.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Fakulta zdravotnických studií
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT VE SPORTU
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zdravotnický management
Fakulta zdravotnických studií
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Tiskový mluvčí ZUR 295 Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT VE SPORTU
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Ekonomika veřejného sektoru
Studijní program Ošetřovatelství
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Přírodovědecká fakulta UJEP
Studijní obor Fyzioterapie
Zdravotnický management
Studijní obor Management sportu
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Kombinované studium Fakulta sportovních studií MU 8. března 2013

Vyučující PM z FSpS, ESF, PedF, praxe Doc. Ing. Jaroslav Rektořík, CSc. – FSpS, garant předmětu Mgr. Milena Strachová, Ph.D. – FSpS, vedoucí KSVS Ing. Jana Nová, PhD. MBA – FSpS, tajemnice fakulty Doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. – ESF, proděkan Mgr. David Póč – ESF, vedoucí oddělení SAR Ing. Jakub Carda – ESF, projektový manažer

Specifika výuky PM v roce 2013 (1) Předmět má charakter pilotního projektu. Proto jsou do předmětu zainteresovaní odborníci z FSpS a ESF a z praxe (prezenční studium) . Je kladen důraz na využití získaných informací absolventů oboru MAN v praxi. Přednášky a semináře probíhají v tomto semestru výjimečně společně pro první i druhý ročník navazujícího magisterského studia. Důvodem byly problémy v reakreditačním procesu a v personálních změnách na KSVS.

Specifika výuky PM v roce 2013 (2) Předmět je redukován převážně na přednášky a následné studium literatury. Pro vyučující je důležitá zpětná vazba od studentů. Dvě přednášky jsou realizovány v budově ESF MU v P 3 Přednášky jsou povinné – účast bude sledována a individuálně vyhodnocena při ústní zkoušce.

Hodnocení předmětu Předmět je ukončen ústní zkouškou. Pro přistoupení ke zkoušce musí student získat 60 bodů (z 80 možných) ze dvou průběžných písemných testů (max. 40+40). Při tom v žádném z testů nesmí být výsledek nižší jak 25 bodů. Pokud si student (dvojice studentů) dobrovolně vybere, zpracuje a přednese kvalitně seminární práci formou projektu na téma odpovídající náplni některé z přednášek PM, bude mu uznáno absolvování předmětu bez ústní zkoušky. Téma projektu nahlásí zájemci do 22.3.2013 garantovi: rektorik@fsps.muni.cz.

Charakteristiky seminárního projektu Tematicky zaměřen na problematiku některé z přednášek PM Rozsah max. 15 stran A 4 řádkování 1 Struktura projektu bude vycházet z doporučené struktury závěrečných prací na FSpS Termín odevzdání práce garantovi do 5.5.13 Prezentace 17.5.2013 na KSVS. Délka prezentace max. 15 min. Kvalitu práce a přednesu bude hodnotit garant předmětu+další vyučující

POŘADÍ A NÁPLŇ PŘEDNÁŠEK

Úvodní přednáška (8.3.2013) Názor studentů na současnou předmětovou skladbu Bc a N Mgr studia oboru Management sportu, který je s určitými podmínkami ze strany AK ČR nově akreditován do roku 2016, na systém mezifakultního studia tohoto oboru, a na současný způsob vypisování témat a vedení závěrečných prací (navrhovaná změna). Harmonogram a náplň všech přednášek PM Ověření znalostí z oblasti managementu z předcházejícího studia. Přehled zaměření kontrolních otázek. Přednášející doc. Ing. Jaroslav Rektořík, CSc.

Předměty ESF v Bc studiu MAN Základy ekonomie Základy práva Základy marketingu Obchodní právo Finanční účetnictví Ekonomika organizací Základy veřejných financí a veřejné správy Finanční řízení Personální management Bakalářský seminář 1, 2

Předměty ESF v N Mgr studiu MAN Manažerské účetnictví a daně v nezisk. sekt. Řízení ve veřejné správě Ekonomika a řízení NNO Veřejné finance 1 Ekonomika sportu (dr. Marek Pavlík) Daňový systém Diplomový seminář 1, 2

Literatura k 1. přednášce Blažek, L. Management. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. 191 s. ISBN 978-80-247-3275-6 VEBER, J. a kol. Management. 2. vyd. Praha: Management Press, 2009. 734 s. ISBN 978-80-7261-200-0 Weihrich, H. - Koontz, H. Management. 1.vyd. Praha: Victoria Publishing, 1993. 659 s. ISBN 80-85605-45-7 Prezentace k 1. přednášce

2. Přednáška 8.3.2013 15.45-18.00 ESF P 3 Strukturální fondy EU – projektový cyklus a projektové řízení. Přehled kontrolních otázek. Přednášející, cvičící Mgr. David Póč Literatura Dočkal, V. Příručka projektové manažera. Mezinárodní politologický ústav MU, Brno 2007, ISBN 978-80-210-4390

Přehled kontrolních otázek. Přednášející a cvičící Mgr.David Póč 3. Přednáška 22.3.2013 12.10-13.40 A11 206 Finanční aspekty řízení projektů, průběžná a následná kontrola. Monitorovací zprávy. Nahlášení témat projektů. Přehled kontrolních otázek. Přednášející a cvičící Mgr.David Póč Literatura FOTR, J. – SOUČEK, I. Investiční rozhodování a řízení projektů. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010. 408 s. ISBN 9788024732930 OCHRANA, F. Hodnocení veřejných projektů a zakázek. 3. přeprac. vyd. Praha: ASPI, 2004. 195 s. ISBN 80-7357-033-5 ROSENAU, M. D. Řízení projektů. 3. vyd. Brno: Computer Press, 2007. 344 s. ISBN 978-80-251-1506-0

4. Přednáška 29.3.2013 8.00-9.30 A11 206 Vstup do teorie projektového managementu. Přednášející doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. Literatura Dolanský, V.- Měkota, V.- Němec, V. Projektový management, Grada, Praha 1996, ISBN 80 –7169-287-5. Skalický, J. - Jermář, M.- Svoboda, J. Projektový management a potřebné kompetence. ZU v Plzni, 2010, 389 s. ISBN 978-80-7043-975-3 Project Management Institute, A guide to the project management body of knowledge, ISBN 1-930699-45-X Němec, V. Projektový management. Grada Publishing, Praha 2008, ISBN 80-247-0392-0

5. Přednáška 29.3.2013 10.00-12.15 A11 305 Vstup do teorie projektového managementu - pokračování. Přehled kontrolních otázek. Přednášející doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. Cvičící Mgr. Milena Strachová, Ph.D. 1. kontrolní test Literatura Dolanský, V.- Měkota, V.- Němec, V. Projektový management, Grada, Praha 1996, ISBN 80 –7169-287-5. Skalický, J. - Jermář, M.- Svoboda, J. Projektový management a potřebné kompetence. ZU v Plzni, 2010, 389 s. ISBN 978-80-7043-975-3 Project Management Institute, A guide to the project management body of knowledge, ISBN 1-930699-45-X Němec, V. Projektový management. Grada Publishing, Praha 2008, ISBN 80-247-0392-0

6. Přednáška 5.4.2013 – 8.00 – 9.30 A11 236 Legislativní prostředí zadávání veřejných zakázek v ČR a EU. Příklady přípravy vyhlášení a zveřejnění veřejné zakázky. Přehled kontrolních otázek. Přednášející Mgr. David Póč Cvičící Mgr. Milena Strachová, Ph.D. Literatura JURČÍK, R. Zákon o veřejných zakázkách - komentář. Praha: C. H. Beck, 2012, ISBN 9788071792222 OCHRANA, F. Zadávání, hodnocení a kontrola veřejných zakázek, ekonomická analýza 1.vyd. Praha: Ekopress, 2008. 153 s. ISBN 978-80-86929-46 Zákon o zadávání veřejných zakázek v platném znění.

7. Přednáška 5.4.2013 16.15-18.30 ESF P 3 Systém kontroly ve veřejném sektoru vč. příkladů. Příklady projektů VaVpI – aktuálně na ESF MU. Přehled kontrolních otázek. Přednášející Mgr. David Póč, Ing. Jakub Carda Literatura REKTOŘÍK, J., ŠELEŠOVSKÝ,J. a kol. Kontrolní systémy veřejné správy a veřejného sektoru. První. Praha: Ekopress, s.r.o. K Motelu 124, Praha 4, 2003. 212 s. Ekonomická řada. ISBN 80-86119-72-6 ŠELEŠOVSKÝ, J. BINEK, J., JURAJDOVÁ, H., KVAPILOVÁ, P. Finance, audit, kontrola. Učební text - Průběžné vzdělávání úředníků ÚSC. Brno: Masarykova univerzita, 2006. ISBN 80-210-3944-2 Student musí sledovat aktuální vývoj dané problematiky v médiích, odborných periodikách, na www stránkách MF ČR, NKÚ, Svazu měst a obcí, krajů apod.

8. Přednáška 12.4.2013 10.05 - 11.35 A 11 305 Projekty PPP a s mezinárodním prvkem. Příklad ROSTAPO M00200 ESF MU. 2. kontrolní test. Případně prezentace projektů, budou-li od studentů k dispozici Přednášející Doc. ing. Jaroslav Rektořík, CSc. Cvičící Mgr. Milena Strachová, Ph.D. Literatura ŘEŘUCHOVÁ,M. Fenomén Public Private Partnerships a poskytování veřejných služeb. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 176 s. 1. vydání. ISBN 978-80-210-5409-7. www.rostapo.econ.muni.cz Vyhledávač: projekty příhraniční spolupráce

Prezentace projektů 17.5.2013 od 9.00 Prezentace seminárních prací – projektů k předmětu Projektový management na Katedře společenských věd ve sportu. Hodnotící: Mgr. Milena Strachová, Ph.D. doc. Ing. Jaroslav Rektořík, CSc.

Management Management (anglicky to manage – řídit) je umění řízení, působení na určitou soustavu (například společnost) a ovládat její činnost. Tento název může rovněž označovat vedoucí skupinu pracovníků: Liniový management (M 1. stupně); Middle managment (M 2. stupně – střední M); Top management (M nejvyššího stupně) – usměrňuje chod celé organizace Příklady z veřejné vysoké školy.

Historie managementu 1. období (taylorismus) – konec 19. století – 30. léta 20. století – USA Taylor, H. Ford; Evropa Max Weber, Tomáš Baťa (plánování – týdenní plány, hospodářská střediska, týdenní zúčtování výsledků středisek, firemní spoření pro zaměstnance, ubytování, stravování a vzdělávání zaměstnanců, účast na zisku), Parkinson (1. zákon – práce přibývá s tím, kolik času na ni můžeme vynaložit; 2. zákon – výkony narůstají s příjmy; 3. zákon – narůstání přináší složitost a složitost přináší rozklad!). 2. období – konec 2. světové války a 80. léta 20. století – přechod od manažerů vlastníků na manažery první, druhé a top linie – teorie systémového přístupu

Historie managementu (2) 2. období – konec 2. světové války a 80. léta 20. století – přechod od manažerů vlastníků (př. Baťa, Ford) na manažery první, druhé a top linie – teorie systémového přístupu, osobní zainteresovanosti. 3. období – od konce 20. století do současnosti – koncepce dokonalého podniku. Zaměstnanci kromě podílu na řízení získávají i podíl na majetku a zisku firmy (akcie apod.). Příklady: Bill Gates, Wiliam Hewlett, Karel Janeček . . .

Definice řízení (1) Řízení je jedna z nejdůležitějších lidských činností. (Uveďte příklady dalších důležitých lidských činností.) Od doby, kdy lidé začali vytvářet skupiny, aby dosáhli cílů (kterých nemohli dosáhnout jako jednotlivci), se stalo řízení nezbytné pro koordinaci individuálních úsilí.

Definice řízení (2) Řízení je tedy proces tvorby a udržování prostředí, ve kterém jednotlivci: Pracují společně ve skupinách, aby účinně dosáhli vybraných cílů daných posláním a funkcemi. Využívají k tomu nástrojů jako je především: analyzování, plánování, organizování, komunikování ,vedení, financování a kontrolování.

Poslání, funkce a cíle veřejné vysoké školy Poslání Viz Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách v platném znění: VŠ uchovávají a rozšiřují dosažené vzdělání (poznání) a podle svého typu a zaměření pěstují činnost vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost. Funkce Primární – vzdělávací, vědecko-výzkumná, publikační Sekundární – hospodaření, technické nároky výuky, kontrola, spolupráce s vnějším prostředím, stravování, ubytování Řídící – řízení systému (rektor, prorektoři, děkan, proděkani, kvestor, tajemníci, vědecké rady, akademické senáty, odbory a oddělení, správa budov, správa kolejí a mez) Cíle Cíle vyplývají ze specializace a akreditace dané vysoké školy – viz příklad FSpS – studijní programy, studijní obory

FSpS – studijní programy-obory - Bc Jednooborové studium Studijní program Tělesná výchova a sport Obor Tělesná výchova a sport (TVS) - uchazeč zvolí jeden ze směrů: . Trenérství - 19 specializací . Rozhodčí fotbalu . Rozhodčí ledního hokeje Obor Management sportu (MAN) – mezifakultní studium FSpS-ESF Obor Regenerace a výživa ve sportu (RVS) Obor Speciální edukace bezpečnostních složek (SEBS) Studijní program Specializace ve zdravotnictví Obor Fyzioterapie Dvouoborové mezifakultní studium Obor Animátor sportovních aktivit (ASAK) + druhý obor z FI, FF, FSS, PedF

FSpS – studijní programy-obory – N Mgr Jednooborové studium Obor Učitelství tělesné výchovy pro základní a střední školy (UTV) - uchazeč zvolí jeden ze směrů: - Kondiční trenér (UTV-KT) - Sportovní edukace (UTV-SE) Obor Management sportu (MAN) -.mezifakultní studium FSpS-ESF Obor Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek (ASEBS) Dvouoborové mezifakultní studium Obor Učitelství tělesné výchovy pro základní a střední školy (TV45) + druhý obor z nabídky z FF a PedF.

Rigorózní řízení a doktorské studium Rigorózní řízení probíhá ve studijním programu Tělesná výchova a sport, uchazeč volí jeden z oborů: Učitelství tělesné výchovy pro základní a střední školy garant: doc. PhDr. Vladimír Jůva, CSc. Management sportu garant: doc. Ing. Jaroslav Rektořík, CSc. Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek garant: doc. PhDr. Bc. Zdenko Reguli, Ph.D. Doktorské studium probíhá ve studijním programu Kinantropologie, a ve studijním oboru Kinatropologie

Komunikační prostředí Systémový přístup k řízení ve VVŠ Řízený proces Vstupy Lidské Kapitálové Manažerské Technologické Veřejná volba Věcné zdroje pro řízení Legislativní požadavky Cíle vstupních požadavků Stát a EU Studenti - klienti Zaměstnanci, akademici Věda a výzkum Nadnárodní požadavky ÚSC Občané Občanská společnost Vnější prostředí Komunikační prostředí Regenerace systému Výstupy Zvládnutí řízeného procesu a tím i poslání Uspokojení potřeb participantů – studentů atd. Výsledky V+V a publikační Integrace do evropských -světových struktur VŠ Ostatní Výsledné výstupy Manažerské znalosti, cíle požadavků, využití vstupů, charakteristika řízené situace, rozhodo- vání Nástroje řízení Analyzování Plánování Organizování Komunikování Vedení Financování Kontrolování

Cyklus manažerské práce 1. Dohodnout a stanovit cíle Komunikace a rozhodování jako základní nástroj managementu 2. Analýza. Vyhledávání možností k dosažení cíle a zajištění financování. 5. Kontrola a hodnocení 4. Organizování a vedení 3. Plánování, personalistika

Účel a funkce komunikace ve vztahu k řízení Proces managementu a rozhodování v daném legislativním a finančním prostředí Plánování Organizování Personalistika Vedení Kontrolování Komunikace Vnější prostředí Legislativa Studenti Požadavky V+V Stát ,EU, svět ÚSC Občané

Téma kontrolních otázek Etapy managementu, představitelé etap managementu, typy systémů managementu v jednotlivých etapách, příklady funkcí v jednotlivých úrovních managementu, problematika definice řízení, nástroje managementu, prvky vnějšího systému řízení obecně a u vybrané organizace, cyklus manažerské práce apod.

Další přednáška 8.3.2013 15.45-18.00 ESF P3 Strukturální fondy EU – projektový cyklus a projektové řízení. Přehled kontrolních otázek. Přednášející, cvičící Mgr. David Póč Literatura Dočkal, V. Příručka projektové manažera. Mezinárodní politologický ústav MU, Brno 2007, ISBN 978-80-210-4390

Děkuji za pozornost a příště nashledanou