TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Michal Botek.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Školení trenérů III. třídy Brno 2007 Česká unie Dento Karate-do Teorie sportovního tréninku Milan Haška.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Technická, taktická a psychologická příprava
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
PERIODIZACE Michal Lehnert.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
ATLETIKA přednáška. Požadavky na ukončení studia atletiky 1.Ústní zkouška 2.Praktické splnění vícebojů a metodických výstupů 3.Splnění všech praktických.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
PERIODIZACE Michal Lehnert.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
STAVBA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
ŘÍZENÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktický proces Androdidaktika.
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
MUDr.Kateřina Kapounková
Pedagogická diagnostika
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIAGNOSTIKA TRÉNOVANOSTI
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Zákony učení.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Tělesná výchova v rámcovém vzdělávacím programu Klára ročková
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
ATLETIKA přednáška.
Pohybové schopnosti a dovednosti
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
ANTROPOMOTORIKA.
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
Kondiční příprava ve sportu
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
PERIODIZACE Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU

Předmět teorie ST Historie teorie ST Dvě úrovně teorie ST - obecná - speciální Co je to sportovní trénink? ST je složitý a účelně organizovaný proces rozvoje specializované výkonnosti sportovce ve vybraném sportovním odvětví nebo disciplině. Dvě části sportovního tréninku - systém - proces

Hlavní cíl ST Dosažení co nejvyšší individuální, kolektivní výkonnosti na základě přestavby tkání, systémů a orgánů sportovce. Dílčí cíle: obvykle v různých časových horizontech – od krátkodobých po dlouhodobé. Musí být reálně a respektovat úroveň výkonnosti, trénovanosti sportovce, jeho předpoklady a možnosti, stav organismu a především věk. Úkoly ST: můžeme nalézt v několika rovinách , které spolu jednoznačně souvisí a podmiňují se při tvorbě výkonu. V nejvyšší rovině se jedná o rozvoj v oblastech tělesné, psychické a také sociální. Obsah ST: všechny děje a činnosti ze všech oblastí, které plánovitě a systematicky a záměrně používáme v tréninkovém procesu. Používané prostředky a metody jsou konkrétním výrazem obsahu ST. Jsou děleny a členěny podle účelu a specifikace využití a významu a adaptačního účinku na organismus. Použité prostředky a metody se navzájem ovlivňují podle účelu a doby v RTC.

Sportovní trénink - komplexní proces ST - pedagogický proces ST – adaptační proces - druh biosociální adaptace. Adaptace probíhá v oblastech: - biologické adaptace (morfologicko funkční adaptace ) - motorického učení - psychosociální adaptace

Výsledek ST rozvoj pohybových schopností osvojení a zdokonalení pohybových dovedností – sportovní techniky rozvoj taktického jednání – vedení sportovního boje, osvojování specifických vědomostí formování osobnostních vlastností a schopností soutěžit, rozvojem sociálního chování – interpersonálních vztahů Sportovní výkon

Charakteristika působení sportovního tréninků obsahu (utvářeného kondiční, taktickou,, technickou,psychickou, teoretickou přípravou),, prostředků (tělesná cvičení, vlastní-soutěžní, regenerační, kompenzační, kontrola trénovanosti) metod rozvoje motorických schopností a dovedností metod výchovného působení, parametrů tréninkového zatížení (objem, intenzita, koordinační složitost, psychická náročnost druhů tréninkového zatížení(vnitřní - vnější, nízké –střední – submaximální – maximální, jednorázové –opakované)- specifické - nespecifické..

Systémové pojetí ST Základní znaky: - Struktura sportovního výkonu daného sportu - Složky tréninku - Obsah tréninku - Prostředky a metody tréninku - Charakteristiky zatížení daného druhu sportu, jak při soutěži, tak při tréninku - Zásady tvorby tréninkového plánu, jeho realizace, řízení a vyhodnocení