Základy sociální psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
PSYCHICKÉ JEVY.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE I. a II. APLIKOVANÁ SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Motivační témata a životní příběhy
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Motivační témata a životní příběhy
Úvod do učiva občanské výchovy
Sociologie jako věda - opakování
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Sociálně psychologické a komunikační modely
Základy sociální psychologie
Obecná a vývojová psychologie
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Úvod do psychologie
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Pedagogické disciplíny
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Metody psychologie.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Sociální psychologie.
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE I. a II. APLIKOVANÁ SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
MARKETING Přednáška P
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÁ PODMÍNĚNOST
Transkript prezentace:

Základy sociální psychologie Mgr. Veronika Kavková Free Powerpoint Templates

aneb proč se „učit“ sociální psychologii Úvod aneb proč se „učit“ sociální psychologii Pochopení sociálního rozměru člověka pohledem psychologie. Můžeme do jisté míry předvídat chování lidí podle sociálního kontextu, v němž se nacházejí. Můžeme tak volit preventivní strategii a taktiku svého chování a naučit se profesionálně zvládat emoce okolí a odvracet zbytečné konflikty mezi lidmi.

Co je sociální psychologie ? Věda o chování a prožívání člověka za určitých sociálních podmínek. - zabývá se člověkem jako sociální bytostí - věda o determinujícím vlivu sociálního prostředí na psychiku a vědomí člověka Pokouší se za pomoci vědeckých metod porozumět a zároveň vysvětlit, jak je myšlení, cítění a chování jedinců ovlivňováno skutečnou, představovanou či předpokládanou přítomností druhých.

Co je sociální psychologie ? Spojuje dva obory: psychologii a sociologii. V rámci disciplíny je možno rozlišit 2 přístupy: Přístupy které mají blíže k psychologii (psychologická sociální psychologie). Přístupy, které spoléhají spíše na sociologii (sociologická sociální psychologie).

Témata sociální psychologie Sociální vnímání Sebe-vnímání Vnímání ostatních Vnímání skupin Kognitivní disonance Teorie sociálního srovnávání Zkreslení sloužící sobě Žárlivost Sebe-naplňující se proroctví Efekt experimentátora Změna postoje Sociální percepce Teorie nálepkování Sociální učení

Témata sociální psychologie Sociální vlivy Agresivita Altruismus Přitažlivost a láska Konformita a poslušnost vůči autoritě Difuze odpovědnosti Efekt přihlížejícího Násilí v médiích Poslušnost Skupinová polarizace

Témata sociální psychologie Sociální jednání Skupinové procesy Skupinové chování Postoje Mezilidské vztahy Pluralitní ignorance Investiční model vztahů Asertivita Fáze vývoje skupiny Skupinové myšlení Kolektivní chování Skupinové role Sociální lenivost Teorie sociální směny Psychologie davu

Trocha historie Sociální psychologie spoléhá na empirické výzkumné metody, zejména na experiment. Za první sociálně-psychologický výzkum je označována studie Normana Tripletta z roku 1898 zabývající se jevem sociální facilitace: rychlost cyklisty o 20% větší, pokud měl možnost sledovat údaje ostatních. Max Ringelman (1883-7) Výkon při tažení lana: s rostoucím počtem osob výkon klesá Ringelmanův jev: sociální zahálka (social loafing).

Trocha historie První vlna zájmu o sociální psychologii přišla ve 30. letech, kdy se tomuto oboru věnovalo mnoho psychologů uprchnuvších do Spojených států z nacistického Německa. Ve 40. a 50. letech se výzkum přesouvá do USA (řada experimentů) výzkum konformity - studie stylů vůdcovství teorie vztahů frustrace-agrese .

Trocha historie V 60. - krize v sociální psychologii snaha přiblížit se přírodním vědám kulturně-historická podmíněnost získaných poznatků otázky etiky sociálně-psychologického výzkumu sociální psychologie se vzdaluje reálným problémům (není schopná vysvětlit řadu věcí) přelom 70.let – začíná převažovat kognitivní přístup příklon k: sledování významů, které lidé událostem přisuzují kvalitativní metodologie (fenomenologie) analýza výpovědí zkoumaných osob užitečnost výsledků výzkumu a to jak výzkum ovlivňuje společenský život

Příklad experimentu Vliv sociálního okolí na chování jedince: http://www.youtube.com/watch?v=uuvGh_n3I_M