1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novela energetického zákona ELEKTROENERGETIKA TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Státní energetická inspekce
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Přehled energetické legislativy Ing. Ladislav Havel Ing. Jindřich Mühlhofer Brno © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
Energetická legislativa a její budoucí proměna (novela energetického zákona se zaměřením na plynárenství) Ing. Jan Zaplatílek © 2007 Ministerstvo průmyslu.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Činnost Státní energetické inspekce Ing. František Plecháč ústřední ředitel.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novely energetické legislativy v teplárenství
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Novela energetického zákona
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Transkript prezentace:

1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novela energetického zákona ELEKTROENERGETIKA TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM, , Praha

2  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Je vůbec důvod energetický zákon měnit?! Jestliže vše funguje, proč to děláme? Jestliže ano, tak jaké jsou příčiny?

3  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona 1. Směrnice 2. Zjednodušení 3. Snížení administrativní zátěže 4. Aktualizace 5. Využití zkušeností (pozitivních i negativních) 6. Oprava chyb

4  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Předkladatel:Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupředkladatel:Energetický regulační úřad Spolupráce:pracovní skupiny - projekt NOvá Energetická Legislativa (NOEL) *

5  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Pracovní skupiny 1.skupina: EZ - společná část 2.skupina: EZ - elektroenergetika 3.skupina: EZ - plynárenství 4.skupina: EZ - teplárenství 5.skupina: Zákon o hospodaření s energií 6.skupina: Obnovitelné zdroje energie NOEL

6  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 NOEL Pracovní skupiny 1.skupina: EZ – společná část 1MPO 2 3ERÚ 4SEI 5OTE 6ČEPS 7ČEZ 8 9E.ON 10PRE 11RWE 12PP 13SPP Bohemia 14Euroenergy

7  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 NOEL Pracovní skupiny 2.skupina: EZ – elektroenergetika 1MPO 2ERÚ 3SEI 4OTE 5ČEPS 6ČEZ 7E.ON 8PRE 9Euroenergy 10Euroenergy 3.skupina: EZ – plynárenství 1MPO 2ERÚ 3SEI 4ČPU 5RWE 6E.ON 7PP 8SPP Bohemia 9Pan Solutions 10Euroenergy

8  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 NOEL Pracovní skupiny 4.skupina: EZ – teplárenství 1MPO 2ERÚ 3SEI 4Teplárenské sdružení 5Teplárna Brno skupina: EZ – zákon o hospodaření s energií 1MPO 2ERÚ 3SEI 4ČPU 5ČEZ 6 7

9  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 NOEL Pracovní skupiny 6.skupina: EZ – obnovitelné zdroje energie 1MPO 2MŽP 3ERÚ 4ČEA 5SEI 6ČEPS 7ČEZ 8 9E.ON 10Euroenergy Řídící výbor projektu 1MPO 2 3 4ERÚ 5Euroenergy 6

10  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 NOEL Koordinační skupina - širší - úzká

11  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Cesta (přípravy) je trnitá NOEL … 12/2006 MPO ERÚ… 05/2008 INFO 05/2007 MPO, ERÚ… 12/2007 MRPŘ… 01/2008 VYPOŘÁDÁNÍ (rozpory)02/2008 – 03/2008 VLÁDA + LRV PR. KOMISE LRV … VLÁDA, PSP, SEP, PREZ.… ? … ÚČINNOST

12  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení

13  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Pracovní skupina (těsně před MRPŘ) MPO MV (hasiči) MO ČSRES PÚ EE Záměr a výsledek

14  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Základní kameny Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/54/ES ze dne 26. června 2003 o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektrickou energií a kterou se zrušuje směrnice 96/92/ES Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/55/ES ze dne 26. června 2003 o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem a kterou se zrušuje směrnice 96/92/ES Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách a o zrušení směrnice Rady 93/76/EHS

15  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Základní kameny Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/89/ES ze dne 18 ledna 2006 o opatřeních o zabezpečení dodávek elektřiny a investic do infrastruktury Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/8/ES ze dne 11. února 2004 o podpoře kombinované výroby tepla a elektřiny založené na poptávce po užitečném teple na vnitřním trhu s energií a o změně směrnice 92/42/EHS Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/123/ES o službách na vnitřním trhu Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/67/ES ze dne 26. dubna 2004o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu

16  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Základní kameny Nařízení č. 1228/2003 Evropského parlamentu a rady ze dne 26. června 2003 o podmínkách pro přístup k sítím pro přeshraniční výměny elektřiny Nařízení č. 1775/2005 Evropského parlamentu a rady ze dne 28. září 2005 o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám

17  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Základní kameny Transpoziční termíny směrnic  2003/  2003/  2004/  2004/  2005/  2006/  2007/

18  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona  Navrhovaná novela  Principy stejné jako stávající energetický zákon č. 458/2000 Sb.  Práva a povinnosti, podíly na připojení, přípojky, práva k cizím nemovitostem, přeložky zařízení, regulace, …

19  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Jeden energetický zákon Obecná část Elektroenergetika Plynárenství Teplárenství Správní delikty + sankce Státní energetická inspekce Společná, přechodná a závěrečná ustanovení

20  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Do současnosti 9 novel MRPŘ 53 míst (ministerstva, ústř. orgány, krajské úřady, odbory, SMO, HK) 30 bez připomínek zásadní připomínky (MV, MŽP, MD, MF, ÚV, KÚ JM, ÚNMZ, HK ČR, ČMKOS, SMO ČR, ČÚZK, MDS) Separátní projednání (HK, MV, MF, ČMKOS, SMO)

21  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Jen malá návštěva v obecné části  Pojmy (§2 odst 2 písm a) … c))  Dodavatel poslední instance (§ 12a)  MPO  Operátor trhu _______________________________________ DPI POJISTKA (bez žádosti) Elektřina………..Plyn  Bez rozhodování ERÚ  Obchodník …  Omezená doba  Nová odběrná místa (na žádost) Novelizace energetického zákona

22  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Státní správa MPO(zákon, vyhlášky, informační povinnost k EU, autorizace plyn, mezinárodní smlouvy, nadřízeno SEI, …) ERÚ(regulace, spory, přístup k sítím, RADA, regulační výkazy, schvalovací řízení o stanovení PPPS, PPDS ŘPPS, ŘPPZP? OPOTEP, Opatření na trhu se skladovací kapacitou plynu, …) SEI(kontrola, ukládání pokut) _______________________________________ Operátor trhu s elektřinou a s plynem

23  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Elektroenergetika Výrobce elektřiny(jako obchodník, havarijní plány) Provozovatel přenosové soustavy (spolupráce, s okolními PPS, náhrada škody při poruše) Provozovatel distribuční soustavy (náhrada škody při poruše, přerušení a obnova dodávky elektřiny a neoprávněný odběr)

24  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 K ombinovaná výroba elektřiny a tepla přednostní připojení přednostní doprava  Elektřina + užitečné teplo  Osvědčení o původu elektřiny  Poměrná úspora paliva min. ve výši 10 %  Minimální účinnost užití energie  Právo na příspěvek

25  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Autorizace (nyní)  na výstavbu výroben elektřiny  na výstavbu přímého vedení  na výstavbu zdrojů tepelné energie Od Pouze vyhodnocení podle kritérií uvedených v zákoně (elektroenergetika, v teplárenství se ruší kompletně) Novelizace energetického zákona

26  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona  Ochranná pásma  Vzdálenost mezi nadzemním vedením a větrnou elektrárnou  Přeložky – informační povinnost  Měření (instalace, udržování a ověřování měřicího zařízení na náklad PDS a PPS)

27  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Neoprávněný odběr elektřiny  Vazby na PPS a PDS  Opakované odepření přístupu  Zákaz neoprávněného odběru elektřiny  Povinnost uhradit vzniklou škodu

28  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Stav nouze  Příčiny ŽU, OSO, HNKP, SS, TČ, NBES, PPZ, OFB VNNE, OCES Vyhlašování (SN) –HSP, PDŘ, Oznamování (PSN) MPO, ERÚ, MV, KÚ a MHMP

29  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona Teplárenství  Povinnost uzavření smlouvy za podmínky, že odběratel poskytne potřebné údaje  Obsah smlouvy  Výkon, …  Místo, …  Cena  Způsob rozdělení nákladů na TE Měření při dodávce TV – 1. září 2011 nebo dohoda o způsobu rozúčtování

30  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona  Tepelná přípojka – žádné změny  Přeložky stejné principy jako elektroenergetika a plynárenství Výkup tepelné energie z OZE a DEZ – žádné změny Stav nouze a předcházení stavu nouze - princip upraven podobně jako v elektroenergetice a plynárenství

31  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona  Navržená účinnost zákona od  návrh novely EZ předán vládě ČR  12 rozporů (zásadní připomínky) vše SMO ČR Hlavně  podíly na připojení  přípojky plyn  přeložky

32  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Novelizace energetického zákona  Zjednodušení?  Celkem 262 bodů (změn růsného rozsahu) = 101 stran  Obecná část1 – 55 = 55 bodů = 23 stran  Elektroenergetika56 – 173 = 118 bodů = 24 stran  Plynárenství174 – 215 = 42 bodů = 22 stran  Teplárenství216 – 249 = 34 = 5 stran

33  Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji Vám za pozornost