Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měnová politika 11.
Advertisements

Hospodaření s penězi Milena Tichá
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Hospodářská politika státu
Agregátní poptávka a nabídka
Funkce České národní banky
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Makroekonomie a hospodářská politika
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Monetární a fiskální politika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářský mechanismus
Účtování nákladů – příklady souvztažností
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
8. Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Hospodářské cykly ekonomiky
Monetární (měnová) politika
Nezaměstnanost.
Rozpočtový deficit USA Jan Vágner Radek Vaň. Fiskální nerovnováha vláda vybírá více, než dokáže vybrat od subjektů soukromého sektoru dochází k přerozdělování.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Fiskální politika Pavel Seknička.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Hospodářská politika státu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Kam s penězi, aby nezahálely – Pracovní list
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Úvod do finanční vědy a financí
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Je jedním z největších problémů veřejných financí. Je jedním z největších problémů veřejných financí. Je to nesoulad mezi rozpočtovými příjmy a výdaji. Je to nesoulad mezi rozpočtovými příjmy a výdaji. Fiskální nerovnováhou se rozumí existence pohledávek vůči budoucím daňovým příjmům, kdy dochází k přerozdělování dosud nevytvořených zdrojů 1). Fiskální nerovnováhou se rozumí existence pohledávek vůči budoucím daňovým příjmům, kdy dochází k přerozdělování dosud nevytvořených zdrojů 1). Fiskální nerovnováha se projevuje jednak deficitem rozpočtu a jednak veřejným dluhem. Fiskální nerovnováha se projevuje jednak deficitem rozpočtu a jednak veřejným dluhem. 1) STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN ) STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN

Celkový rozpočtový deficit PříjmyVýdajeÚroky z veřejného dluhuCelkovýrozpočtovýdeficit REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o ISBN

Primární rozpočtový deficit PříjmyVýdajePrimárnírozpočtovýdeficit REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o ISBN

Rozpočtový deficit V případě, že příjmy rozpočtu jsou menší než celkové výdaje, mluvíme o deficitu rozpočtu. V případě, že příjmy rozpočtu jsou menší než celkové výdaje, mluvíme o deficitu rozpočtu. Za rozpočtový deficit zodpovídá vláda. Za rozpočtový deficit zodpovídá vláda. Druhy rozpočtového deficitu: Druhy rozpočtového deficitu: 1. Aktivní – strukturální deficit = způsoben vládním rozhodnutím v případě mimořádných událostí (př.: přírodní katastrofa – povodně) nebo populistickým rozhodnutím (př.: zvýšení sociálních dávek, zvýšení porodného atd.). 1. Aktivní – strukturální deficit = způsoben vládním rozhodnutím v případě mimořádných událostí (př.: přírodní katastrofa – povodně) nebo populistickým rozhodnutím (př.: zvýšení sociálních dávek, zvýšení porodného atd.). 2. Pasivní – cyklický deficit – vzniká v důsledku ekonomických vlivů (př.: v době ekonomické recese při zvýšení nezaměstnanosti – vláda financuje vyšší státní výdaje). 2. Pasivní – cyklický deficit – vzniká v důsledku ekonomických vlivů (př.: v době ekonomické recese při zvýšení nezaměstnanosti – vláda financuje vyšší státní výdaje).

Krytí rozpočtového deficitu Využití státních finančních aktiv (př.: výnosy z privatizace – prodej státního majetku), tyto finanční prostředky by měly sloužit opět k obnově majetku státu (př.: obnova a rekonstrukce památek). Využití státních finančních aktiv (př.: výnosy z privatizace – prodej státního majetku), tyto finanční prostředky by měly sloužit opět k obnově majetku státu (př.: obnova a rekonstrukce památek). Emisní financování rozpočtového deficitu – centrální banka (CB) nakoupí státní dluhopisy přímo od státu, zvýší množství peněz v oběhu, tím zvýší cenovou hladinu a vzniká inflace – tzv. monetizace deficitu – CB natiskne peníze. Emisní financování rozpočtového deficitu – centrální banka (CB) nakoupí státní dluhopisy přímo od státu, zvýší množství peněz v oběhu, tím zvýší cenovou hladinu a vzniká inflace – tzv. monetizace deficitu – CB natiskne peníze.

Dluhové financování rozpočtového deficitu Dluhové financování rozpočtového deficitu vnitřní dluh – v případě, že firmy nebo jednotlivci nakupují státní cenné papíry, tím dochází ke snížení reálné spotřeby soukromých subjektů a o to více vláda nakupuje, nemá na to finanční zdroje a půjčuje si v zahraničí – vznik zahraničního dluhu vnitřní dluh – v případě, že firmy nebo jednotlivci nakupují státní cenné papíry, tím dochází ke snížení reálné spotřeby soukromých subjektů a o to více vláda nakupuje, nemá na to finanční zdroje a půjčuje si v zahraničí – vznik zahraničního dluhu Nejdražší je tzv. obsluha dluhu = platba úroků z úvěru je součástí výdajové stránky rozpočtu, která těmito úroky z úvěru neustále narůstá. Nejdražší je tzv. obsluha dluhu = platba úroků z úvěru je součástí výdajové stránky rozpočtu, která těmito úroky z úvěru neustále narůstá.

Veřejný dluh Je souhrn pohledávek ostatních ekonomických subjektů vůči státu. Je souhrn pohledávek ostatních ekonomických subjektů vůči státu. Veřejný dluh vzniká převzetím závazků soukromých subjektů státem. Veřejný dluh vzniká převzetím závazků soukromých subjektů státem. Způsobuje nárůst pohledávek do budoucna. Způsobuje nárůst pohledávek do budoucna. Domácí dluhová past Úroky z úvěrů (obsluha dluhu) způsobují růst výdajů státního rozpočtu, a to i v případě, že by státní rozpočet měl deficit nula. Úroky z úvěrů (obsluha dluhu) způsobují růst výdajů státního rozpočtu, a to i v případě, že by státní rozpočet měl deficit nula.

ÚKOLY Vysvětli pojem rozpočtová (fiskální) nerovnováha. Vysvětli pojem rozpočtová (fiskální) nerovnováha. Čím se projevuje rozpočtová (fiskální) nerovnováha? Čím se projevuje rozpočtová (fiskální) nerovnováha? Jaké znáš druhy rozpočtového deficitu? Jaké znáš druhy rozpočtového deficitu? Zamysli se nad problémem převažujících výdajů státního rozpočtu nad příjmy a jaké navrhuješ řešení? Zamysli se nad problémem převažujících výdajů státního rozpočtu nad příjmy a jaké navrhuješ řešení? Vysvětli rozdíl mezi celkovým a primárním rozpočtovým deficitem. Vysvětli rozdíl mezi celkovým a primárním rozpočtovým deficitem. Co si představuješ pod pojmem „domácí dluhová past“? Co si představuješ pod pojmem „domácí dluhová past“?

LITERATURA REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o ISBN REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o ISBN FUCHS, Kamil Mikroekonomie. Brno : ESF, ISBN FUCHS, Kamil Mikroekonomie. Brno : ESF, ISBN STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN FUCHS, Kamil. Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno : Tisk OL Print, ISBN X. FUCHS, Kamil. Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno : Tisk OL Print, ISBN X.