Zooterapie Požadavky předmětu a obecný úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Zákon o sociálních službách
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Schopnost zvířat léčit
Zvířata pomáhají člověku.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Canisterapie Foto z archivu Jany Králové.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Metoda canisterapie při práci se školní třídou
ohroženým domácím násilím
Střední škola sociálních a zdravotnických služeb VESNA, o.p.s.
Role školního koordinátora EVVO
Domácí násilí v praktické rovině
Střední škola sociálních a zdravotnických služeb VESNA, o.p.s.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Domácí péče Home care.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Koncepce ošetřovatelství
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
CANISTERAPIE.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Z. Polášek, Mgr. Š. Honová Občanské sdružení ARIS Ostrava.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Biblioterapie jako pomocná ruka
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Sociální šetření a legislativa
Konflikt, koření života
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Obor zdravotních služeb MZ
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Budoucnost domácí péče
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zooterapie Požadavky předmětu a obecný úvod Obrázek: http://terapie.az4u.info/cs/alternativni-terapie/zooterapie/

Co po vás chceme! Aktivní účast na výuce - min. 80% Překlad cizojazyčného odborného textu Absolvování 5 denní stáže v hiporehabilitaci Písemné zpracování stáže Písemné zpracování vlastních myšlenek o canisterapii Jednodenní „stáž“ v canisterapii

Co za to dostanete? 4 kredity Zelené políčko za předmět zooterapie Nové informace o docela mladém oboru Možnost vyzkoušet si zooterapii v praxi Možnost vidět práci s klienty

O co Vás obohatíme … ? o základní pravidla a požadavky předmětu o základní teoretické poznatky (názvosloví apod.) o informace o léčebném využití zvířat (felinoterapie, aj.) o poznatky v hiporehabilitaci a jejím názvosloví o základní znalosti etologie koně a péče o koně o poznatky v oblasti canisterapie o praktické ukázky, které pocítíte na vlastní kůži o možnost stáže v o.s. Epona

Z čeho se budete vzdělávat Animoterapie, aneb, Jak nás zvířata léčí :praktický průvodce pro veřejnost, pedagogy i pracovníky zdravotnických zařízení a sociálních ústavů. Edited by Zoran Nerandžič. Zooterapie ve světle objektivních poznatků. Edited by Miloš Velemínský. Zvířata jako učitelé a léčitelé. McElroyová S.CH. Zooterapie v Domě na půli cesty ve Velkém Dvoře u Pohořelic. Průvodce náhradní rodinnou péčí. Vízdalová, H. Zvířata a naše mentální zdraví. Odendaal, J. Canisterapie v praxi. Fejkusová, H., Mičulková, O. Hipoterapie: léčba pomocí koně. Edited by Karol Hollý - Karol Hornáček. Pes lékařem lidské duše aneb Canisterapie. Edited by Lenka Galajdová.

Co je to zooterapie/animoterapie Jedná se o souhrnný termín pro rehabilitační metody a metody sociální podpory zdraví, které jsou založeny na využití vzájemného pozitivního působení při kontaktu mezi člověkem a zvířetem. (Mojžíšová, Lacinová, Šemberová, 2000) Obrázek: http://www.psi-kocky.cz/zdravi/zooterapie.html

Historie aneb jak to všechno začalo 8. - 9. stol. záměrné využití zvířat (Belgie) Středověk – doba temna pro zooterapii 18. stol. Anglie - klinika York Retreat v Yorkshiru 19. stol. Německo – Bethel centrum pro epileptiky 60. léta 20. stol – vědecký zájem 1980 Londýn – 1.kongres „Human/Companion Animal bond“ 1992 – vznik IAHAIO (Internacional Association of Human – Animal Interaction Organisation)

… a jak to bylo u nás Pád železné opony Vytvoření terminologie 1995 – konference v Ženevě Postupný rozvoj zooterapie Obrázek: http://www.studentpoint.cz/3-vzdelani/603-animoterapie-kopyta-cumaky-a-chlupate-usi/

Definice typů zooterapie dle metody Animal Assisted Activities („AAA“, Aktivity za pomoci zvířat) – přirozený kontakt člověka a zvířete zaměřený na zlepšení kvality života klienta nebo přirozený vývoj jeho sociálních dovedností Animal Assisted Therapy („AAT“, Terapie za pomoci zvířat) – cílený kontakt člověka a zvířete, zaměřený na zlepšení psychického nebo fyzického stavu klienta/pacienta Animal Assisted Education („AAE“, Vzdělávání za pomoci zvířat) – přirozený nebo cílený kontakt člověka a zvířete zaměřený na zlepšení výchovy, vzdělávání nebo sociální dovednosti klienta Animal Assisted Crisis Response („AACR“, Krizová intervence za pomoci zvířat) – přirozený kontakt zvířete a člověka, který se ocitl v krizovém prostředí, zaměřený na odbourávání stresu a celkové zlepšení psychického nebo fyzického stavu klienta

Jaké druhy zooterapie mohou být Hiporehabilitace Canisterapie Felinoterapie Delfinoterapie Lamaterapie Petterapie Ornitoterapie Farming therapy (farmingterapie) Obrázek: http://www.isifa.com/detail_dispatch_ed.php?id_dispatch=449

Jaké známe formy zooterapie? Pasivní Návštěvní program Pobytový program Rezidentní program Jednorázové aktivity Ambulantní program Program péče o zvíře Zooterapie s asistenčním zvířetem Zásah krizové intervence Kombinované činnosti Návazné činnosti Obrázek: http://new.psi-kocky.cz/kocky/felinoterapie

Základní skupiny dějů a postupů (J. Vymětal, 2003) Celková situace musí být jasně strukturovaná a důvěryhodná Osobnost terapeuta má vykazovat ve zvýšené míře vlastnosti a chování, jež odpovídají rogersovskému pojetí psychoterapie Klient si má terapeuta vážit a považovat jej za přirozenou autoritu, které důvěřuje Ve vztahu mezi terapeutem a klientem je obecně žádoucí, aby k sobě cítili náklonnost, vzájemně respektovali své role a brali terapii vážně

Specifické faktory (J. Vymětal, 2003) Rozumová stránka člověka Citová stránka člověka Akční stránka člověka

Kdo organizuje zooterapii ve světě a u nás? International Association of Human – Animal Interaction Organizations (IAHAIO) Delta Society Asociace zastánců odpovědného vztahu k malým zvířatům (AOVZ) Canisterapeutická asociace (CTA) European Society for Animal Assisted Therapy (ESAAT) Česká hiporehabilitační společnost (ČHS)

Obrázek: http://diskuze.rvp.cz/viewtopic.php?f=157&t=505 Literatura Zooterapie ve světlě objektivních poznatků. Editor Miloš VELEMÍNSKÝ Obrázek: http://diskuze.rvp.cz/viewtopic.php?f=157&t=505