... je důležité vědět víc Dotace a stavební právo Další tématické OPy Vít Dočkal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
STANDARD VÝKONŮ A ČINNOSTÍ AUTORIZOVANÝCH OSOB
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Úspory energie a regenerace
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
KAMPUS Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Fázování OP VaVpI Sylvie Samková Praha,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
STATUTÁRNÍ MĚSTO HRADEC KRÁLOVÉ, ČESKOSLOVENSKÉ ARMÁDY 408, HRADEC KRÁLOVÉ KRALOVE.ORG LIDSKÉ TĚLO – DOKONALÝ STROJ? (Centrum přírodovědného.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Informace o výzvě pro školy
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PENZIONU BEST
Umisťování staveb.
odbor politiky bydlení
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Podpora obnovy a rozvoje venkova
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

... je důležité vědět víc Dotace a stavební právo Další tématické OPy Vít Dočkal

Struktura přednášky:  Dotace a stavební právo – základní orientace  Ostatní tématické OPy

Dotace a stavební právo  U investic - řada styčných/třecích ploch  O Jaké se jedná??? ÚR, ÚŘ, SP, SŘ, PD, ÚP, SÚ, EIA

Co nepodcenit:  K žádosti se přikládá pravomocné ÚR  Když není potřeba ÚR pak alespoň potvrzení SÚ o spojení ÚŘ a SŘ  K žádosti se přikládá dokumentace k SP  Položkový rozpočet stavby by měl být vyhotoven v kvalitě PD  Umístění stavby v souladu s ÚP  V případě, že pro posouzení nestačí ÚR je nutné EIA  Před ostrým provozem nutný souhlas SÚ s užíváním

Územní řízení, územní rozhodnutí  Co to je územní řízení?  Územní rozhodnutí?

Územní řízení, územní rozhodnutí  Dle zákona 183/2006 Sb. (stavební zákon), resp. vyhlášky 503/2006 Sb. o podrobnější úpravě územního řízení  Žádost o vydání územního rozhodnutí, nejčastěji „o umístění stavby“.  Žadatel podává žádost + dokumentaci (příloha vyhlášky)  Možno spojit SP a ÚR, nebo pouze ÚR či zjednodušené ÚŘ, nebo pouze ohlášení stavby

Test: Územní řízení, územní rozhodnutí  Kdy lze vydat pouze ÚS?  Kdy lze postupovat v ÚŘ zjednodušeně?  Které stavby podléhají pouze ohlášení?

ÚR, ÚŘ:  Proč je ÚR důležité pro projektového manažera?

Důležitost pro PM:  Časové hledisko: stihne se to?  Soulad s ÚP  Vliv na ŽP

Stavební řízení, stavební povolení  „Druhá fáze“ povolování investičního záměru  ÚR spíše vztah k ÚP, krajinnému rázu, SP spíše technická a technologická stránka stavby  Dle zákona 183/2006 Sb. (stavební zákon)  Vyhláška 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb

Stavebně-projektová dokumentace  Dokumentace obsahuje: –průvodní zprávu –souhrnnou technickou zprávu –situaci stavby –dokladovou část –zásady organizace výstavby –dokumentaci objektů Technická zpráva Výkresová část …

Stavební řízení, stavební povolení  Proč je dokumentace k stavebnímu povolení důležitá pro projektového manažera?

Důležitost pro PM:  Časové hledisko: stihne se to?  Položkový rozpočet  Dispozice místností a jejich funkce (pozor na bary a fitness)  Vztah k ŽP, energetická náročnost budovy  Bezbariérový přístup

Prováděcí dokumentace  Při výstavbě detailnější popis technické a technologické stránky budovy  K SP není nutné, ale pozor součástí PD je podrobný položkový rozpočet, který je nutný k předložení žádosti.

Kolaudace/souhlas SÚ s užíváním stavby  Nezbytná podmínka pro zahájení provozu  V projektové žádosti (harmonogramu projektu) musí být vyznačen plánovaný termín  Vyhláška 526/2006 Sb., kterou se provádí některá ustanovení stavebního zákona…

Unifikované formuláře  Formulář pro ÚR: Vyhláška 503/2006 Sb., o podrobnější úpravě územního řízení  Vyhláška 526/2006 Sb., kterou se provádí některá ustanovení stavebního zákona.

Otázky:  Podléhá výsadba vinohradu stavebnímu povolení? Jiné povolení je nutné?  Rybář Jan Štika plánuje ze svých mokřad vedených jako louka vybudovat rybník. Postačí mu územní souhlas?

Územní plán  Co to je ÚP?  Nutný soulad projektového záměru s ÚP

Územní plán

Posouzení vlivu na ŽP  V některých případech nestačí pouze ÚR, ale je nutná EIA  Zákon 100/2001 Sb.  V případě že je nutná EIA = obrovské zdržení

Test 3: EIA:  Je potřeba na investiční záměr „Plavecký bazén, krytá sportovní hala a volejbalové hřiště“ obce Horní Planá posouzení dle zákona 100/2001 Sb.? Výstavba pokrývá plochu o rozměru 42a.  Společnost Motorpal, a.s. uvažuje o získání dotací na rekonstrukci bývalé strojírenské továrny na výrobu komponent pro letecký průmysl. Je nutné posouzení dle zákona 100/2001 Sb.? Celková plocha komplexu je 1,2 ha.  Žárová zinkovna Signum a.s. Hustopeče uvažuje o rozšíření výroby z 420 tis. m2/rok na 640 tis. m2/rok pozinkovaných ploch. Je potřebné posouzení dle zákona 100/2001 Sb.?

Ostatní tématické Opy - OP VaVpI  Mimořádná příležitost pro výzkum a vývoj  Možnost vyřešit některé nešvary a nedostatky V+V v ČR  O jaké se jedná?

Slabá místa V+V v ČR  Nedostatek kvalitní výzkumné infrastruktury  Koncentrace obzvláště v Praze  Omezená spolupráce se soukromým sektorem  Limitované možnosti komercionalizace výsledků V+V  Nedůvěra ve spolupráci s průmyslovým sektorem  Legislativa/metodiky  Stereotypy vědců, vedoucích pracovišť

Cíle a indikátory VaVpI  Vybudování výzkumné infrastruktury  Zvýšení počtu pracovních míst (důraz na zvýšení účasti žen ve výzkumu)  Rozšíření spin-off firem  Vyšší počet patentů  Publikování výsledků V+V

Problémy:  Vybudování výzkumné infrastruktury –Provozní fáze a udržitelnost  Zvýšení počtu pracovních míst (obzvláště ženy ve výzkumu) –mzdové náklady omezeny %, problém udržitelnosti mzdových nákladů, problém odlivu mozků  Rozšíření spin-off firem –neznalost konceptu, obavy z komercionalizace VŠ, málo managerů  Vyšší počet patentů –správa a údržba patentů, jejich ocenitelnost a hlavně zpeněžitelnost  Publikování výsledků V+V –není zdůrazněno kdy – publikaci musí předcházet patentová ochrana, ne samoúčelná publikace  Jiné: –důraz na určité obory, některé (např.humanitní) slabší pozice

Příjemci  Nejen VŠ a výzkumné ústavy  Též neziskové výzkumné organizace  „Neziskové“ obchodní společnosti –zisk zpět do výzkumu

Konec Děkuji za pozornost... organizuje projekt Na financování projektu se podílí Evropský sociální fond