Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Cvičení z techniky a technického vzdělávání II. Žehlička Vypracoval:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žárovka vs. Úsporná zářivka
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Model: CS 05 • ELEGANTNÍ OVLÁDACÍ PANEL
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Elektřina vyrábí teplo
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Technologie.
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Tato prezentace byla vytvořena
Tepelné akumulátory.
Způsoby lisování Podle druhu lepidla se dýhy nalisovávají zastudena nebo zahorka. Má následovat bezprostředně po složení souboru. Používají se většinou.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky.
ŽEHLENÍ VY_32_INOVACE_2C_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
KARBURÁTOR OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U Obsah  Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu  Princip.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické ohřívače vody.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
ŽEHLICÍ SYSTÉM S TLAKOVANÝM BOJLEREM
Tefal nejlehčí napařovací bezdrátová žehlička FreemoveAir FV6520E0
PRP – PARNÍ CENTRUM IRON VISION
Orbis pictus 21. století Topné desky
VY_ 32_INOVACE_
TIF2600/1 – napařovací ŽEHLIČKA IRONflow
TIF2800/1 – napařovací ŽEHLIČKA IRONflow
Tefal parní generátor Express compact Anti-Calc GV7340
Tefal parní generátor Effectis Easy GV6770
Tefal parní generátor Actis GV6350E1
Žehlička na vlasy. Žehlička na vlasy ÚVOD Je nástroj převážně využívaný ženami na zkrášlení na zkrášlení jejich vlasů )‏ Využívá se na narovnání vlasů.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
PRB – PARNÍ CENTRUM IRON VISION
PRB 2500B 011 – PARNÍ CENTRUM IRON VISION
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tefal napařovací žehlička Supergliss Paris FV3845
SMĚŠOVAČE vypracovala: Ing
Krups plnoautomatické espreso EA8107
ŽEHLIČKA. ŽEHLIČKA ÚVOD je zařízení sloužící k žehlení, čili vyhlazování tkaniny pomocí vysoké teploty a tlaku. Spotřebič není určený osobám (včetně.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Ing. Michaela Štainbruchová
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Automatické (iCare technologie)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Animace bezpečného ovládání lisu
SMĚŠOVAČE vypracovala: Ing
VY_32_INOVACE_
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Rowenta napařovací žehlička Focus Ref. č.: DW5122
Transkript prezentace:

Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Cvičení z techniky a technického vzdělávání II. Žehlička Vypracoval: Lukáš Nevařil Vyučující:doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Žehlička Definice: Žehlička je zařízení sloužící k žehlení, čili vyhlazování tkaniny pomocí vysoké teploty a tlaku. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Princip fungování Žehlení působí tak, že se vlivem teploty uvolňují vazby v molekulách polymerů tvořících vlákna tkaniny. Když jsou vlákna horká, pod tlakem žehličky se narovnávají a po ochlazení si uchovávají svůj tvar. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Z historie žehlení Prádlo se vyrovnávalo, lisovalo a válečkovalo již v antice, ale první předchůdce dnešních žehliček poznali lidé až v 15. století. Některé se nahřívaly na kamnech, jiným uvnitř doutnaly rozžhavené uhlíky a v 19. století existovaly i žehličky lihové. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Z historie žehlení Žehlička na dřevěné uhlí: Jaké měla výhody a nevýhody? Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Elektrické žehličky Elektrická žehlička byla vynalezena mezi léty 1890–1894 a měla už přibližně dnešní tvar. Ve větší míře se však elektrické žehličky rozšířily až po 1. světové válce. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Elektrické žehličky - princip Žehličky se od sebe hodně liší tvarem, velikostí, řešením detailů, ale princip, na kterém pracují, je stále stejný. Do žehlicí desky – většinou z hliníkové slitiny dobře vedoucí teplo – je zalisován topný článek, který se proudem rozžhaví a zahřeje tak žehlicí desku. Držadla žehliček se dělají naopak z plastů, které špatně vodí teplo, aby se toto držadlo od horké žehlicí desky příliš nezahřálo a nepopálilo ruce. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Moderní žehličky Od určité doby bývají žehličky vybaveny termostatem. Ten jednak chrání žehličku před přehřátím a jednak umožňuje nastavení vhodné teploty k vyžehlení určité látky, tak, jak jsou tyto teploty pro každou látku předepsány či doporučeny. Pro zlepšení žehlicího účinku jsou moderní žehličky vybaveny kropicím a napařovacím zařízením. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Současné žehličky Moderní žehlička umožňující suché žehlení, napařování a kropení. Termostat je samozřejmostí. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Výběr žehličky Vedle ceny a designu, případně značky výrobce bychom se měli dívat také na její technické parametry. Kvalitní žehlička by měla nabízet vedle základních funkcí, jako je nastavení teploty, napařování a kropení také možnost regulace množství páry, automatické vypnutí nebo odvápňovací systém zabraňující vzniku vodního kamene. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Užitečné rady Samozřejmostí je žehlicí plocha vyrobená z kvalitního materiálu, přičemž ideálním povrchem je keramická deska. Příkon žehličky by se měl pohybovat okolo 2000 W a neměl by být menší než 1200 W. To však neplatí pro cestovní žehličky, které bývají menší a úspornější. U každé žehličky si před koupí přečtěte návod a ujistěte se, zda v ní není nějaký "zádrhel", například striktní používání destilované vody. Lukáš Nevařil 98600 CTV2

Děkuji za pozornost Vypracoval: Lukáš Nevařil Vyučující:PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc. Použitá literatura: http://www.bydleniprokazdeho.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/ http://www.quido.cz/objevy/zehlicka.htm Lukáš Nevařil 98600 CTV2