Visual Basic - programování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Rozdělení programovacích jazyků
Nabízené služby společnosti  Poskytování služby Excel24 ( outsourcingový způsob řešení úkolů a problémů s tabulkovým procesorem ) ; Ing. Roman Ševčík.
Informatika Stručná historie výpočetní techniky
VÝVOJ PROGRAMOVACÍCH JAZYKŮ PERSPEKTIVY ELEKTRONIKY 3. Celostátní seminář, 18. března 2003 Ing. Pavel Pokorný UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Fakulta technologická.
Základy algoritmizace a programování
A1PRG - Programování - seminář Ing. Michal Organizační informace 0 Verze
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Programovací jazyky Programovací jazyky jsou jazyky sloužící k tvorbě počítačových programů Dělení:  nižší  vyšší jazyky primitivní, jejichž instrukce.
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
25. ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ
Základy algoritmizace a programování
Programování Michal Žůrek.
Informatika / programování
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
RoBla Makra MS OFFICE.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 13 Vývoj webových aplikací.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Vytváření a realizace algoritmů Algoritmy a datové struktury
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Úvod do programování.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
1 Programování a p. jazyky Postup při tvorbě programu (systému) –strategie –analýza ( konceptuální modely) Datová Procesní –návrh (i/o, výjimky, algoritmus)
Office I. Miroslav Lorenc.
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
Programování VISUAL BASIC KGI / PROG 1. ročník LS.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
IB111 Programování a algoritmizace
Excel a Excelent v denní praxi
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Překladače Vnitřní struktura překladače © Milan Keršláger
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 4: Programovací jazyk C Bc. Radek Libovický.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Překladače 1. Překladače a programovací jazyky © Milan Keršlágerhttp:// Obsah:
Uživatelský software 1./2 A4 kabinet Aut – suterén / 15 cvičení (4 témata) - na konci.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
.NET framework platforma Jiří Pokorný
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 1: Úvod Bc. Radek Libovický.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Vývoj mobilních aplikací a jejich výhody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
KIV/ZD cvičení 10 Tomáš Potužák.
Programovací jazyk JavaScript
Algoritmizace – základní pojmy
4b. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel
Programovací jazyk JavaScript
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EXCEL (Tabulkový Editor)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Operační systémy Vnitřní struktura překladače
Moderní didaktické technologie a zdroje informací
Operační systémy 1.
5a. Makra Visual Basic pro Microsoft Escel
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Nabízené služby společnosti
Nabízené služby společnosti
Transkript prezentace:

Visual Basic - programování Lenka Forstová

Proč Visual Basic Jednoduchý programovací jazyk Rozšířený, široká podpora (MS) Programování maker v Excelu, Accesu a Wordu ... Visual - objekty se „kreslí“ a nastavují se jim vlastnosti Příjemné vývojové prostředí

Verze a klony Visual Basic 6.0 zastaralá verze, ale přehlednější => pro naši výuku vhodnější Visual Basic .NET moderní komerčně využívané Visual Express Studio 2013 vývojové prostředí volně šiřitelné Visual Basic for Applications (VBA) jazyk pro programování maker v MS Office Visual Basic Script např. programování WWW stránek

Historie programování program = posloupnost instrukcí pro procesor zápis instrukcí ve strojovém kódu program = posloupnost čísel závislé na konkrétním procesoru jazyk assembler symbolický zápis instrukcí instrukce závislé na procesoru – program nepřenositelný vyšší programovací jazyky Fortran (1954), Cobol (1960), ... program se překládá do strojového kódu konkrétního procesoru příkazy v jazyce podobném angličtině přenositelné programy 1801 – tkalcovský stav řízený děrnými štítky

Historie programování Basic (1963) Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code číslované řádky, příkaz GOTO => nepřehledná struktura programu QuickBasic firma Microsoft v roce 1975 nemá číslované řádky strukturované programování (podmínka, cyklus, podprogram, ... ) Visual Basic (1991) operační systém Windows objektové programování programování řízené událostmi

Historie programování Visual Basic 6.0 (1998) poslední verze před .NET Visual Basic .NET (2001) program se nepřevádí do strojového kódu, ale do mezikódu CIL (Common Intermediate Language) uživatelům se distribuuje v exe souboru CIL na uživatelském počítači .NET Framework převod do strojového kódu až při spuštění exe souboru optimalizace pro daný procesor první spuštění je zpomaleno kompilací Visual Basic 2010 na platformě .NET, ale už se neuvádí v názvu

Základní pojmy programovací jazyk zdrojový kód programu kompilace = převod do strojového kód součástí je optimalizace vznikne exe soubor částečně nevratný proces interpretované jazyky nevzniká exe soubor každý příkaz je přeložen a hned proveden opakovaný překlad zdržuje snadná přenositelnost

Základní rysy VB vyšší programovací jazyk IDE Integrated Development Environment interpretace programu (během výoje) kompilace do exe souboru (hotový program) strukturované programování objektově orientované programování knihovny objektů pro prostředí Windows vlastnosti metody Událostmi řízené programování

Doporučená literatura Lucie Pelikánová, Jan Čihák, Lucie Knejpová: Visual Basic – Sbírka řešených příkladů, Ben 1998 Základy programování vysvětleny v příkladech, vhodné pro začátečníky jako učebnice. Lenka Tahalová, Tomáš Holan: Visual Basic v příkladech, BEN 2001 Kniha je sbírkou prográmků, které by měly ilustrovat to, co je dobré znát. Není to učebnice, ale spíše přehled, co je možné ve Visual Basicu naprogramovat a co je zajímavé. Michael Havorson: Microsoft Visual Basic 6.0 Professional Krok za krokem, Computer Press Učebnice jazyka Microsoft Visual Basic verze 6.0. Příklady jsou podrobně rozebrány.