Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1,0078252,0141023,016049 jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259,193-254,65-252,53.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Alkalické kovy.
Alkalické kovy.
Chemické reakce III. díl
NIKL Klára Procházková.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu vlastností vodíku. KLÍČOVÁ SLOVA:
Dusík, fosfor.
D-prvky.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Chemická vazba.
Chemická vazba v látkách II
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Alkeny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
I.A skupina.
Je na prvním místě periodické soustavy prvků,
Kovy alkalických zemin
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Slabé vazebné interakce
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
Kyslík.
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Stavba atomového jádra
H A L O G E N Y.
VODÍK.
Nekovalentní interakce
Objeven roku 1781 Wilhelmem Scheelem. Izolován roku 1783 Fausto de Elhuyarem a Juanem de Elhuyarem.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Vodík Vladislava Zubrová.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
VODÍK.
VODÍK Hindenburg, New Jersey, 6. května 1937
Značka: H Latinsky: hydrogenium Anglicky: hydrogen
Základní chemické pojmy
Vodík (Hydrogenium) je nejlehčí a nejjednodušší plynný prvek, tvořící převážnou část hmoty ve vesmíru. Vodík je bezbarvý, lehký plyn, bez chuti a zápachu.
Nekovy Vodík, Kyslík. Vodík  Nejlehčí a nejjednoduššího prvek  Přispěl podstatnou měrou k chápání současného, molekuly, stavby atomů a molekul a k hypotéze,
VODÍK. Obsah ● Vodík Vodík ● Vlastnosti Vlastnosti – Atomové Atomové – Fyzikální Fyzikální – Různé Různé – Izotopy Izotopy ● Využití Využití ● Základní.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Alkalické kovy.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Mezimolekulové síly.
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53 teplota varu °C-252,76-249,48-248,11 disociační teplo [kJ/mol] 435,88443,35446,9 Výskyt: 89 % vesmír; 0,88 % Země (tj. 15,4 at. %), Zemská kůra 0,15 % Pozn.: 2 H  D ; 3 H  T

Deuterium a tritium Deuterium se získává elektrolýzou vody Jaderné reakce vedoucí ke vzniku tritia používá se k výrobě tritia Skladování plynného tritia: ve formě UT 3 Jeho tepelný rozklad při 400 °C vede k uvolnění plynného tritia 2 UT 3  2 U + 3 T 2

Vyskytuje se u sloučenin, kde došlo k náhradě izotopu prvku izotopem jiné hmotnosti – změna hmotnosti částice pak má vliv na fyzikální vlastnosti sloučeniny, např. změny frekvence vibrace vazeb, změna rychlosti chemických reakcí, změny t.v. a t.t. apod. Právě u vodíku jsou izotopové efekty nejvýraznější (největší změna hmotnosti při přechodu od lehkého vodíku k deuteriu, příp. tritiu). Izotopový efekt

Značení sloučenin deuteriem nebo tritiem Značení (ať specifické či nespecifické) sloučenin těžšími izotopy vodíku vede ke vzniku sloučenin, které umožňuje sledovat osud tohoto izotopu v reakcích či nejrůznějších procesech a poznat tak jejich mechanismus. Provádí se nejčastěji stykem dané sloučeniny se sloučeninou, která obsahuje těžší izotop vodíku – izotopická výměna. Toto značení bývá často nespecifické Specifické značení (izotop vodíku se u organické sloučeniny s více atomy vodíku nachází na žádaném místě)  vyžaduje speciální a cílené syntetické přístupy. CH 3 OH + D 2 O  CH 3 OD + HDO

Jaderné izomery izotopů vodíku Pozn. Přeměna ortho  para je mírně exotermická  problémy s uskladněním kapalného vodíku

Příprava vodíku vodík :”in statu nascendi”

Výroba vodíku (rozklad sodíkového amalgámu při výrobě hydroxidu sodného)

Chemický (neektrolytický) rozklad vody na její komponenty jako potenciální zdroj vodíku

Použití vodíku

Vztah mezi vazbou iontovou, kovovou a kovalentní

Vazebné možnosti vodíku a) Tvorba molekulárních částic: H 2 H 2 - H 2 + b) Tvorba atomových částic: (1, pm, pro srovnání běžné rozměry atomů jsou pm) H + např. jako důsledek disociace kyselin, je velmi reaktivní a zpravidla hledá partnera pro stabilizaci HA  H + + A - H + + H 2 O  H H - vyskytuje se v procesu disociace iontových hydridů v tavenině, např. NaH

c) Tvorba vodíkových můstků : mají energii 10 – 60 kJ.mol -1 intermolekulární intramolekulární

Teplota varu některých binárních sloučenin vodíku jako důsledek existence vodíkových můstků

Reaktivita vodíku a) Redukční vlastnosti (typické) b) Oxidační vlastnosti (pouze při vzniku iontových hydridů) 2Na + H 2  2 NaH

Binární sloučeniny vodíku (hydridy) Iontové hydridy mají výrazné redukční vlastnosti (podobně jako samotný sodík) H - + H 2 O OH - + H 2 hydridy sodný, vápenatý, apod.