Ať nám svítí sluníčko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Močová soustava člověka
Advertisements

Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Island Barevný ostrov severu
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Soutěž RISK Severní Evropa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Soutěž RISK Poznáváme ryby, obojživelníky a plazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Příprava na lomené výrazy
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MLÁĎATA ZVÍŘAT KVARTETO
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VYBER, CO NA OBRÁZEK NEPATŘÍ. ŘEKNI PROČ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Staň se virtuálním turistou
Všeobecná cirkulace atmosféry
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Island Barevný ostrov severu
Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle.
Sýr a myška Na snímcích 2, 3, 4 a 5 jsou kartičky určené k vystřižení a zalaminování. Dítě pracuje dle pokynů: Podej mi myšku, která je vedle sýra atd.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Násobilka se zvířaty 3x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název učebního materiálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Farben Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Soutěž RISK Měkkýši Pokračovat Zdroje obrázků
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Násobilka se zvířaty 4x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Na které písmenko začíná obrázek?
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Ať nám svítí sluníčko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. HraNávodZdroje obrázků

Slunce na obloze zakryly mraky a náš výlet je ohrožen deštěm. Odstraňte mraky klikáním, ať nám sluníčko svítí na cestu.

1.

Máme se obávat deště z těchto mraků? 2.

Nemusíme, z takovéto vysoké oblačnosti neprší, a na řadu tak přichází úsloví: „Z toho mráčku nezaprší.“

Představte si, že plánujete vysokohorský výstup. Vycházíte z nadmořské výšky 2100 m n. m. a váš cíl leží v nadmořské výšce 3500 m n. m. S jakou teplotou v cíli můžete zhruba počítat, jestliže v základním táboře je teplota 1° C? 3.

Ve vysokých horách platí obecné pravidlo o ochlazení o 0,6 °C s každým stem nastoupaných metrů. My plánujeme nastoupat 14x100 metrů, čili můžeme předpokládat ochlazení o 8,4 stupně, čili na 7,4 °C pod bodem mrazu.

Mohou u nás i v letních měsících, kdy zdaleka teplota neklesá pod bod mrazu, padat srážky v pevném skupenství?

Ano, ne ve formě sněhu, ale ve formě krup. Krupobití tak může snadno zničit velkou část zrající úrody.

Pokud letadlo letí ve výšce m, v jaké vrstvě atmosféry se pohybuje a které vrstvy proletělo od startu? 4.

Do výšky 11 km hovoříme o troposféře, v 10km výšce se tak letadlo pohybuje v troposféře. Troposféra je nejnižší vrstva atmosféry a letadlo se tak v ní pohybuje od samotného startu.

Podél rovníku existuje pás tzv. rovníkových tišin. Zabrouzdejte ve svých znalostech o všeobecné cirkulaci atmosféry a řekněte, proč byly asi rovníkové tišiny postrachem dávných mořeplavců. 5.

V historické době mořeplavci používali k pohonu svých lodí zejména vítr. V okolí rovníku ale nevanou žádné stabilní horizontální větry a převládají větry vertikální (zdola nahoru), a tak zde mořeplavci často dlouho čekali takříkajíc na příznivý vítr.

Ve stratosféře rozlišujeme tenkou ozonovou vrstvu. Je pro nás v něčem přínosná a může být ozon i škodlivý?

Ozonová vrstva chrání povrch Země před dopadajícím UV zářením a umožňuje tak život na Zemi. Přízemní ozon je ale škodlivý.

Můžeme pozorovat polární záři i u nás? 6.

Polární záře jsou poměrně běžným úkazem ve vysokých zeměpisných šířkách, ale vzácně je můžeme spatřit i u nás, nebo dokonce i v tropech.

Návod Ve hře se pohybujte pouze pomocí tlačítek. Kliknutím na obrázek mraku se zobrazí otázka, na tu žáci odpovídají. - zpět - následující snímek

Zdroje obrázků 1.LIKAESTRIA. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:The_sun1.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW:. 2.IDZKIEWICZ, Przemyslaw. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Cirrus_over_Warsaw,_June_26,_2005.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic z WWW:. 3.M, Jonathan. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Absolute_mer_de_glace_01.JPG. Dostupné pod licencí Creatice Commons Attribution- Share Alike 3.0 Unported z WWW:. 4.ARCTURUS. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Kuwait_AW_A R_9K-AMC.jpg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW:. 5.HAUTALA. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Mary_Celeste_as_Amazon_in_1861.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW:. 6.NORDELCH. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Aurora2.jpg. Dostupné pod licencí public domain z WWW:. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.