Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všeobecná cirkulace atmosféry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všeobecná cirkulace atmosféry"— Transkript prezentace:

1 Všeobecná cirkulace atmosféry
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Nejprve si položme dvě otázky:
Je lehčí teplý vzduch, nebo chladný vzduch? Jak ovlivňují tlakové útvary proudění vzduchu?

3 Všeobecná cirkulace atmosféry je založena na následujících faktech:
Představme si část zemského povrchu od 30° s. š. po 30° j. š. Na rovníku se vzduch ohřívá nejvíce, je tedy lehčí a stoupá. V horních vrstvách troposféry se vzduch začne rozestupovat k pólům. Vzduch postupně chladne, těžkne a kolem 30° zeměpisné šířky dopadá k zemskému povrchu. Nad 30° jižní i severní zeměpisné délky tedy vzniká tlaková výše a nad rovníkem tlaková níže, která nasává vzduch z okolních tlakových výší. Větry, které takto vznikají a vanou směrem k rovníku, se nazývají pasáty. Nad rovníkem pak existují bezvětrné, tzv. rovníkové tišiny, které bývaly postrachem dávných mořeplavců. Tento jev se nazývá konvekční buňka, tato, kolem rovníku, Hadleyova buňka. 30°

4 Jak to vypadá globálně? Podobným způsobem a díky vzájemnému ovlivňování existují nad každou polokoulí ještě dvě konvekční buňky – Ferrelova buňka mezi 30° a 60° a Polární buňka mezi 60°a 90°.

5 Jak to vypadá doopravdy?
Ve skutečnosti ale vítr neproudí přímo k jihu nebo přímo k severu. Na globální cirkulaci atmosféry má vliv především Corriolisova síla, která způsobuje, že se jakákoliv hmota pohybující se na rotující zeměkouli ve směru poledníků odklání na severní polokouli doprava, na jižní polokouli pak doleva. 1.

6 Opakování Jsou ještě dnes rovníkové tišiny nebezpečné pro zaoceánské lodě? Proč? Jakými stacionárními tlakovými útvary je ovlivňováno naše území? Jak se nazývá konvekční buňka, která se nachází nad Saharou?

7 Zdroje obrázků KVDP. Wikimedia commons [online] [cit ]. File:Earth_Global_Circulation.jpg. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Všeobecná cirkulace atmosféry"

Podobné prezentace


Reklamy Google