1 Rozvoj obcí, měst a regionů Komunitní plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Plánování sociálních služeb v Třinci. „Pověz mi a já zapomenu, ukaž mi a já si vzpomenu, ale nech mne zúčastnit se a já pochopím.“ Konfucius.
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
 Komunitní plánování sociálních služeb je metoda, kterou lze na úrovni obcí a nebo krajů plánovat sociální služby tak, aby odpovídaly místním specifikům.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Komunitní a otevřená škola
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Komunitní plánování sociálních služeb
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDICÍ SKUPINY.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie regionu, obce
Subjekty a objekty veřejných politik
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Klíčové aktivity projektu
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

1 Rozvoj obcí, měst a regionů Komunitní plánování

2 Vymezení termínu  Metoda posilující principy participativní demokracie v obci a kraji  Technický nástroj – jak integrovat veřejnost do rozhodování  Vypracovávání rozvojových materiálů v různých oblastech veřejného života  Důraz metody: - Zapojení všech kterých se opatření týkají -Dialog a vyjednávání -Opatření podporované většinou účastníků

3 Cíl komunitního plánování Systém takových služeb na místní nebo regionální úrovni, který odpovídá zjištěným místním potřebám, reaguje na lokální odlišnosti a zajišťuje, že finanční prostředky na služby vynakládané jsou efektivně využívány

4 Kdo zadává a zpracovává KP ?  Obec – KP vypracovává pracovník obce  Pověřený subjekt obcí– NO, definovat roli obce jako partnera – přijetí komunitního plánu obcí  KP kraje vychází z KP obcí – zaměřen na služby, které doplní služby obcí, služby kraje – širší, regionální působnost  MPSV – podpora vytváření KP (Bílá kniha sociálních služeb, Operační program rozvoje lidských zdrojů)

5 Kdo se účastní  Zapojení co nejširší veřejnosti: místní organizace, zájmové skupiny – nemocnice, úřady práce, školy, NO, policie, občanské iniciativy, etnické skupiny, sociálně izolované skupiny obyvatel  Čím vyšší zapojení organizací – tím vyšší efektivita procesu KP  Komunitní plán- dohoda na prioritách a cílech

6 Obsah komunitního plánu  Popis a analýza existujících zdrojů  Statistické, sociologické, demografické údaje apod.  Definici přání a potřeb obyvatel v oblasti sociálních služeb  Stanovení priorit a budoucího zabezpečení služeb  Způsob, jak bude KP vypracován a sledován a hodnocen

7 Fáze komunitního plánování 1. krokS čím je potřeba začít -Vytvoření pracovní skupiny -Určení, kdo bude zapojen do KP -Způsob oslovení dalších účastníků -Plán získání politické podpory -Informační kampaň 2. krokVytvoření řídící skupiny -Zapojení všech účastníků -Vytvoření organizační a řídící struktury pro vytváření KP 3. krokPorozumění problémům v komunitě -Vytvoření a zveřejnění mechanismů pro aktivní zapojení veřejnosti -Provedení analýzy potřeb a zhodnocení zdrojů -SWOT 4. krokNávrh rozvoje služeb -Směr, kudy se budou služby ubírat -Cíl a priority -Překážky, které je nutné překonat -Regionální i jiné zdroje využitelné pro služby 5.krokStrategie rozvoje služeb -Plán postupných kroků a úkolů -Systém sledování realizace KP - předložení kulturní památky veřejnosti a zastupitelstvu -Schválení zastupitelstvem 6. krokOd plánování k provádění -Info veřejnosti o realizaci komunitního plánu -Průběžné vyhledávání dalších partnerů -Nástroje možných změn v KP

8 Komunitní plánování sociálních služeb  Plánovat sociální služby tak, aby odpovídaly místním specifikům i potřebám občanů  Otevřený proces zjišťování potřeb a zdrojů  Hledání nejlepších řešení v oblasti sociálních služeb  Podpora politické reprezentace

9 Realizované projekty  Rozšíření kapacity domova důchodců  Podpora soužití seniorů a mladších generací  Vzdělávací a kulturní programy pro seniory  Zajištění dopravy pro imobilní občany  Přechody pro chodce  Podpora bydlení pro soc. slabé občany  Terénní práce s lidmi ohroženými sociálním vyloučením  Zlepšení informovanosti občanů o soc. službách  Podpora NO

10 KP – veřejná prostranství  Zeleň a veřejná prostranství – identita místa, osobitý charakter  různé názory na veřejný prostor – vytvoření přátelského prostředí: zapojit lidi, obec,zahradníky, architekty, školy, občan. Sdružení… – kompromis!  Výstup projektu- „jejich“ park, hřiště…  Obecniny u Zlína – obnova původních dřevin na sídlišti  Velké Meziříčí – péče o zeleň

11 Principy KP  Partnerství mezi všemi účastníky  Zapojení místního společenství  Hledání nových lidských a finančních zdrojů  Práce s informacemi  Průběh zpracování KP je stejně důležitý jako výsledný dokument  Zohlednění vytvořené spolupráce  Kompromis přání a stížností

12 Výsledky komunitního plánování  Posílení sociální soudržnost komunity  Podpora sociálního začleňování a předcházení vyloučení jednotlivců a skupin  Podpora dialogu mezi jednotlivými subjekty v místě  Sdružení všech místních zdrojů – efektivita (poskytnutí jen těch služeb, které jsou žádané)  Rozšíření nabídky služeb - spolupráce subjektů při jejich zabezpečení

13 Instituce komunitního plánování  Místní sdružení  Nadace partnerství – program „Strom života“  Nadace Via  MŽP – Program péče o zeleň v urbanizovaném prostředí  EU - SF

14 Literatura  Komunitní plánování věc veřejná: jak zjistit co lidé opravdu chtějí? MPSV,  Komunitní plánování přinese i peníze. Moderní obec 8/2005.  Komunitní plánování po účinnosti zákona o sociálních službách. Moderní obec 1 a 2/2007.     

Komunitní plán Kladna  Základní socio-demografická analýza a prognóza  Anketa mezi uživateli soc. služeb a veřejností  Poskytovatelé, poskytující služby v dané oblasti  Analýza finančních zdrojů systému sociálních služeb 15

16 Priorita 1.: Zkvalitnění a zvýšení informovanosti v sociální oblasti Opatření 1.1. Vytvoření efektivního řetězce výměny informací mezi poskytovateli sociálních služeb Opatření 1.2. Zapojení zařízení nesociálního charakteru do systému toku informací o sociálních službách Opatření 1.3. Tvorba a tisk Propagačních materiálu a tiskovin Opatření 1.4. Aktualizace „Katalog u poskytovatelů sociálních služeb“ Opatření 1.5. Zajištění přístupného internetu Opatření 1.6. Vznik „Poradny pro sociální záležitosti“ Komunitní plán Kladna

17 Priorita 2. Zkvalitnění využívání a čerpání finančních prostředků v oblasti sociálních služeb Opatření Zajištění poradenství v oblasti čerpání prostředků ze SF EU Priorita 3. Prevence sociálně patologických jevu u dětí a mládeže Opatření 3.1. Realizace preventivních a volnočasových aktivit pro děti a mládež Opatření 3.2. Vznik nových a podpora stávajících nízkoprahových zařízení pro děti a mládež Komunitní plán Kladna