Sociální psychologie osobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
sociální psychologie Škola:
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Emoce (city).
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
OSOBNOST.
Osobnost a temperament
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Týmový herní výkon (THV)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Motivační témata a životní příběhy
Rozdíly mezi osobnostmi
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Humanistické a existenciální teorie v SP
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
Motivační témata a životní příběhy
Osobnost – situace – predikce chování
Skupinové interview (Focus group)
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Strachy v období rané adolescence
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Psychologie koučování
Pedagogická diagnostika
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Sociální psychologie SZ7BK_SOPS SZ7BK_SOPS So :35--20:10 So :40--18:20 So :35--20:10.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vybrané teorie osobnosti
Raymond Cattell Adam Neckář, C4A. Život 20. března 1905, Hilltop v Anglii - 2. února 1998, Honolulu americký psycholog britského původu metoda faktorové.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_01.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem. Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem. Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Pohybové schopnosti a dovednosti
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Sociální psychologie.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Psychologie koučování
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Sociální psychologie osobnosti M. Blahutková

Sociální psychologie osobnosti Hledání konzistence v lidském konání podmíněné předpokládanou existencí stabilních individuálních charakteristik psychologické povahy V psychologii osobnosti – platnost na úrovni jedinců V sociální psychologii – primární determinace lidského chování

Otázky: Co je příčinou, respektive co určuje konkrétní podobu chování člověka v různých životních situacích ? Jsou to jeho osobní vlastnosti nebo podmínky a okolnosti, ve kterých se nachází ?

Historický vývoj Primární determinantou lidského chování jsou dispozice (osobnostní rysy, vlastnosti) Blass, 1984 Sociální psychologové preferovali spíše stanovisko, v jehož smyslu primárními determinantami lidského chování jsou situační faktory (Allport, 1985, Tajfel, 1972, Smékal, 2002)

Bazální rysy osobnosti (Jung, 1923, Murray, 1932) Potřeby sebeprosazení (ambice) Potřeby materiální Potřeby moci (síly) Potřeby náklonnosti Potřeby získávání informací Úkol pro řešení: sestavte škálu těchto potřeb (kladné i záporní přístupy)

Pětifaktorový model osobnosti (Big Five) Cattell (1947) 16 faktorů osobnosti – faktorová analýza 1970 – po snaze zjednodušit škálu vytvořil 8 faktorů (Tupes, Christal, Norman) Eysenck (1970) tři faktory – neuroticismus, extraverze, psychotismus Peabody, Goldberg (1989): Síla, láska, práce, cit, rozum

ČR – Hřebíčková, 1995 Big Five (surgence): smělý – plachý (přívětivost): vřelý – chladný (svědomitost): důkladný – bezstarostný (emocionální stabilita): uvolněný – napjatý (kultura): inteligentní - neinteligentní

Struktura interpersonálních osobnostních rysů Sebejistý-Dominantní PA Arogantní-Vypočítavý Družný-Extravertovaný Arogantní-Vypočítavý BC NO Chladný-Chladnokrevný Arogantní-Vypočítavý Vřelý-Smířlivý DE LM Povznesený-Introvertovaný Arogantní-Vypočítavý Nedělá se důležitý FG Poddajný JK Nejistý-Submisivní Extravertovaný HI

Interakční přístup Situační taxonomie – hledání podobnosti situací Dispoziční taxonomie – hledání podobností rysů Situačně dispoziční taxonomie – konzistence odpovědí člověka je daná podobností situací a rysů

Otázky: Jaká disciplína se zabývá studiem osobnosti ? Co je to osobnostní rys ? Co je to longitudinální výzkum ? Co je to interpersonální kruh ? Co je to interakční přístup ? Co je to dispozice ? Big Five ?

Personologie Psychologie osobnosti

Osobnostní rys Stabilní tendence chovat se specifickým způsobem v určitém typu (třídě) situací

Longitudinální výzkum Opakované zkoumání stejných osob stejnými nástroji v delším časovém období se záměrem sledovat probíhající změny

Interpersonální kruh Kruhový model osobnosti Wigginse (1988)

Interakční přístup Studium vzájemného působení osobnosti (dispozic) a prostředí (situací) při determinaci lidského chování

Dispozice Synonymum osobnostních rysů, vlastností vrozených nebo získaných v procesu socializace