Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

POVOLOVÁNÍ UMÍSTĚNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ Z HLEDISKA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Stavební úřady Obecné stavební úřady Ministerstvo pro místní rozvoj (ústřední správní úřad ve věcech stavebního řádu) krajský úřad, Magistrát hlavního.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Legislativa v ochraně ovzduší Směrnice o průmyslových emisích
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.. Aktivní účast veřejnosti - Ochrana, obnova a zachování příznivého životního prostředí je veřejným zájmem. Uskutečňuje.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Jana Dudová Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Ochrana půdy a lesa.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
E.I.A. porada ÚÚP
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Porada ochrany přírody – Brno,
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Integrovaná prevence

Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC směrnice) –Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečišťování, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci). Zákon nabyl účinnosti dne 1.ledna Cíle a základní prvky právní úpravy: Dosáhnout maximální ochrany životního prostředí jako celku prostřednictvím integrovaného rozhodování, kterému podléhají vybraná zařízení. Zabezpečit dodržení standardů kvality životního prostředí (EQS – Environmental Quality Standards) při použití nejlepších dostupných technik (BAT – Best Available Technics) Integrovanému rozhodování podléhají obligatorně zařízení spadající do některé z kategorií uvedených v příloze č. 1 k zákonu o integrované prevenci (stávající/nová zařízení). Fakultativně i v případě jiných rozhodnutí na základě žádosti provozovatele.

Integrované rozhodování: Účelem integrovaného rozhodování je stanovit závazné podmínky pro provoz zařízení; Podmínky jsou obsahem integrovaného povolení a zahrnují především stanovení emisních limitů pro vyjmenované znečišťující látky, podmínky pro nakládání s odpady, podmínky pro hospodárné využívání surovin a energie a další podmínky nutné pro zajištění ochrany životního prostředí a zdraví člověka; Při stanovování podmínek pro provoz zařízení je nutné vycházet z požadavků kladených na nejlepší dostupné techniky (BAT - Best Available Techniques; referenční dokumenty ES o BAT technikách - BREF).

Integrovaná prevence – průběh řízení Příslušným správním úřadem je krajský úřad Ostatní subjekty: žadatel (provozovatel zařízení), ostatní účastníci řízení, DOSS, odborně způsobilá osoba, veřejnost, dotčené územně samosprávné celky, dotčený stát; Žádost podaná provozovatelem zařízení (popis zařízení a jeho vlivů na životní prostředí, návrh závazných podmínek jeho provozu); Vyjádření odborně způsobilé osoby (nejčastěji AIP – Agentury integrované prevence) Obsah integrovaného povolení: podmínky provozu, monitorování a vyhodnocování. Provoz zařízení podléhá pravidelné kontrole (alespoň jednou v průběhu osmi let) ze strany správních orgánů. Vztah k jiným řízením: –EIA: Posuzování vlivů na ž.p. předchází integrovanému povolování; –Řízení podle stavebního zákona: bez pravomocného integrovaného povolení nelze vydat stavební povolení