Judikatura ESLP II Ochrana lidských práv v Evropě 14. dubna 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské právo - zásady
Advertisements

Základní lidská práva.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Státní občanství a cizinecký režim
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Ochrana osobních údajů v České republice
DOKUMENTY UPRAVUJÍCÍ LIDSKÁ PRÁVA
Sdružování a shromažďování občanů Přednáška SVNIT M. Horáková.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Všeobecná deklarace lidských práv
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Systém soukromého práva
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Judikatura ESLP Ochrana lidských práv v Evropě 5. dubna 2005.
Judikatura ESLP III Ochrana lidských práv v Evropě 19. dubna 2005.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Základy ústavního práva IX sarkarlova LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (LZPS) Katolog P a S, které vytváří status občana (aj. subjektů) Ideové zdroje:
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti mezi manželi
DOKUMENTY UPRAVUJÍCÍ LIDSKÁ PRÁVA
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanská práva a povinnosti
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NATO Severoatlantická aliance.
Působení základních práv v pracovněprávních vztazích
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
GDPR a budoucí redakční praxe
Severoatlantická aliance
JUDr. Milan Tomeš - Profil
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Judikatura ESLP II Ochrana lidských práv v Evropě 14. dubna 2005

Práva na soukromý a rodinný život 4 oblasti: 4 oblasti: soukromý život soukromý život rodinný život rodinný život obydlí obydlí korespondence korespondence Obecně – negativní povinnost státu (tj. nezasahovat), ale za určitých okolností může vyžadovat od státu i pozitivní povinnost Obecně – negativní povinnost státu (tj. nezasahovat), ale za určitých okolností může vyžadovat od státu i pozitivní povinnost

Práva na soukromý a rodinný život Soukromý život Soukromý život Sexuální identita a vztahy Sexuální identita a vztahy Zásah do životního prostředí Zásah do životního prostředí Přístup ke spisům s osobními informacemi Přístup ke spisům s osobními informacemi Rodinný život Rodinný život Vyhoštění a vydání do ciziny Korespondence Odposlechy Obydlí

Práva na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání Jeden ze základních kamenů demokratické společnosti Jeden ze základních kamenů demokratické společnosti Příslušnost k náboženské skupině nesmí být zákonným handicapem Příslušnost k náboženské skupině nesmí být zákonným handicapem Fakultativnost – možnost kdykoli vystoupit Fakultativnost – možnost kdykoli vystoupit  Larissis a další v. Řecko  Buscarini a další v. San Marino

Právo na svobodu projevu Jednou z nejdůležitějších zásad demokratické společnosti, podmínka pro rozvoj jednotlivce. Jednou z nejdůležitějších zásad demokratické společnosti, podmínka pro rozvoj jednotlivce. I pro informace, které šokují – pluralita, tolerance, duch otevřenosti. I pro informace, které šokují – pluralita, tolerance, duch otevřenosti. Výjimky – interpretovat úzce, omezení musí být prokázáno přesvědčivým způsobem. Výjimky – interpretovat úzce, omezení musí být prokázáno přesvědčivým způsobem.  Dalban v. Rumunsko  Thoma v. Lucembursko

Právo na svobodu projevu Handyside v. UK Handyside v. UK Müller and others v. Switzerland Müller and others v. Switzerland Sunday Times v. UK Sunday Times v. UK Lingens v. Austria Lingens v. Austria Engel and others v. Netherlands Engel and others v. Netherlands

Svoboda shromažďování a sdružování Svoboda pokojného shromažďování - Stankov a Sjednocená makedonská organizace Ilindenu Svoboda pokojného shromažďování - Stankov a Sjednocená makedonská organizace Ilindenu Právo na svobodu sdružování - Le Compte, Van Leuven a De Meyere v. Belgie Právo na svobodu sdružování - Le Compte, Van Leuven a De Meyere v. Belgie Odbory Odbory Politické strany - Socialistická strana a další v. Turecko, Rekvényi v. Maďarsko Politické strany - Socialistická strana a další v. Turecko, Rekvényi v. Maďarsko

Právo uzavřít manželství Judikatura nebohatá Judikatura nebohatá Čl. 12 nezaručuje právo na rozvod Čl. 12 nezaručuje právo na rozvod Manželství = pouhý právní statut Manželství = pouhý právní statut Případy transsexuálů Případy transsexuálů Rees v. UK Rees v. UK Goodwin v. UK a I. v. UK Goodwin v. UK a I. v. UK

Právo na účinný právní prostředek nápravy Směřuje k založení vnitrostátního kontrolního mechanismu Směřuje k založení vnitrostátního kontrolního mechanismu

Zákaz diskriminace Týká se pouze práv v Úmluvě → námitka porušení jen spolu s jiným ustanovením Týká se pouze práv v Úmluvě → námitka porušení jen spolu s jiným ustanovením Ač oblasti vyjmenované, ne taxativní → i manželský status, tělesné nebo mentální postižení, profesní postavení, vojenská hodnost, atd. Ač oblasti vyjmenované, ne taxativní → i manželský status, tělesné nebo mentální postižení, profesní postavení, vojenská hodnost, atd. Marckx v. Belgie Marckx v. Belgie Van der Mussele v. Belgie Van der Mussele v. Belgie

Zákaz diskriminace Diskriminace založená na pohlaví - Rasmussen v. Dánsko Diskriminace založená na pohlaví - Rasmussen v. Dánsko Diskriminace založená na původu nebo rase Diskriminace založená na původu nebo rase Diskriminace založená na náboženství - Katolická církev z Canée v. Řecko Diskriminace založená na náboženství - Katolická církev z Canée v. Řecko Diskriminace ve výkonu vlastnických práv - Bucheň v. ČR Diskriminace ve výkonu vlastnických práv - Bucheň v. ČR