Svatá říše římská, Rusko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REVOLUCE 1848.
Advertisements

REFORMACE A NĚMECKÁ SELSKÁ VÁLKA
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Reformace Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Ruský stát a jeho sjednocení
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
Josef II. 8. ročník.
Evropa na počátku novověku
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
Období vlády Jagellonců
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Ruský stát v 16. století.
Náboženská tolerance Josefa II. © Lucie Stárková, č. 1.
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Nástup Habsburků na český trůn
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Napoleon Bonaparte - císařství
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Třicetiletá válka Název sady: Pozdní středověk a počátky.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
FRANCIE A RUSKO 2.POL. 19.STOLETÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
České země po nástupu Habsburků
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Marie Terezie a Josef II.
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Náboženské války ve Francii
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Svatá říše římská, Rusko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Svatá říše římská netvořila jednotný stát, samostatné země spojené osobou císaře: území Německa, Čech a Moravy, Rakouska, část Švýcarska, sever Itálie, část Nizozemí, Polska a východní Francie Karel V. (Karel I. Habsburský) římský císař, katolík Martin Luther reformátor, založil protestantskou církev Tomáš Münzer - stál v čele povstání poddaných (šíření Lutherových myšlenek)

Německá selská válka K sedlákům se přidávali i rytíři, zchudlí měšťané i městská chudina zpočátku byli úspěšní, ale nebyli jednotni, měli malé bojové zkušenosti, nakonec byli poraženi, Münzer byl zajat a popraven. T. Münzer

zrušení malého desátku Požadavky povstalců (shrnuty do 12 artikulů) zrušení nevolnictví zrušení malého desátku volný lov zvěře i ryb, stejně jako volná těžba dřeva navrácení odňatých občin a obecních lesů svobodná volba farářů obcí omezení robot vykonávání zbylých robot pouze za náhradu zamezení zvůli při trestech Titulní list letáku se dvanácti artikuly

Letáky informující o požadavcích povstalců

Šmalkaldská válka (1546-1547) boje německých protestantů s císařem Karlem V., protestanti poraženi (Na Lutherovu stranu se postavila vlivná část šlechty konflikt s římsko-německým panovníkem Karlem V., který chtěl v celé zemi prosadit katolické vyznání; v roce 1529 šlechtici veřejně protestovali proti panovníkovu nátlaku protestanti).

Válečná rada v období šmalkaldské války

Augšpurský náboženský mír (1555) konec náboženských válek v Německu vyrovnání katolíků a protestantů zásada: „čí země, toho náboženství“

Rusko Ivan III. - porazil Tatary - položil základy nezávislého ruského státu

Ivan IV. (Ivan Hrozný) - nechal se korunovat carem celé Rusi (obdoba titulu císaře říše římské) - samoděržaví = ruský absolutismus

Ivan předvádí své poklady vyslanci anglické královny Alžběty I.

Ivan Hrozný a jeho syn Ivan, 16 Ivan Hrozný a jeho syn Ivan, 16. listopadu 1581; obraz od Ilji Repina z let 1870-1873, známý též jako Ivan Hrozný zabíjí svého syna

Kontrolní otázky Jak se jmenoval císař svaté říše římské, který byl bratrem českého panovníka Ferdinanda I.? Kdo je zakladatelem protestantské církve? Proč se této církvi říká protestantská? Kdo stál v čele německé selské války? Do kolika bodů shrnuli povstalci své požadavky? Čeho se požadavky týkaly? Jak skončila německá selská válka? Jak se nazývá ozbrojený konflikt německých protestantů s císařem? Kdo zvítězil? Jak se nazývá konečné řešení sporů mezi protestanty a katolíky? Jaká zásada platila? Který ruský panovník se nechal korunovat carem celé Rusi? Co znamená pojem samoděržaví? *

Svatá říše římská, Rusko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Čornej, Petr a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, SPN, Praha 2002 Hroch, Miroslav: Dějiny novověku. SPL – Práce, Praha 1999 Sochrová , Marie: Dějepis v kostce pro střední školy, Fragment, Havlíčkův Brod 1997 http://cs.wikipedia.org/