Výzkumný záměr – zaměření PAS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Školní poradenské pracoviště
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Výstupy z Úvodního semináře
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
PhDr. Veronika Girglová
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Centrum Masarykovy univerzity pro nadané děti v JM kraji Šárka Portešová.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
9. Tvorba individuálního plánu
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
Poruchy autistického spektra
Seminář ke speciální pedagogice 1
9. Tvorba individuálního plánu
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výzkumný záměr – zaměření PAS Seminář Autismus a pomůcky pro děti s PAS PhDr. Barbora Bazalová, Ph.D. Katedra speciální pedagogiky Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno

Kód poskytovatele MSM Identifikační kód 0021622443 Název výzkumného  záměru Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání  Uchazeč MU  Vykonavatel PdF MU  Řešitel prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.  Doba řešení VZ 2007-2013

Základní vzdělávání žáků s PAS a možnosti jejich dalšího uplatnění ve vzdělávacím procesu a na trhu práce Výzkumný tým PhDr. Barbora Bazalová, Ph.D. PhDr. Lucie Procházková, Ph.D. Mgr. Jana Srbková Mgr. Zuzana Žampachová Mgr. Martin Polenský Mgr. Lenka Budínová Ing. Milena Němcová

www.ped.muni.cz/wsedu - Výzkumný záměr Výzkumný cíl Stanovení základních faktorů determinujících úspěšnou inkluzi žáků s  PAS ve smyslu jejich dalšího uplatnění ve vzdělávacím procesu a na trhu práce. Realizace výzkumného šetření Zjištěné výsledky prezentovány každoročně ve workshopu na konferenci v září. Každoroční publikace příspěvků ve sborníku ke konferenci a monografiích (3 české a 1 anglická).

Publikace

Publikace zahraničí Turecko Rakousko

Výsledky Vymezen pojem PAS, popsán diagnostický proces, klasifikace a oblasti narušení – komunikace, sociální chování a imaginace. Stanoven aktuální počet žáků s PAS v JM regionu s akcentem na různé typy a formy základního vzdělávání (počet integrovaných žáků a žáků ve speciálním školství). Popsány sociální aspekty autismu se zaměřením na sociální vyloučení. Deskripce specifik Aspergerova syndromu (ČJ, AJ). Popis osvojování si jazyka u dětí s PAS.

Kooperace s partnery z Německa v přípravě dotazníkového šetření pro školy. Anketové šetření umístění žáků v jednotlivých školách JM kraje - dvě fáze distribuce. Celorepublikové dotazníkové šetření pro rodiče dětí s PAS.

Připravená šetření Obsáhlé dotazníkové šetření pro školy zaměřené na připravenost škol na vzdělávání žáků s PAS. Kvalitativní šetření ve třídě pro žáky s PAS skupinově integrované ve zvolené ZŠ zaměřující se na kvalitu plnění vzdělávacích programů a zjišťující uplatňované postupy při edukaci (míru využívání strukturovaného učení, náhradní komunikace atd.).

Získaná data Počet klientů SPC 2002 - 2008 2004 2006 2007 03/2008 Do 7 let 21 72 142 165 Do 15 let 46 82 139 164 170 Do 26 let 32 39 41 54 56 Integrace 28 51 74 80 Celkem 78 252 360 391

Rozložení klientů dle diagnóz 2008

Rozložení klientů do škol 2008

Počet dětí s Aspergerovým syndromem SPC 2008 ZAŘÍZENÍ POČET DĚTÍ Doma (malé děti) 6 Mateřská škola 27 Základní škola 72 Střední škola 12 Vysoká škola 1 Pracující (do 26 let) CELKEM 119

Počet AS + VFA v JM kraji (2009)

Předběžné výsledky dotazníkového šetření – rodiče dětí s PAS Převaha mužského pohlaví. Nejběžnější diagnózy DS a AS. Častý výskyt MP. Diagnostická místa: Motol, Thomayerova nemocnice, FN Brno, PhDr. Kateřina Thorová, Ph.D. Přibližně rok čekací lhůta na diagnostiku. Většina dětí je žáky speciálních škol. Problémy s integrací – nepochopení učiteli i spolužáky.

Integrace v MŠ + 1. stupeň ZŠ, pak problematické. Spokojenost rodičů se vzděláváním dítěte. Dobrá spolupráce se školami. Asistent pedagoga asi v cca ½ škol. Neznalost základní terminologie rodiči – struktura, TEACCH. Struktura ve škole ano, doma ne. Řídké využívání náhradní komunikace (AAK). Velmi častá agresivita či sebepoškozování. Častá přecitlivělost na zvuky. Spokojenost s poradenským zařízením – cca ½.

Největší problémy Chybí chráněné bydlení zacílené pro PAS. Chybí možnosti pracovního uplatnění pro PAS. Velké mezery v sociálním systému – posudky lékařů, kteří neznají problematiku PAS, průkazy ZTP a ZTP/P a další. Velké obavy rodičů, co bude po škole, co bude dál s jejich dítětem.

Spolupráce APLA-JM o.s. a PdF MU Dlouhodobá spolupráce poskytování prostor; prezentování informací; výroba pomůcek pro děti s PAS atd. Spolupráce hlavně díky Ing. Mileně Němcové.

Volitelný seminář Autismus Od roku 2004, finanční podpora PdF MU. Nabízen každý semestr všem zájemcům různých fakult MU. Každý semestr přibližně 40 posluchačů. Výroba pomůcek pro APLA-JM o.s., ZŠ Štolcova a konkrétní děti.